Rijkswaterstaat alsnog in hoger beroep over shops van Fastned

Rijkswaterstaat gaat alsnog in hoger beroep tegen een besluit van de rechtbank in Amsterdam over een vergunningaanvraag van Fastned voor de aanleg van shops bij zijn laadstations. De rechter oordeelde in juli van dit jaar dat Rijkswaterstaat de weigering van deze vergunning slecht had onderbouwd. Daarom zou de aanvraag voor 15 augustus opnieuw beoordeeld moeten worden. Rijkswaterstaat heeft deze week bekendgemaakt toch in hoger beroep te gaan in deze zaak.

Woordvoerder Cherryl Naarden van Rijkswaterstaat: “Wij hebben dit besluit genomen, omdat we nieuwe inzichten hebben gekregen. Met het oordeel van de hoogste rechter (Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, red.) zal definitief duidelijkheid worden verkregen over deze kwestie.” Rijkswaterstaat wil niet zeggen om welke nieuwe inzichten het precies gaat.

Laadstations

Fastned bouwt laadstations voor elektrische auto’s, waarvan er inmiddels 63 operationeel zijn in Nederland. Bij de laadfaciliteiten wil het bedrijf shops aanleggen, zodat klanten naar het toilet kunnen en wat te eten of drinken halen. Mede-directeur Michiel Langezaal van Fastned: “Deze zaak is heel erg belangrijk voor ons. We hebben nu dagelijks enkele tientallen klanten bij onze laadstations, maar over een paar jaar zijn dat er honderden. Het zou fijn zijn als we daar goede toiletfaciliteiten hebben. Nu kom ik uitwerpselen van mensen tegen in en om laadstations. Elektrisch rijden is in opkomst en het is belangrijk voor de toekomst van elektrisch rijden in Nederland dat er ook voorzieningen voor de gebruikers zijn.”

Verkeersveiligheid

Volgens Rijkswaterstaat is de verkeersveiligheid en het doelmatig gebruik van verzorgingsplaatsen in het geding als laadstations net als benzinestations aanvullende voorzieningen zoals koffie gaan aanbieden. In 2011 werd besloten om aparte concessies voor laadstations in het leven te roepen. De 201 snelwegconcessies die Fastned heeft verworven, zijn daar een gevolg van.

Net als benzinestations bestempelde de overheid deze laadstations als basisvoorzieningen. In 2013 besloot de overheid dat zij het niet wenselijk vond als laadstations net als benzinestations en wegrestaurants ook aanvullende voorzieningen zouden realiseren, een van de mogelijkheden die basisvoorzieningen hebben. “Omdat wij het onwenselijk vinden dat elektrische rijders in de kou moeten staan, hebben we deze beslissing destijds bij de rechter aangevochten”, aldus Langezaal.

Verzorgingsplaats

De rechtbank in Amsterdam vond dat Rijkswaterstaat de weigering van het afgeven van vergunningen aan Fastned onvoldoende voorbereid en gemotiveerd had. De rechter stelde dat het onvoldoende was aangetoond dat een vergunning voor een Fastned-shop niet strookt met doelmatig gebruik van de verzorgingsplaats.

Verder was de rechter er niet van overtuigd dat een tankshop van Fastned de verkeersveiligheid in gevaar zou brengen, omdat geen verkeerskundig onderzoek is gedaan. Volgens de rechter hadden de aanvragen van Fastned wel moeten worden getoetst op de gevolgen voor de verkeersveiligheid, valt in de uitspraak te lezen.

Vergunning

Een eventuele vergunningverlening aan Fastned voor de bouw van shops zal op veel weerstand van zittende tankstationbedrijven stuiten. Zij vinden dat hierbij sprake zal zijn van ongeoorloofde staatssteun. Tankstationbedrijven moeten namelijk forse bedragen betalen bij de veiling van de exploitatierechten van snelwegstations, terwijl Fastned niets hoeft te betalen om aan diezelfde wegen laadpunten te exploiteren.

Laatstgenoemde bestrijdt dat sprake is van ongeoorloofde staatssteun. Het bedrijf meldt dat de tankstationconcessies bij eerste uitgifte ook gratis waren en het veilingsysteem pas veel later in het leven is geroepen. Fastned verwacht dat er op termijn ook voor laadpunten een veilingsysteem komt.

Positief

Langezaal ziet het hoger beroep positief tegemoet. “Wij zijn blij met de uitspraak die er nu ligt. Het is prima dat de overheid deze nog een keer wil toetsen. Ik denk dat het een kwestie van tijd is voordat we deze vergunningen krijgen.”

