Staatssecretaris Blokhuis wil roken flink ontmoedigen

De regering wil drastische maatregelen nemen om het aantal rokers fors te verminderen. De prijs van een pakje sigaretten gaat vanaf volgend jaar verder omhoog en het aantal plekken waar gerookt mag worden verder omlaag. De verpakking van sigaretten moet over twee jaar bovendien neutraal zijn.

Dat blijkt uit een conceptakkoord van staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS), dat in handen is van RTL Nieuws. Volgens RTL kan de prijs van een pakje sigaretten uiterlijk in 2024 uitkomen boven de 10 euro. Daarnaast zal er op meer plaatsen een rookverbod worden ingevoerd, onder meer bij de overheid, de zorg en in de horeca. Ook speciaal ingerichte ruimtes of buitenlocaties waar gerookt mag worden, moeten verdwijnen. Blokhuis wil uiteindelijk alle bedrijven rookvrij krijgen. Ook op schoolpleinen, sportterreinen en in speeltuinen moet roken verboden worden. Het verbod is ook van toepassing op e-sigaretten.

Belangrijk product

De maatregelen die komende jaren genomen worden om roken te ontmoedigen, kunnen wel eens grote gevolgen hebben voor tankstations. Tabak is een zeer belangrijk product in de tankshop. Hoewel de marges bescheiden zijn, vormen sigaretten een belangrijke bron van omzet. Veel klanten die tabak kopen in de shop, nemen ook vaak gelijk een kop koffie of een broodje mee.

Onder meer door verhoging van de accijnzen op tabak, een displayban en een strenge leeftijdscontrole voor klanten die sigaretten of shag willen kopen, wil de overheid roken aanpakken. Vanaf 2022 moeten tankstations en diverse andere verkoopkanalen de sigaretten en shag bovendien uit het zicht leggen. Voor supermarkten gaat deze displayban overigens in 2020 al gelden. De enige verkooppunten die van een uitstalverbod worden uitgezonderd, zijn tabaksspeciaalzaken.

Lees ook:

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Staatssecretaris Blokhuis wil roken flink ontmoedigen | TankPro.nl

Staatssecretaris Blokhuis wil roken flink ontmoedigen

De regering wil drastische maatregelen nemen om het aantal rokers fors te verminderen. De prijs van een pakje sigaretten gaat vanaf volgend jaar verder omhoog en het aantal plekken waar gerookt mag worden verder omlaag. De verpakking van sigaretten moet over twee jaar bovendien neutraal zijn.

Dat blijkt uit een conceptakkoord van staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS), dat in handen is van RTL Nieuws. Volgens RTL kan de prijs van een pakje sigaretten uiterlijk in 2024 uitkomen boven de 10 euro. Daarnaast zal er op meer plaatsen een rookverbod worden ingevoerd, onder meer bij de overheid, de zorg en in de horeca. Ook speciaal ingerichte ruimtes of buitenlocaties waar gerookt mag worden, moeten verdwijnen. Blokhuis wil uiteindelijk alle bedrijven rookvrij krijgen. Ook op schoolpleinen, sportterreinen en in speeltuinen moet roken verboden worden. Het verbod is ook van toepassing op e-sigaretten.

Belangrijk product

De maatregelen die komende jaren genomen worden om roken te ontmoedigen, kunnen wel eens grote gevolgen hebben voor tankstations. Tabak is een zeer belangrijk product in de tankshop. Hoewel de marges bescheiden zijn, vormen sigaretten een belangrijke bron van omzet. Veel klanten die tabak kopen in de shop, nemen ook vaak gelijk een kop koffie of een broodje mee.

Onder meer door verhoging van de accijnzen op tabak, een displayban en een strenge leeftijdscontrole voor klanten die sigaretten of shag willen kopen, wil de overheid roken aanpakken. Vanaf 2022 moeten tankstations en diverse andere verkoopkanalen de sigaretten en shag bovendien uit het zicht leggen. Voor supermarkten gaat deze displayban overigens in 2020 al gelden. De enige verkooppunten die van een uitstalverbod worden uitgezonderd, zijn tabaksspeciaalzaken.

Lees ook:

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.