‘Snelle hap blijft een belangrijke omzetmaker voor tankstations’

De snelle hap is in trek bij de shop van het Tamoil-tankstation aan de Antares in Klazienaveen. Sinds de verbouwing eerder dit jaar beschikt de locatie over een muur met warme ADM-snackautomaten in plaats van de oude warmhoudkasten. En dat levert volgens ondernemer Jappie Buijk van Klik Exploitaties, die de shop exploiteert, heel wat voordelen én extra omzet op.

Het is even na negen uur in de ochtend bij het voormalig Esso-station in het Drentse dorp. Het tankstation werd eerder dit jaar omgebouwd naar de kleuren van Tamoil, de exploitatie van de shop was al in handen van Klik Exploitaties. Een team van voormalig medewerkers van Tamoil, onder leiding van Jappie Buijk, houdt zich sinds april 2017 bezig met het exploiteren van tankstationwinkels. Inmiddels heeft de Klik-groep al 28 shops in beheer. De locatie in Klazienaveen werd volledig verbouwd en opnieuw ingericht.

Zelfs op dit vroege tijdstip is het al een komen en gaan van klanten. De warme snacks uit de muur lopen lekker door. “Kaasbroodjes en saucijzenbroodjes doen het ‘s ochtends vooral goed. Het is een interessant product, waar op bepaalde locaties veel vraag naar is.” In de loop van de ochtend, ‘s middags en ‘s avonds worden de automaten ook gevuld met snacks uit de frituur. “Deze nieuwe elektronische automaten maken het voor de medewerkers een stuk eenvoudiger om de kwaliteit van de snacks in de gaten te houden”, vertelt Buijk.

Warmhoudkast

De nieuwe snackautomaten zijn afkomstig van ADM Automaten Groep uit Geldrop. Het bedrijf timmert flink wat jaren aan de weg en levert de snackautomaten onder meer aan alle grote snelweglocaties van Shell Nederland. Sales manager Hans van Engelen merkt dat tankstation-ondernemers steeds vaker kiezen voor ‘een muur’ in plaats van een warmhoudkast. “Deze automaten beschikken over een Tijd & Temperatuur Controle Systeem. Door middel van rode en groene led-lampjes kunnen medewerkers van de bakery perfect zien hoe lang de snacks al in het vakje liggen. Het lampje wordt rood zodra de reservetijd ingaat. Als het lichtje gaat knipperen, is de tijd verstreken en is het advies om het product niet meer te verkopen.”

Het behalen van meer omzet uit food en bakery is een belangrijke pijler voor Klik Exploitaties. “De kans is groot dat de rol van tabak komende jaren steeds verder gaat afnemen. Misschien verdwijnen sigaretten zelfs helemaal uit de shop. Dat gaat op termijn invloed hebben op de inkomsten. Een deel van de klanten die we over de vloer krijgen, komt voor tabak. De marges op deze productgroep zijn weliswaar niet heel groot, maar het levert wel extra inkomsten op. Veel klanten nemen namelijk ook meteen een snack, broodje of koffie mee”, legt Jack Spoorenberg, collega van Buijk bij Klik Exploitaties uit. “Wij geloven erin dat de bakery het eventueel verdwijnen van tabak in de toekomst kan opvangen. Mits je het op de juiste manier aanpakt.”

Interessante locaties

Een van de productgroepen die kansen biedt, zijn de warme snacks. Buijk: “Vooral op bepaalde locaties – zoals hier in Klazienaveen – lopen deze producten goed. Van oudsher is dit een wat armere gemeente. Daar doet de snelle hap het beter dan bij heel wat tankstations in ‘t Gooi. Bovendien zitten we hier op de rand van een industrieterrein met veel verkeer en veel ZZP’ers die onderweg zijn. Vanaf het eerste moment dat we open gingen, verkochten de kroketten en frikandelbroodjes uitstekend. We hebben de shop helemaal verbouwd en opnieuw ingericht in samenwerking met Lekkerland en AB interieurbouw. Klanten kunnen hun broodjes en snacks natuurlijk meenemen, maar we hebben ook volop zitplaatsen waar mensen even rustig kunnen plaatsnemen.”

