Total-dealer kiest voor rustiek broodje brie de luxe en latte macchiato

Het is even wennen voor de vaste klanten van het Total-tankstation aan het Eijkereind in Bergeijk. Sommige bezoekers van de shop knipperen met hun ogen als ze de verbouwde locatie binnenlopen. De winkel heeft afgelopen tijd een ware metamorfose ondergaan en dat is te merken aan de positieve reacties van de klanten. “Je krijgt maar één kans om het goed te doen. Zorg dus dat je de juiste keuzes maakt”, benadrukt eigenaar Peter Theuws.

‘Een rustiek broodje brie de luxe en een latte macchiato met caramelsmaak graag’. Het is pas 11 uur in de ochtend, maar zelfs op dit tijdstip is het al lekker druk in de shop. Sinds een aantal weken kunnen klanten van dit Noord-Brabantse Total-station kiezen uit een zeer uitgebreid assortiment aan broodjes en koffiesoorten. De eerste reacties van de klanten na de verbouwing zijn positief, vertelt de ondernemer. “We zijn op dit moment nog de puntjes op de i aan het zetten, maar ik ben dik tevreden met het resultaat.”

Een bakery openen wordt nog wel eens onderschat, merkt Theuws op. “Dat doe je echt niet zomaar even. Er komt een hoop bij kijken.” Bijna een jaar was de Total-dealer bezig met het onder handen nemen van zijn shop. Hij besloot daarvoor de samenwerking op te zoeken met Total en te kiezen voor het modulaire Cosie-concept. De afkorting staat voor Coffee, Sandwich, Inspiration en Experience. “Het is geen franchise-formule”, vertelt Frits Morrema, Manager Shop, Food & Services van Total Nederland. “Dealers kunnen zelf kiezen welke bouwstenen van ons concept ze wel en niet willen gebruiken. Dat is een groot voordeel. Ze blijven altijd honderd procent baas over hun eigen portemonnee en hun eigen station.”

Moeilijke markt

Sinds 2005 zit Theuws op deze locatie met zijn autobedrijf en tankstation. Het station ligt dichtbij de grens. Hoewel Belgische klanten door de accijnsverhoging op diesel in eigen land vaker in Nederland aankloppen, blijft het voor bemande locaties in de grensstreek een lastige markt. “Er zijn weinig bemande stations over in deze regio. Collega’s besluiten de shop te sluiten en het tankstation te verkopen of te verhuren. Vaak worden deze dan onbemand voortgezet. Maar achteroverleunen zit niet in mijn karakter. Daarvoor ben ik te veel ondernemer. Ik geloof in het succes van een tankshop, ongeacht hoe de vraag naar brandstof er in de toekomst uit komt te zien.”

(Het artikel gaat verder onder de foto)

Al een aantal jaar speelt Theuws met het idee om werk te maken van zijn shop. “We zitten aan een relatief drukke doorgaande weg, met een aantal vakantieparken in de buurt. Dat biedt mogelijkheden. Zomer vorig jaar klopte ik aan bij Total met het idee om een mooie bakery aan mijn winkel toe te voegen. Toen begon het grote avontuur.” Het kleine hokje werd flink uitgebreid, vertelt de ondernemer. “Het hele gedeelte waar de bakery nu zit, is nieuw. Dit is het hart van de vernieuwde shop geworden. Een plek waar je echt even lekker rustig kan gaan zitten, werken of bijpraten.”

Eigen keuzes

“Wij gaan je helpen, maar je houdt volop zelfstandigheid. Dat is het idee achter dit concept”, legt Morrema uit. Inmiddels zijn zo’n dertig eigen locaties van Total uitgevoerd met de bakery. Eind 2013 is begonnen met de ontwikkeling van het Cosie-concept. De eerste CoCo-stations – in Leiderdorp en Zaandam – werden in 2015 verbouwd. “We waren zo tevreden over de resultaten dat we besloten om het concept ook aan onze dealers beschikbaar te stellen. We merken echt dat ondernemers behoefte hebben aan ondersteuning bij de ontwikkeling van hun shop en food-activiteiten.”

