Tweede Kamer debatteert over statiegeld op flesjes en blikjes

De Tweede Kamer debatteert op donderdag 15 maart over het uitbreiden van statiegeld naar blikjes en kleine plastic flesjes. Bijna tweehonderd Nederlandse gemeenten vragen via de Statiegeldalliantie aan het kabinet Rutte en het parlement om statiegeld niet langer te beperken tot flessen vanaf één liter. 

Het initiatief is in het leven geroepen om het probleem van zwerfafval aan te pakken. In november begonnen onder meer de gemeente Weert en het Milieucentrum aan de actie. Volgens Math Oehlen, ambtenaar afvalbeleid in de gemeente Weert, hebben de tweehonderd Nederlandse gemeenten opgeteld meer dan elf miljoen inwoners. Weert was afgelopen november de eerste gemeente die zich aansloot bij de Statiegeldalliantie.

In totaal zijn er inmiddels meer dan vierhonderd lokale overheden, bedrijven en organisaties aangesloten bij de Statiegeldalliantie. De beweging is divers en wordt gesteund over de Nederlands-Belgische landsgrens heen. Ze vinden dat het permanente opruimen ‘dweilen met de kraan open’ is, en dat er via statiegeld eindelijk een structurele oplossing moet komen.

Inzameling supermarkten

De druk op het kabinet-Rutte en de Tweede-Kamerleden om te beslissen om statiegeld uit te breiden wordt zo steeds groter. Op 15 maart houdt de Tweede Kamer een Algemeen Overleg over statiegeld. Vooral supermarkten zijn niet blij met een eventuele uitbreiding van statiegeld naar kleine flesjes en blikjes. Zij zullen in dat geval verantwoordelijk worden voor de inzameling.

Een mogelijke uitbreiding van het statiegeldsysteem kan ook op weinig begrip rekenen van brancheorganisatie BETA. De belangenvereniging liet eerder weten er niets in te zien, onder meer vanwege de administratieve lasten en de extra benodigde opslagruimte. “We moeten er niet aan denken dat elk flesje of blikje dat wordt verkocht op een tankstation via het aankoopbonnetje recht geeft op statiegeld”, meldde voorzitter Ewout Klok destijds.

Lees ook:

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

1 reactie op “Tweede Kamer debatteert over statiegeld op flesjes en blikjes”

Henk aan de Leye|08.03.18|14:08

Het meeste zwerfafval bestaat uit friet bakjes en andere plastic bakjes uit de snackbar lege chips zakken en andere snacks zakken uit de supermarkt snoep verpakkingen plastic bekertjes waar yogurt of een ander melkproduct in gezeten heeft en half open gescheurde zakken van McDonalds drive. Om het zwerfafval te voorkomen moet met name de Lagere school leerlingen naast het Wilhelmus!!! en een bezoek aan het Rijksmuseum!!! 1x per maand 1/2 dag zwerfafval ruimen dat heeft meer impact!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Tweede Kamer debatteert over statiegeld op flesjes en blikjes | TankPro.nl

Tweede Kamer debatteert over statiegeld op flesjes en blikjes

De Tweede Kamer debatteert op donderdag 15 maart over het uitbreiden van statiegeld naar blikjes en kleine plastic flesjes. Bijna tweehonderd Nederlandse gemeenten vragen via de Statiegeldalliantie aan het kabinet Rutte en het parlement om statiegeld niet langer te beperken tot flessen vanaf één liter. 

Het initiatief is in het leven geroepen om het probleem van zwerfafval aan te pakken. In november begonnen onder meer de gemeente Weert en het Milieucentrum aan de actie. Volgens Math Oehlen, ambtenaar afvalbeleid in de gemeente Weert, hebben de tweehonderd Nederlandse gemeenten opgeteld meer dan elf miljoen inwoners. Weert was afgelopen november de eerste gemeente die zich aansloot bij de Statiegeldalliantie.

In totaal zijn er inmiddels meer dan vierhonderd lokale overheden, bedrijven en organisaties aangesloten bij de Statiegeldalliantie. De beweging is divers en wordt gesteund over de Nederlands-Belgische landsgrens heen. Ze vinden dat het permanente opruimen ‘dweilen met de kraan open’ is, en dat er via statiegeld eindelijk een structurele oplossing moet komen.

Inzameling supermarkten

De druk op het kabinet-Rutte en de Tweede-Kamerleden om te beslissen om statiegeld uit te breiden wordt zo steeds groter. Op 15 maart houdt de Tweede Kamer een Algemeen Overleg over statiegeld. Vooral supermarkten zijn niet blij met een eventuele uitbreiding van statiegeld naar kleine flesjes en blikjes. Zij zullen in dat geval verantwoordelijk worden voor de inzameling.

Een mogelijke uitbreiding van het statiegeldsysteem kan ook op weinig begrip rekenen van brancheorganisatie BETA. De belangenvereniging liet eerder weten er niets in te zien, onder meer vanwege de administratieve lasten en de extra benodigde opslagruimte. “We moeten er niet aan denken dat elk flesje of blikje dat wordt verkocht op een tankstation via het aankoopbonnetje recht geeft op statiegeld”, meldde voorzitter Ewout Klok destijds.

Lees ook:

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

1 reactie op “Tweede Kamer debatteert over statiegeld op flesjes en blikjes”

Henk aan de Leye|08.03.18|14:08

Het meeste zwerfafval bestaat uit friet bakjes en andere plastic bakjes uit de snackbar lege chips zakken en andere snacks zakken uit de supermarkt snoep verpakkingen plastic bekertjes waar yogurt of een ander melkproduct in gezeten heeft en half open gescheurde zakken van McDonalds drive. Om het zwerfafval te voorkomen moet met name de Lagere school leerlingen naast het Wilhelmus!!! en een bezoek aan het Rijksmuseum!!! 1x per maand 1/2 dag zwerfafval ruimen dat heeft meer impact!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.