Rookwaar krijgt gps-systeem om inbrekers af te schrikken

Een Primera-winkel in Rotterdam heeft sigarettenpakjes voorzien van een gps-systeem. Zodra het pakje wordt gestolen, kan de politie het product zeer nauwkeurig volgen. De Rotterdamse winkeluitbater verwacht dat de maatregel vooral preventief werkt tegen inbrekers, onder meer omdat de gps-pakjes niet van echt te onderscheiden zijn. De maatregel is in het leven geroepen in samenwerking met het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Ook bij tankstations is sigarettendiefstal een groot probleem.

Veel Primera’s zijn voor een groot deel afhankelijk van de tabaksverkopen. Als rookwaar wordt gestolen, betekent dit een grote kostenpost. Niet alleen vanwege de ontvreemde producten zelf, maar ook vanwege de aanvullende schade, bijvoorbeeld omdat de hele winkel overhoop is gehaald. Daarnaast is er emotionele schade bij uitbaters en het personeel.

Politie

Bij de Rotterdamse Primera-winkel worden diverse sigarettenpakjes van het gps-systeem voorzien. De pakjes staan gewoon in het schap, maar worden niet verkocht. Deze pakjes zijn identiek aan de normale verpakkingen, waardoor inbrekers niet kunnen zien welke producten een gps-systeem hebben. Als het pakje toch de winkel verlaat, moet dus sprake zijn van diefstal.

Zodra een crimineel het pakje heeft meegenomen, krijgt de politie een melding. De politie kan tot twee meter nauwkeurig bepalen waar het gestolen pakje zich bevindt, meldt (inlog vereist) vakblad Tabak2day. In de winkel wordt duidelijk gemaakt aan bezoekers dat de pakjes zijn beveiligd, doordat op de gevel een sticker is geplaatst met de tekst ‘Onze tabaksartikelen zijn beveiligd met een elektronisch volgsysteem’ (zie afbeelding onderaan dit artikel).

Afgelopen vrijdag was de officiële kick-off van het project. Daarbij was ook de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb aanwezig. Hij is tevens voorzitter van de Taskforce Overvallen. De initiatiefnemers hopen dat ook ondernemers in andere sectoren gebruik gaan maken van deze vorm van inbraakpreventie.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Rookwaar krijgt gps-systeem om inbrekers af te schrikken | TankPro.nl

Rookwaar krijgt gps-systeem om inbrekers af te schrikken

Een Primera-winkel in Rotterdam heeft sigarettenpakjes voorzien van een gps-systeem. Zodra het pakje wordt gestolen, kan de politie het product zeer nauwkeurig volgen. De Rotterdamse winkeluitbater verwacht dat de maatregel vooral preventief werkt tegen inbrekers, onder meer omdat de gps-pakjes niet van echt te onderscheiden zijn. De maatregel is in het leven geroepen in samenwerking met het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Ook bij tankstations is sigarettendiefstal een groot probleem.

Veel Primera’s zijn voor een groot deel afhankelijk van de tabaksverkopen. Als rookwaar wordt gestolen, betekent dit een grote kostenpost. Niet alleen vanwege de ontvreemde producten zelf, maar ook vanwege de aanvullende schade, bijvoorbeeld omdat de hele winkel overhoop is gehaald. Daarnaast is er emotionele schade bij uitbaters en het personeel.

Politie

Bij de Rotterdamse Primera-winkel worden diverse sigarettenpakjes van het gps-systeem voorzien. De pakjes staan gewoon in het schap, maar worden niet verkocht. Deze pakjes zijn identiek aan de normale verpakkingen, waardoor inbrekers niet kunnen zien welke producten een gps-systeem hebben. Als het pakje toch de winkel verlaat, moet dus sprake zijn van diefstal.

Zodra een crimineel het pakje heeft meegenomen, krijgt de politie een melding. De politie kan tot twee meter nauwkeurig bepalen waar het gestolen pakje zich bevindt, meldt (inlog vereist) vakblad Tabak2day. In de winkel wordt duidelijk gemaakt aan bezoekers dat de pakjes zijn beveiligd, doordat op de gevel een sticker is geplaatst met de tekst ‘Onze tabaksartikelen zijn beveiligd met een elektronisch volgsysteem’ (zie afbeelding onderaan dit artikel).

Afgelopen vrijdag was de officiële kick-off van het project. Daarbij was ook de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb aanwezig. Hij is tevens voorzitter van de Taskforce Overvallen. De initiatiefnemers hopen dat ook ondernemers in andere sectoren gebruik gaan maken van deze vorm van inbraakpreventie.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.