(Het artikel gaat verder onder de foto)

In de shop is gekozen voor een Superieur-snackautomaat met 24 vakjes in totaal. De automaten zijn vervaardigd van RVS en krasbestendig. “Klik Exploitaties heeft gekozen voor het ADM-systeem dat eenvoudig te onderhouden en schoon te maken is”, vertelt Van Engelen. Bij de automaat, die fraai in de muur geïntegreerd is, is het mogelijk om zowel met muntgeld als contactloos met de pinpas te betalen. “Dat is echt een must. Het werkt bewezen omzetverhogend. Onder meer bij locaties van Smullers op NS-stations merken we dat er zo’n 60 procent meer verkocht wordt als klanten contactloos kunnen betalen.”

Reiniging

De warme snackautomaten zijn aan de achterzijde bij te vullen, zonder dat de klant daar last van heeft. De warmhoudplaatjes waarop de snacks liggen, zijn eenvoudig uitneembaar om gereinigd te worden. De temperatuur instellen is een koud kunstje, laat Van Engelen zien. “De temperatuur bedraagt minimaal 72 graden.”

Klik Exploitaties is zeer tevreden over de warme snackautomaten en ziet in de praktijk welke voordelen het biedt ten opzichte van de warmhoudkast die nog steeds bij heel wat tankstations te vinden is. “Naast het controleren en bewaken van de kwaliteit en de temperatuur, voorkom je bovendien dat klanten in aanraking komen met snacks die ze niet kopen. Dat is wel zo hygiënisch.” Buijk en Spoorenberg hebben al plannen om de automaten ook in andere tankshops te gaan plaatsen. “Je zult altijd goed moeten kijken naar het type locatie en de klantengroepen. Maar op de meeste plekken is er een grote vraag naar warme snacks. En dan is een ADM-loketautomaat zonder meer een interessante investering.”

ADM Automaten is als exposant aanwezig tijdens de Tankstation Vakbeurs 2018 op woensdag 21 en donderdag 22 november in Expo Houten. Aanmelden is mogelijk via de registratiepagina

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Snelle hap blijft een belangrijke omzetmaker voor tankstations’ | TankPro.nl

‘Snelle hap blijft een belangrijke omzetmaker voor tankstations’

De snelle hap is in trek bij de shop van het Tamoil-tankstation aan de Antares in Klazienaveen. Sinds de verbouwing eerder dit jaar beschikt de locatie over een muur met warme ADM-snackautomaten in plaats van de oude warmhoudkasten. En dat levert volgens ondernemer Jappie Buijk van Klik Exploitaties, die de shop exploiteert, heel wat voordelen én extra omzet op.

Het is even na negen uur in de ochtend bij het voormalig Esso-station in het Drentse dorp. Het tankstation werd eerder dit jaar omgebouwd naar de kleuren van Tamoil, de exploitatie van de shop was al in handen van Klik Exploitaties. Een team van voormalig medewerkers van Tamoil, onder leiding van Jappie Buijk, houdt zich sinds april 2017 bezig met het exploiteren van tankstationwinkels. Inmiddels heeft de Klik-groep al 28 shops in beheer. De locatie in Klazienaveen werd volledig verbouwd en opnieuw ingericht.

Zelfs op dit vroege tijdstip is het al een komen en gaan van klanten. De warme snacks uit de muur lopen lekker door. “Kaasbroodjes en saucijzenbroodjes doen het ‘s ochtends vooral goed. Het is een interessant product, waar op bepaalde locaties veel vraag naar is.” In de loop van de ochtend, ‘s middags en ‘s avonds worden de automaten ook gevuld met snacks uit de frituur. “Deze nieuwe elektronische automaten maken het voor de medewerkers een stuk eenvoudiger om de kwaliteit van de snacks in de gaten te houden”, vertelt Buijk.

