Albert Heijn en BP openen nieuwe AH to go-locaties

05-09-2016 Nieuwerkerk a/d IJssel Opening eerste AH to go-shop in BP station De Vink Exterieur Foto: Guido Benschop | De Beeldredaktie

BP Nederland en Albert Heijn breiden de pilot met AH to go-tankshops verder uit. Halverwege 2018 komen er twee nieuwe AH-shops langs de snelweg bij. Het gaat om de tankstations BP Kruisoord in Noordbeemster en BP De Hucht in Ugchelen. “Op deze nieuwe locaties zal nog meer nadruk op vers bereid eten voor onderweg komen te liggen”, vertelt woordvoerder Jacoline Poldervaart van BP Nederland.

Het aantal vestigingen van AH to go bij tankstations van BP wordt uitgebreid van zes naar acht. Dat bevestigt Jacoline Poldervaart van BP Nederland. Het gaat om eigen locaties van BP langs de A7 bij het Noord-Hollandse Noordbeemster en de A1 bij Ugchelen (Apeldoorn). Net als bij de overige zes vestigingen gaat BP Nederland de AH-shops zelf exploiteren. De medewerkers van de tankshops komen in dienst van BP en niet van Albert Heijn.

Toekomstplannen

Volgens Poldervaart zijn er voorlopig geen plannen om op korte termijn nog meer AH’s to go te openen. “Voor nu gaat het om een proef op acht BP-tankstations, inclusief de twee nieuwe locaties. Na evaluatie van de resultaten hiervan, zullen wij over een eventuele verdere uitrol met elkaar gaan praten.”

De eerste AH to go-vestiging bij een BP-tankstation opende anderhalf jaar geleden zijn deuren. Na de opening van deze locatie langs de A20 bij Nieuwerkerk aan den IJssel, volgden AH-shops bij tankstations in Oostzaan, Rijswijk, Amsterdam, Nieuwegein en Deventer. “De proef is in september 2016 van start gegaan. De locaties zijn representatief voor het BP-netwerk. Van de zes stations bevinden zich er drie langs de snelweg en de andere drie langs lokale wegen”, vertelt Poldervaart.

De pilot is inmiddels anderhalf jaar onderweg. Hoe zijn de reacties? “We kunnen zeggen dat de klanten enthousiast zijn en dat de samenwerking tussen Albert Heijn to go en BP goed is. Er worden regelmatig AH to go-winkels geopend, maar langs de snelweg is de behoefte van klanten toch net even anders. We hebben de afgelopen tijd dan ook veel van elkaar geleerd en diverse wijzigingen doorgevoerd, onder andere in het assortiment, om nog beter aan te sluiten bij de wensen van de weggebruiker. Daarbij nemen we ook de nieuwste ontwikkelingen in de markt mee. We gaan het aanbod de komende periode verder optimaliseren.”

Mogelijkheden voor dealers

De acht locaties die een AH to go-tankshop hebben of krijgen, zijn stuk voor stuk eigen locaties van BP. Of ook dealers in de toekomst kunnen kiezen voor een AH-winkel, is nog niet bekend. “Dat kunnen we nu nog niet zeggen. Op dit moment concentreren wij ons op de pilot. Na evaluatie van de resultaten hiervan, zullen wij over een eventuele verdere uitrol met elkaar gaan praten.”

Volgens Poldervaart is AH een uitstekende partij om mee samen te werken. “Albert Heijn to go is de marktleider in Nederland op het gebied van foodretail met een goede reputatie als het gaat om product-innovatie. Zij leveren een continu wisselend aanbod van verse en gezondere etenswaren voor onderweg en thuis. Hiermee spelen wij in op een groeiende behoefte van onze klanten op dit gebied.”

(De tekst gaat verder onder de foto)

Spar en EG Group

Onlangs maakten exploitatiemaatschappij EG Group en supermarktketen Spar bekend dat ze samen bij maar liefst 130 tankstations een Spar Express gaan openen. Hoe kijken ze daar bij BP tegenaan? “BP en Albert Heijn zien concurrentie als een gezonde zaak en hebben veel vertrouwen in onze samenwerking, waarmee we het aanbod van vers en goed eten bij tankstations in Nederland verder uitbreiden.”

In december 2017 maakte Albert Heijn bekend dat het bedrijf zes jaar na de lancering van de eerste AH to go in Duitsland stopt met het supermarktconcept bij onze Oosterburen. Ook de vijf locaties bij tankstations van Shell sluiten hun deuren. Het bedrijf liet weten dat er afgelopen jaren te weinig groei is behaald in Duitsland. Waarom werkt het AH-merk bij tankstations in Nederland wél? “De situatie is niet met elkaar te vergelijken”, laat een woordvoerder van Albert Heijn weten. “In Duitsland waren het clip-in’s en geen volledige winkels. Ten tweede hebben wij besloten om als AH to go helemaal te stoppen in Duitsland, niet specifiek vanwege de clip-in’s langs de snelweg.” Het verschil met de situatie in Nederland is dat er bij clip-ins geen sprake is van een volwaardige winkel.

Testen aanbod

De rol van tankstations verandert. In hoeverre moet een shop ook los van een tankstation kunnen bestaan? “Wij zien hiervan wel voorbeelden in de markt, maar wij kiezen voor een combinatie van tankstation en shop”, vertelt BP-woordvoerder Jacoline Poldervaart. Komende tijd staat volgens haar vooral in het teken van het bekijken of het huidige aanbod in de smaak valt bij de klant.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.