Total adviseert bij het kiezen van de juiste onderdelen en het samenstellen van een optimaal vloer- en schappenplan. “Ook voor de training van personeel kunnen dealers bij ons aankloppen. Ze kunnen gebruikmaken van alle kennis die wij in huis hebben en de investeringen die wij hebben gedaan. Daardoor wordt het realiseren van een goede shop voor zelfstandige dealers een stuk eenvoudiger en betaalbaarder.”

Als dealer bepaal je voor honderd procent zelf welke onderdelen of zaken je wel en niet wilt, benadrukt Morrema. Van de bakery tot de muziek, van de schermen in de shop tot de meubels waarop de gasten kunnen zitten. “Dat vond ik een groot voordeel, vertelt Theuws. “Bovendien adviseert Total bij het kiezen van de juiste onderdelen en het samenstellen van een plan. Ik ben best eigenwijs en weet goed wat ik wil. Dat levert uiteraard wel eens discussie op, maar dat is juist goed. Daarmee houden we elkaar scherp en maken we onder de streep de beste keuzes.”

Focus op goede koffie

In de shop zijn onder meer de bakery-module, de koffiemodule, de zit- en statafels en de communicatieschermen terug te vinden. Morrema: “Maar Peter heeft ook een aantal van zijn eigen ideeën doorgevoerd. Hij houdt zelf van goede koffie en heeft naast de selfservice koffiemachine ook gekozen voor een barista-machine achter de balie.” Koffie is volgens Theuws een zeer interessant product. “De marges zijn relatief hoog. En de klant legt de lat ook steeds hoger. Een normaal kopje koffie kun je tegenwoordig op veel plekken krijgen, maar het zetten van een echt goede dubbele espresso, cappuccino of latte macchiato is echt een vak apart. Welke bonen kies je? Hoe zit het met de druk? Dat vergt training van je personeel. Kortom, je moet wel willen investeren in je medewerkers als je kwaliteit wilt leveren.”

Ook bij het bereiden van de broodjes moet een stappenplan doorlopen worden. Op die manier is de kwaliteit gewaarborgd en krijgt de klant het beste product. “In het receptenboek is precies terug te vinden hoe je de verschillende producten in de bakery kunt maken”, vertelt Morrema. “Het assortiment is goed doordacht, biedt voor elk wat wils – met volop oog voor gezonde alternatieven – en wordt regelmatig aangepast en aangevuld met seizoensproducten.”

(Het artikel gaat verder onder de foto)

Theuws heeft een aantal nieuwe medewerkers aangenomen, speciaal voor zijn nieuwe shop en bakery. “Twee hadden er al volop horeca-ervaring. Natuurlijk is het een stap om nieuwe mensen in dienst te nemen, maar ik geloof echt in mijn vernieuwde tankshop. Goed getraind, middels de trainingsmodule van Total, én vriendelijk personeel is in mijn ogen een must om succesvol te kunnen zijn. Daar geloof ik heilig in.”

Volop klanten

Het is inmiddels na twaalven en de lunch is in volle gang. Het is nog steeds een komen en gaan van klanten die overigens voortaan gasten worden genoemd. “Zoals je ziet komen veel mensen alleen om een broodje te halen en niet om te tanken”, vertelt Theuws. “Ook in de buurt is inmiddels bekend dat we heropend zijn. We merken dat veel mensen en bedrijven hier hun lunch komen halen. Het bezorgen van broodjes behoort ook tot de mogelijkheden. Dit gaan wij testen en afhankelijk van de vraag zullen wij onze dienstverlening met deze aanvullende service uitbreiden. Ook dat kan wel eens interessant zijn.”

De eerste Total-dealer die gekozen heeft voor het concept is een feit. Volgen er spoedig meer? Morrema: “Absoluut. We hebben op dit moment zo’n vijftien ondernemers die vergevorderde interesse hebben, waaronder ook twee die op dit moment niet de Total-kleuren op de luifel hebben staan en overwegen om naar ons over te stappen. Dat is uiteraard geweldig nieuws. Met dit concept kunnen we bijdragen aan de toekomst van de ondernemer. Dat geeft echt veel voldoening, misschien nog wel meer dan bij onze eigen locaties. Want als een dealer ervoor kiest, dan weet je dat het goed zit. Dat is uiteindelijk het beste compliment dat je kunt krijgen…”

Bekijk hieronder de foto’s van de verbouwde Total-shop: 

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Total-dealer kiest voor rustiek broodje brie de luxe en latte macchiato | TankPro.nl

Total-dealer kiest voor rustiek broodje brie de luxe en latte macchiato

Het is even wennen voor de vaste klanten van het Total-tankstation aan het Eijkereind in Bergeijk. Sommige bezoekers van de shop knipperen met hun ogen als ze de verbouwde locatie binnenlopen. De winkel heeft afgelopen tijd een ware metamorfose ondergaan en dat is te merken aan de positieve reacties van de klanten. “Je krijgt maar één kans om het goed te doen. Zorg dus dat je de juiste keuzes maakt”, benadrukt eigenaar Peter Theuws.