Warmhoudkast

De nieuwe snackautomaten zijn afkomstig van ADM Automaten Groep uit Geldrop. Het bedrijf timmert flink wat jaren aan de weg en levert de snackautomaten onder meer aan alle grote snelweglocaties van Shell Nederland. Sales manager Hans van Engelen merkt dat tankstation-ondernemers steeds vaker kiezen voor ‘een muur’ in plaats van een warmhoudkast. “Deze automaten beschikken over een Tijd & Temperatuur Controle Systeem. Door middel van rode en groene led-lampjes kunnen medewerkers van de bakery perfect zien hoe lang de snacks al in het vakje liggen. Het lampje wordt rood zodra de reservetijd ingaat. Als het lichtje gaat knipperen, is de tijd verstreken en is het advies om het product niet meer te verkopen.”

Het behalen van meer omzet uit food en bakery is een belangrijke pijler voor Klik Exploitaties. “De kans is groot dat de rol van tabak komende jaren steeds verder gaat afnemen. Misschien verdwijnen sigaretten zelfs helemaal uit de shop. Dat gaat op termijn invloed hebben op de inkomsten. Een deel van de klanten die we over de vloer krijgen, komt voor tabak. De marges op deze productgroep zijn weliswaar niet heel groot, maar het levert wel extra inkomsten op. Veel klanten nemen namelijk ook meteen een snack, broodje of koffie mee”, legt Jack Spoorenberg, collega van Buijk bij Klik Exploitaties uit. “Wij geloven erin dat de bakery het eventueel verdwijnen van tabak in de toekomst kan opvangen. Mits je het op de juiste manier aanpakt.”

Interessante locaties

Een van de productgroepen die kansen biedt, zijn de warme snacks. Buijk: “Vooral op bepaalde locaties – zoals hier in Klazienaveen – lopen deze producten goed. Van oudsher is dit een wat armere gemeente. Daar doet de snelle hap het beter dan bij heel wat tankstations in ‘t Gooi. Bovendien zitten we hier op de rand van een industrieterrein met veel verkeer en veel ZZP’ers die onderweg zijn. Vanaf het eerste moment dat we open gingen, verkochten de kroketten en frikandelbroodjes uitstekend. We hebben de shop helemaal verbouwd en opnieuw ingericht in samenwerking met Lekkerland en AB interieurbouw. Klanten kunnen hun broodjes en snacks natuurlijk meenemen, maar we hebben ook volop zitplaatsen waar mensen even rustig kunnen plaatsnemen.”

(Het artikel gaat verder onder de foto)

In de shop is gekozen voor een Superieur-snackautomaat met 24 vakjes in totaal. De automaten zijn vervaardigd van RVS en krasbestendig. “Klik Exploitaties heeft gekozen voor het ADM-systeem dat eenvoudig te onderhouden en schoon te maken is”, vertelt Van Engelen. Bij de automaat, die fraai in de muur geïntegreerd is, is het mogelijk om zowel met muntgeld als contactloos met de pinpas te betalen. “Dat is echt een must. Het werkt bewezen omzetverhogend. Onder meer bij locaties van Smullers op NS-stations merken we dat er zo’n 60 procent meer verkocht wordt als klanten contactloos kunnen betalen.”

Reiniging

De warme snackautomaten zijn aan de achterzijde bij te vullen, zonder dat de klant daar last van heeft. De warmhoudplaatjes waarop de snacks liggen, zijn eenvoudig uitneembaar om gereinigd te worden. De temperatuur instellen is een koud kunstje, laat Van Engelen zien. “De temperatuur bedraagt minimaal 72 graden.”

Klik Exploitaties is zeer tevreden over de warme snackautomaten en ziet in de praktijk welke voordelen het biedt ten opzichte van de warmhoudkast die nog steeds bij heel wat tankstations te vinden is. “Naast het controleren en bewaken van de kwaliteit en de temperatuur, voorkom je bovendien dat klanten in aanraking komen met snacks die ze niet kopen. Dat is wel zo hygiënisch.” Buijk en Spoorenberg hebben al plannen om de automaten ook in andere tankshops te gaan plaatsen. “Je zult altijd goed moeten kijken naar het type locatie en de klantengroepen. Maar op de meeste plekken is er een grote vraag naar warme snacks. En dan is een ADM-loketautomaat zonder meer een interessante investering.”

ADM Automaten is als exposant aanwezig tijdens de Tankstation Vakbeurs 2018 op woensdag 21 en donderdag 22 november in Expo Houten. Aanmelden is mogelijk via de registratiepagina

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.