Meerderheid tankstation-ondernemers verwacht stijging shopomzet

Een meerderheid van de tankstationbedrijven verwacht dat zijn shopomzet op korte termijn groeit. Dat blijkt uit de Conjunctuurpeiling van brancheorganisatie Bovag. Van de ondervraagde ondernemers denkt 53 procent dat de shopverkopen in de tweede helft van dit jaar hoger uitkomen dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook de eerste helft van 2017 was positief. Slechts een op de zes bedrijven zag de shopomzet dalen in deze periode.

Bovag voert tweemaal per jaar een Conjunctuurpeiling uit. Daarmee bekijkt de belangenvereniging hoe de omzet, afzet, winstgevendheid en het vertrouwen zich ontwikkelen bij ondernemers uit diverse afdelingen. In totaal zijn meer dan duizend bedrijven gepeild, waaronder autodealers, truckdealers, rijscholen en autoverhuurders. Ook zijn 29 tankstationbedrijven ondervraagd. Het gaat hierbij uitsluitend om Bovag-leden.

Positief

Ruim de helft van de deelnemende tankstation-ondernemers is dus positief over de toekomst van hun shop. De meeste andere bedrijven verwachten dat de winkelverkopen stabiliseren in de tweede helft van dit jaar. Slechts een op de twintig bedrijven denkt dat zijn shop minder goed zal renderen.

Dat positieve gevoel strookt met de trend dat steeds meer Nederlanders buiten de deur consumeren. Vorige week sprak kennisinstituut FSIN de verwachting uit dat de totale buitenshuisconsumptie naar 2,71 miljard euro stijgt de komende tijd. Het gaat hierbij niet uitsluitend om tankstations, maar ook om bijvoorbeeld foodverkopen op treinstations. Als bedrijven in de petrolbranche nog meer zouden focussen op avondmaaltijden zou de verkooptoename zelfs nog groter kunnen worden, menen deskundigen van ABN Amro en marktonderzoeker GfK.

Dat shopverkopen in de lift zitten, blijkt niet alleen uit de positieve verwachtingen voor de tweede helft van dit jaar. Ook de daadwerkelijke cijfers laten een gunstige trend zien. 34 procent van de deelnemende tankstationbedrijven verkocht in de eerste helft van dit jaar meer shopproducten dan in dezelfde periode vorig jaar. Daar staat tegenover dat 17 procent de verkopen juist zag dalen. In de vier voorgaande Conjunctuurpeilingen zagen ook al meer tankstations hun shopomzet stijgen dan dalen.

Brandstof

Over brandstof zijn tankstations wat minder positief. 45 procent van de deelnemende bedrijven denkt dat de literverkopen dalen in de tweede helft van dit jaar, terwijl 41 procent een stijging verwacht. Dat sluit goed aan bij de trend van de afgelopen anderhalf jaar, waarbij het aantal stijgers en dalers ook ongeveer gelijk was. In tegenstelling tot de jaren daarvoor.

Toen waren tankstationbedrijven negatiever gestemd. Begrijpelijk, omdat CBS-cijfers laten zien dat tussen 2011 en 2014 de brandstofafzet in Nederland flink daalde. Deze afname werd in 2015 een halt toegeroepen, waarna de verkopen in 2016 stabiliseerden.

Ook in de eerste maanden van dit jaar noteerde het statistiekbureau een kleine stijging van de verkochte liters. Dat blijkt ook uit de verkoopcijfers van de deelnemende tankstationbedrijven. Bijna de helft zag zijn brandstofverkopen stijgen in de eerste zes maanden van dit jaar (41 procent), al was er bij 45 procent van de deelnemers juist een daling.

Tijdens de Tankstation Vakbeurs op dinsdag 14 november 2017 in Expo Houten wordt volop aandacht besteed aan de tankshop, zowel tijdens de workshops als tijdens het congres. Kijk voor meer informatie op www.tankstationvakbeurs.nl, of registreer meteen via: www.tankstationvakbeurs.nl/registratie/

Lees ook: Consumenten eten steeds meer onderweg, ook bij tankstations

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.