‘Een rustiek broodje brie de luxe en een latte macchiato met caramelsmaak graag’. Het is pas 11 uur in de ochtend, maar zelfs op dit tijdstip is het al lekker druk in de shop. Sinds een aantal weken kunnen klanten van dit Noord-Brabantse Total-station kiezen uit een zeer uitgebreid assortiment aan broodjes en koffiesoorten. De eerste reacties van de klanten na de verbouwing zijn positief, vertelt de ondernemer. “We zijn op dit moment nog de puntjes op de i aan het zetten, maar ik ben dik tevreden met het resultaat.”

Een bakery openen wordt nog wel eens onderschat, merkt Theuws op. “Dat doe je echt niet zomaar even. Er komt een hoop bij kijken.” Bijna een jaar was de Total-dealer bezig met het onder handen nemen van zijn shop. Hij besloot daarvoor de samenwerking op te zoeken met Total en te kiezen voor het modulaire Cosie-concept. De afkorting staat voor Coffee, Sandwich, Inspiration en Experience. “Het is geen franchise-formule”, vertelt Frits Morrema, Manager Shop, Food & Services van Total Nederland. “Dealers kunnen zelf kiezen welke bouwstenen van ons concept ze wel en niet willen gebruiken. Dat is een groot voordeel. Ze blijven altijd honderd procent baas over hun eigen portemonnee en hun eigen station.”

Moeilijke markt

Sinds 2005 zit Theuws op deze locatie met zijn autobedrijf en tankstation. Het station ligt dichtbij de grens. Hoewel Belgische klanten door de accijnsverhoging op diesel in eigen land vaker in Nederland aankloppen, blijft het voor bemande locaties in de grensstreek een lastige markt. “Er zijn weinig bemande stations over in deze regio. Collega’s besluiten de shop te sluiten en het tankstation te verkopen of te verhuren. Vaak worden deze dan onbemand voortgezet. Maar achteroverleunen zit niet in mijn karakter. Daarvoor ben ik te veel ondernemer. Ik geloof in het succes van een tankshop, ongeacht hoe de vraag naar brandstof er in de toekomst uit komt te zien.”

(Het artikel gaat verder onder de foto)

Al een aantal jaar speelt Theuws met het idee om werk te maken van zijn shop. “We zitten aan een relatief drukke doorgaande weg, met een aantal vakantieparken in de buurt. Dat biedt mogelijkheden. Zomer vorig jaar klopte ik aan bij Total met het idee om een mooie bakery aan mijn winkel toe te voegen. Toen begon het grote avontuur.” Het kleine hokje werd flink uitgebreid, vertelt de ondernemer. “Het hele gedeelte waar de bakery nu zit, is nieuw. Dit is het hart van de vernieuwde shop geworden. Een plek waar je echt even lekker rustig kan gaan zitten, werken of bijpraten.”

Eigen keuzes

“Wij gaan je helpen, maar je houdt volop zelfstandigheid. Dat is het idee achter dit concept”, legt Morrema uit. Inmiddels zijn zo’n dertig eigen locaties van Total uitgevoerd met de bakery. Eind 2013 is begonnen met de ontwikkeling van het Cosie-concept. De eerste CoCo-stations – in Leiderdorp en Zaandam – werden in 2015 verbouwd. “We waren zo tevreden over de resultaten dat we besloten om het concept ook aan onze dealers beschikbaar te stellen. We merken echt dat ondernemers behoefte hebben aan ondersteuning bij de ontwikkeling van hun shop en food-activiteiten.”

