VS wil nicotinegehalte in sigaretten fors verlagen

Het nicotinegehalte in sigaretten moet teruggebracht worden tot een niet-verslavende hoeveelheid. Dat zegt de FDA, de Amerikaanse tegenhanger van de Voedsel en Warenautoriteit. Door een dergelijke maatregel wordt roken minder verslavend en zullen minder jongeren ermee starten, is de gedachte van FDA-voorzitter Scott Gottlieb.

Roken is de belangrijkste vermijdbare doodsoorzaak in de VS. Jaarlijks sterven bijna een half miljoen Amerikanen aan de gevolgen van roken. Daar wil de Food and Drug Administration wat aan doen. De organisatie heeft niet de bevoegdheid om sigaretten te verbieden of het nicotinegehalte naar nul terug te schroeven. Wel kan het de hoeveelheid nicotine fors laten dalen. Daardoor zouden sigaretten en shag niet meer verslavend zijn.

E-sigaret

Mensen blijven roken om aan hun nicotinebehoefte te voldoen. Als die behoefte niet wordt weggenomen door een peuk, zou er ook geen reden meer zijn er eentje te roken. Gebruikers zouden daarom naar minder schadelijke alternatieven grijpen zoals de e-sigaret, denkt Gottlieb.

Tevens voorkomt het dat jongeren een rookverslaving ontwikkelen. Zij zouden nu nog vaak beginnen met de e-sigaret om vervolgens de overstap te maken naar reguliere rookwaar. Als deze laatste categorie minder nicotine bevat, is er geen reden om er nog aan te beginnen. Dat moet ervoor zorgen dat tabaksfabrikanten zich meer richten op de productie van elektronische sigaretten.

Nederland

In Nederland zijn voor zover bekend geen plannen voor invoering van een dergelijke maatregel. Wel zitten er andere beperkende regels aan te komen. In de toekomst moeten tabaksproducten uit het zicht worden gelegd, de zogeheten displayban. Deze maatregel gaat ook gelden voor tankstations.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.