Openbaar Ministerie ziet af van vervolging tabaksfabrikanten

Het Openbaar Ministerie heeft besloten af te zien van vervolging van vier grote tabaksproducenten. Het OM laat weten binnen de huidige wet- en regelgeving geen mogelijkheden te zien voor een kansrijke vervolging van de fabrikanten. Strafrechtadvocate Bénédicte Ficq deed in september 2016 aangifte tegen de vier grootste tabaksproducenten in Nederland. Ze deed dit namens de Stichting Rookpreventie en twee ex-rokers. 

Het OM heeft de aangifte en de diverse toelichtingen daarop geanalyseerd en concludeert met de aangevers dat roken schadelijk is voor de gezondheid. Het Openbaar Ministerie acht een succesvolle strafrechtelijke vervolging van de tabaksproducenten gezien de huidige wet- en regelgeving en jurisprudentie echter niet haalbaar.

Verslaving

Volgens de aangevers zijn sigaretten doelbewust zodanig ontworpen, gemanipuleerd en geproduceerd, dat verslaving aan het tabaksproduct snel intreedt en vervolgens aanhoudt. Hierdoor wordt volgens de aangevers de wilsvrijheid van de gebruiker beperkt. De tabaksproducenten wordt in de aangifte verweten dat zij zich schuldig hebben gemaakt aan poging tot doodslag en/of moord, poging tot zware mishandeling met voorbedachten rade en/of poging tot opzettelijke benadeling van de gezondheid met voorbedachten rade. Ook wordt ze valsheid in geschrift verweten en het in de handel brengen van tabaksproducten die niet voldoen aan de wettelijke eisen, zoals aan maximale emissieniveaus.

Strafrechtadvocate Bénédicte Ficq liet donderdag weten naar het Gerechtshof in Den Haag te stappen om alsnog een zaak af te dwingen tegen de tabaksproducten.

Is er nog plek voor sigaretten in de tankshop? En waar moet je je omzet vandaan halen, mocht tabak uit de winkels van tankstations verdwijnen? In de eerste editie van TankPro Magazine staat deze maand een uitgebreid artikel over tabak in de tankshop. Kijk hier voor een abonnement of een proefnummer.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Openbaar Ministerie ziet af van vervolging tabaksfabrikanten | TankPro.nl

Openbaar Ministerie ziet af van vervolging tabaksfabrikanten

Het Openbaar Ministerie heeft besloten af te zien van vervolging van vier grote tabaksproducenten. Het OM laat weten binnen de huidige wet- en regelgeving geen mogelijkheden te zien voor een kansrijke vervolging van de fabrikanten. Strafrechtadvocate Bénédicte Ficq deed in september 2016 aangifte tegen de vier grootste tabaksproducenten in Nederland. Ze deed dit namens de Stichting Rookpreventie en twee ex-rokers. 

Het OM heeft de aangifte en de diverse toelichtingen daarop geanalyseerd en concludeert met de aangevers dat roken schadelijk is voor de gezondheid. Het Openbaar Ministerie acht een succesvolle strafrechtelijke vervolging van de tabaksproducenten gezien de huidige wet- en regelgeving en jurisprudentie echter niet haalbaar.

Verslaving

Volgens de aangevers zijn sigaretten doelbewust zodanig ontworpen, gemanipuleerd en geproduceerd, dat verslaving aan het tabaksproduct snel intreedt en vervolgens aanhoudt. Hierdoor wordt volgens de aangevers de wilsvrijheid van de gebruiker beperkt. De tabaksproducenten wordt in de aangifte verweten dat zij zich schuldig hebben gemaakt aan poging tot doodslag en/of moord, poging tot zware mishandeling met voorbedachten rade en/of poging tot opzettelijke benadeling van de gezondheid met voorbedachten rade. Ook wordt ze valsheid in geschrift verweten en het in de handel brengen van tabaksproducten die niet voldoen aan de wettelijke eisen, zoals aan maximale emissieniveaus.

Strafrechtadvocate Bénédicte Ficq liet donderdag weten naar het Gerechtshof in Den Haag te stappen om alsnog een zaak af te dwingen tegen de tabaksproducten.

Is er nog plek voor sigaretten in de tankshop? En waar moet je je omzet vandaan halen, mocht tabak uit de winkels van tankstations verdwijnen? In de eerste editie van TankPro Magazine staat deze maand een uitgebreid artikel over tabak in de tankshop. Kijk hier voor een abonnement of een proefnummer.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.