Total adviseert bij het kiezen van de juiste onderdelen en het samenstellen van een optimaal vloer- en schappenplan. “Ook voor de training van personeel kunnen dealers bij ons aankloppen. Ze kunnen gebruikmaken van alle kennis die wij in huis hebben en de investeringen die wij hebben gedaan. Daardoor wordt het realiseren van een goede shop voor zelfstandige dealers een stuk eenvoudiger en betaalbaarder.”

Als dealer bepaal je voor honderd procent zelf welke onderdelen of zaken je wel en niet wilt, benadrukt Morrema. Van de bakery tot de muziek, van de schermen in de shop tot de meubels waarop de gasten kunnen zitten. “Dat vond ik een groot voordeel, vertelt Theuws. “Bovendien adviseert Total bij het kiezen van de juiste onderdelen en het samenstellen van een plan. Ik ben best eigenwijs en weet goed wat ik wil. Dat levert uiteraard wel eens discussie op, maar dat is juist goed. Daarmee houden we elkaar scherp en maken we onder de streep de beste keuzes.”

Focus op goede koffie

In de shop zijn onder meer de bakery-module, de koffiemodule, de zit- en statafels en de communicatieschermen terug te vinden. Morrema: “Maar Peter heeft ook een aantal van zijn eigen ideeën doorgevoerd. Hij houdt zelf van goede koffie en heeft naast de selfservice koffiemachine ook gekozen voor een barista-machine achter de balie.” Koffie is volgens Theuws een zeer interessant product. “De marges zijn relatief hoog. En de klant legt de lat ook steeds hoger. Een normaal kopje koffie kun je tegenwoordig op veel plekken krijgen, maar het zetten van een echt goede dubbele espresso, cappuccino of latte macchiato is echt een vak apart. Welke bonen kies je? Hoe zit het met de druk? Dat vergt training van je personeel. Kortom, je moet wel willen investeren in je medewerkers als je kwaliteit wilt leveren.”

Ook bij het bereiden van de broodjes moet een stappenplan doorlopen worden. Op die manier is de kwaliteit gewaarborgd en krijgt de klant het beste product. “In het receptenboek is precies terug te vinden hoe je de verschillende producten in de bakery kunt maken”, vertelt Morrema. “Het assortiment is goed doordacht, biedt voor elk wat wils – met volop oog voor gezonde alternatieven – en wordt regelmatig aangepast en aangevuld met seizoensproducten.”

(Het artikel gaat verder onder de foto)

Theuws heeft een aantal nieuwe medewerkers aangenomen, speciaal voor zijn nieuwe shop en bakery. “Twee hadden er al volop horeca-ervaring. Natuurlijk is het een stap om nieuwe mensen in dienst te nemen, maar ik geloof echt in mijn vernieuwde tankshop. Goed getraind, middels de trainingsmodule van Total, én vriendelijk personeel is in mijn ogen een must om succesvol te kunnen zijn. Daar geloof ik heilig in.”

Volop klanten

Het is inmiddels na twaalven en de lunch is in volle gang. Het is nog steeds een komen en gaan van klanten die overigens voortaan gasten worden genoemd. “Zoals je ziet komen veel mensen alleen om een broodje te halen en niet om te tanken”, vertelt Theuws. “Ook in de buurt is inmiddels bekend dat we heropend zijn. We merken dat veel mensen en bedrijven hier hun lunch komen halen. Het bezorgen van broodjes behoort ook tot de mogelijkheden. Dit gaan wij testen en afhankelijk van de vraag zullen wij onze dienstverlening met deze aanvullende service uitbreiden. Ook dat kan wel eens interessant zijn.”

De eerste Total-dealer die gekozen heeft voor het concept is een feit. Volgen er spoedig meer? Morrema: “Absoluut. We hebben op dit moment zo’n vijftien ondernemers die vergevorderde interesse hebben, waaronder ook twee die op dit moment niet de Total-kleuren op de luifel hebben staan en overwegen om naar ons over te stappen. Dat is uiteraard geweldig nieuws. Met dit concept kunnen we bijdragen aan de toekomst van de ondernemer. Dat geeft echt veel voldoening, misschien nog wel meer dan bij onze eigen locaties. Want als een dealer ervoor kiest, dan weet je dat het goed zit. Dat is uiteindelijk het beste compliment dat je kunt krijgen…”

Bekijk hieronder de foto’s van de verbouwde Total-shop: 

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.