Kritiek op mogelijk statiegeldsysteem voor blikjes en kleine flesjes

Een mogelijke uitbreiding van het statiegeldsysteem kan op weinig begrip rekenen van brancheorganisatie Beta. De belangenvereniging ziet er niets in, onder meer vanwege de administratieve lasten en de extra benodigde opslagruimte. “We moeten er niet aan denken dat elk flesje of blikje dat wordt verkocht op een tankstation via het aankoopbonnetje recht geeft op statiegeld”, meldt voorzitter Ewout Klok.

In het najaar van 2016 besloot het ministerie van Infrastructuur en Milieu om een onderzoek te starten naar de mogelijkheden voor een statiegeldsysteem op kleine flesjes en blikjes. Deze worden uiteraard ook bij tankstations verkocht, waardoor een wetswijziging ook voor de petrolbranche gevolgen kan hebben, afhankelijk van de exacte invulling ervan.

Personeel

Beta is uitgenodigd door het ministerie om deel te nemen aan een klankbordgroep bestaande uit het bedrijfsleven en betrokken organisaties. Het ministerie heeft het bureau CE Delft opdracht gegeven een onderzoek te doen naar statiegeld voor kleine flesjes en blikjes. Enkele leden van de klankbordgroep hadden gevraagd om een vertegenwoordiger van tankstations, met het oog op de verkoop van flesjes vanuit de tankshops.

De belangenvereniging juicht het tegengaan van zwerfafval toe. “Maar op een kleine locatie als een tankstation kan dat beter door op het terrein grote afvalbakken neer te zetten en personeel te laten controleren op de aanwezigheid van rondslingerende blikjes en flesjes. Het geven van statiegeld aan klanten en de bijbehorende opslag van retourflesjes en -blikjes is voor tankstations een brug te ver.”

Cijfers

Het levert volgens Klok ook niet veel op wanneer het uitsluitend gaat om de flesjes en blikjes die daar ook daadwerkelijk zijn verkocht. “Daar gaan wij een duidelijke brief over sturen naar de verantwoordelijk staatssecretaris en naar de klankbordgroep. Natuurlijk stellen wij ons coöperatief op, maar wij moeten wel het nut en de noodzaak inzien van deze maatregel. Dit moet echt door een valide onderbouwing in cijfers. Vooralsnog heb ik die niet gezien.”

De verwachting is dat het onderzoek van CE Delft in de loop van dit jaar klaar is. Daarna gaat het ministerie zich beraden over eventuele invoering van de maatregel.

Auteur: Tom van Gurp

2 reacties op “Kritiek op mogelijk statiegeldsysteem voor blikjes en kleine flesjes”

Ad van der Meer|23.07.17|10:08

De pestbende bij de op- en afritten komt voor een groot deel bij de pomp vandaan.

Robert uit het Broek|08.03.18|18:01

Kijk eens in grote steden in Duitsland. Statiegeld trekt zwervers aan. In Köln kom je bij mooi weer aan de Rijn om in de zwervers die je het flesje of blikje drinken haast uit je handen kijken en als ze merken dat het bijna leeg is komen ze je al aanklampen. En ook als je ziet hoe ze daar achter elkaar allemaal de vuilnisbakken in duiken om te kijken of er daar nog wat in liggen en dan de mensen weer aanklampen. Gewoon smerig. Ik zou er niet aan beginnen om statiegeld in te voeren.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Kritiek op mogelijk statiegeldsysteem voor blikjes en kleine flesjes | TankPro.nl

Kritiek op mogelijk statiegeldsysteem voor blikjes en kleine flesjes

Een mogelijke uitbreiding van het statiegeldsysteem kan op weinig begrip rekenen van brancheorganisatie Beta. De belangenvereniging ziet er niets in, onder meer vanwege de administratieve lasten en de extra benodigde opslagruimte. “We moeten er niet aan denken dat elk flesje of blikje dat wordt verkocht op een tankstation via het aankoopbonnetje recht geeft op statiegeld”, meldt voorzitter Ewout Klok.

In het najaar van 2016 besloot het ministerie van Infrastructuur en Milieu om een onderzoek te starten naar de mogelijkheden voor een statiegeldsysteem op kleine flesjes en blikjes. Deze worden uiteraard ook bij tankstations verkocht, waardoor een wetswijziging ook voor de petrolbranche gevolgen kan hebben, afhankelijk van de exacte invulling ervan.

Personeel

Beta is uitgenodigd door het ministerie om deel te nemen aan een klankbordgroep bestaande uit het bedrijfsleven en betrokken organisaties. Het ministerie heeft het bureau CE Delft opdracht gegeven een onderzoek te doen naar statiegeld voor kleine flesjes en blikjes. Enkele leden van de klankbordgroep hadden gevraagd om een vertegenwoordiger van tankstations, met het oog op de verkoop van flesjes vanuit de tankshops.

De belangenvereniging juicht het tegengaan van zwerfafval toe. “Maar op een kleine locatie als een tankstation kan dat beter door op het terrein grote afvalbakken neer te zetten en personeel te laten controleren op de aanwezigheid van rondslingerende blikjes en flesjes. Het geven van statiegeld aan klanten en de bijbehorende opslag van retourflesjes en -blikjes is voor tankstations een brug te ver.”

Cijfers

Het levert volgens Klok ook niet veel op wanneer het uitsluitend gaat om de flesjes en blikjes die daar ook daadwerkelijk zijn verkocht. “Daar gaan wij een duidelijke brief over sturen naar de verantwoordelijk staatssecretaris en naar de klankbordgroep. Natuurlijk stellen wij ons coöperatief op, maar wij moeten wel het nut en de noodzaak inzien van deze maatregel. Dit moet echt door een valide onderbouwing in cijfers. Vooralsnog heb ik die niet gezien.”

De verwachting is dat het onderzoek van CE Delft in de loop van dit jaar klaar is. Daarna gaat het ministerie zich beraden over eventuele invoering van de maatregel.

Auteur: Tom van Gurp

2 reacties op “Kritiek op mogelijk statiegeldsysteem voor blikjes en kleine flesjes”

Ad van der Meer|23.07.17|10:08

De pestbende bij de op- en afritten komt voor een groot deel bij de pomp vandaan.

Robert uit het Broek|08.03.18|18:01

Kijk eens in grote steden in Duitsland. Statiegeld trekt zwervers aan. In Köln kom je bij mooi weer aan de Rijn om in de zwervers die je het flesje of blikje drinken haast uit je handen kijken en als ze merken dat het bijna leeg is komen ze je al aanklampen. En ook als je ziet hoe ze daar achter elkaar allemaal de vuilnisbakken in duiken om te kijken of er daar nog wat in liggen en dan de mensen weer aanklampen. Gewoon smerig. Ik zou er niet aan beginnen om statiegeld in te voeren.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.