Lees ook:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van TankPro en hoofdredacteur van de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Rijkswaterstaat alsnog in hoger beroep over shops van Fastned | TankPro.nl

Rijkswaterstaat alsnog in hoger beroep over shops van Fastned

Rijkswaterstaat gaat alsnog in hoger beroep tegen een besluit van de rechtbank in Amsterdam over een vergunningaanvraag van Fastned voor de aanleg van shops bij zijn laadstations. De rechter oordeelde in juli van dit jaar dat Rijkswaterstaat de weigering van deze vergunning slecht had onderbouwd. Daarom zou de aanvraag voor 15 augustus opnieuw beoordeeld moeten worden. Rijkswaterstaat heeft deze week bekendgemaakt toch in hoger beroep te gaan in deze zaak.

Woordvoerder Cherryl Naarden van Rijkswaterstaat: “Wij hebben dit besluit genomen, omdat we nieuwe inzichten hebben gekregen. Met het oordeel van de hoogste rechter (Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, red.) zal definitief duidelijkheid worden verkregen over deze kwestie.” Rijkswaterstaat wil niet zeggen om welke nieuwe inzichten het precies gaat.

Laadstations

Fastned bouwt laadstations voor elektrische auto’s, waarvan er inmiddels 63 operationeel zijn in Nederland. Bij de laadfaciliteiten wil het bedrijf shops aanleggen, zodat klanten naar het toilet kunnen en wat te eten of drinken halen. Mede-directeur Michiel Langezaal van Fastned: “Deze zaak is heel erg belangrijk voor ons. We hebben nu dagelijks enkele tientallen klanten bij onze laadstations, maar over een paar jaar zijn dat er honderden. Het zou fijn zijn als we daar goede toiletfaciliteiten hebben. Nu kom ik uitwerpselen van mensen tegen in en om laadstations. Elektrisch rijden is in opkomst en het is belangrijk voor de toekomst van elektrisch rijden in Nederland dat er ook voorzieningen voor de gebruikers zijn.”

Verkeersveiligheid

Volgens Rijkswaterstaat is de verkeersveiligheid en het doelmatig gebruik van verzorgingsplaatsen in het geding als laadstations net als benzinestations aanvullende voorzieningen zoals koffie gaan aanbieden. In 2011 werd besloten om aparte concessies voor laadstations in het leven te roepen. De 201 snelwegconcessies die Fastned heeft verworven, zijn daar een gevolg van.

Net als benzinestations bestempelde de overheid deze laadstations als basisvoorzieningen. In 2013 besloot de overheid dat zij het niet wenselijk vond als laadstations net als benzinestations en wegrestaurants ook aanvullende voorzieningen zouden realiseren, een van de mogelijkheden die basisvoorzieningen hebben. “Omdat wij het onwenselijk vinden dat elektrische rijders in de kou moeten staan, hebben we deze beslissing destijds bij de rechter aangevochten”, aldus Langezaal.

Verzorgingsplaats

De rechtbank in Amsterdam vond dat Rijkswaterstaat de weigering van het afgeven van vergunningen aan Fastned onvoldoende voorbereid en gemotiveerd had. De rechter stelde dat het onvoldoende was aangetoond dat een vergunning voor een Fastned-shop niet strookt met doelmatig gebruik van de verzorgingsplaats.

Verder was de rechter er niet van overtuigd dat een tankshop van Fastned de verkeersveiligheid in gevaar zou brengen, omdat geen verkeerskundig onderzoek is gedaan. Volgens de rechter hadden de aanvragen van Fastned wel moeten worden getoetst op de gevolgen voor de verkeersveiligheid, valt in de uitspraak te lezen.

Vergunning

Een eventuele vergunningverlening aan Fastned voor de bouw van shops zal op veel weerstand van zittende tankstationbedrijven stuiten. Zij vinden dat hierbij sprake zal zijn van ongeoorloofde staatssteun. Tankstationbedrijven moeten namelijk forse bedragen betalen bij de veiling van de exploitatierechten van snelwegstations, terwijl Fastned niets hoeft te betalen om aan diezelfde wegen laadpunten te exploiteren.

Laatstgenoemde bestrijdt dat sprake is van ongeoorloofde staatssteun. Het bedrijf meldt dat de tankstationconcessies bij eerste uitgifte ook gratis waren en het veilingsysteem pas veel later in het leven is geroepen. Fastned verwacht dat er op termijn ook voor laadpunten een veilingsysteem komt.

Positief

Langezaal ziet het hoger beroep positief tegemoet. “Wij zijn blij met de uitspraak die er nu ligt. Het is prima dat de overheid deze nog een keer wil toetsen. Ik denk dat het een kwestie van tijd is voordat we deze vergunningen krijgen.”

Lees ook:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van TankPro en hoofdredacteur van de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.