Verkoop van sigaretten in Nederland gestegen

De verkoop van sigaretten is in 2016 met twee procent gestegen in Nederland. In totaal werden vorig jaar zo’n tien miljard rokertjes legaal aangeschaft, terwijl de illegale verkoop ook toenam. Dat blijkt uit een onderzoek van KPMG. Daaruit is tevens duidelijk geworden dat de accijnsverhogingen op tabak in de afgelopen jaren fors minder hebben opgeleverd dan het kabinet had gehoopt.

Het is opvallend dat de sigarettenafzet is gestegen vorig jaar. In eerdere jaren nam de verkoop juist af. In 2015 werden zelfs voor het eerst in lange tijd minder dan tien miljard peuken verkocht, schrijft het AD. Dit zegt echter niets over de populariteit van illegale sigaretten. Dit aantal is waarschijnlijk vorig jaar ook gestegen, blijkt uit het onderzoek dat is gefinancierd door de tabaksindustrie.

Naar schatting waren er ongeveer 720 miljoen illegale rokertjes in ons land vorig jaar. Dat zijn er honderd miljoen meer dan het jaar ervoor. Vooral in Oost-Europa zijn veel illegale fabrieken, al werden onlangs ook in Utrecht en Oirschot illegale fabrieken aangetroffen. Het overige deel van de sigarettenverkoop bestaat uit producten die legaal zijn ingevoerd uit andere landen of die gekocht zijn op belastingvrije zones op vliegvelden.

Jongeren roken meer

De hogere verkopen betekenen niet per definitie dat Nederlanders meer zijn gaan roken. Volgens fabrikant Philip Morris wordt de stijging veroorzaakt doordat Nederlanders vorig jaar minder op vakantie gingen en daardoor minder tabak in het buitenland hebben gekocht. Het CBS geeft echter aan dat meer jongeren zijn gaan roken in de afgelopen jaren. Het aantal jongeren tussen de 18 en 25 jaar dat rookt, steeg van 32 naar 36 procent.

De onderzoekers bekeken ook de gevolgen van de accijnsverhogingen op tabak van de voorbije jaren. Vorig jaar verdiende de Staat 2.478 miljard euro accijns aan de sigarettenverkoop. Dat was 65 miljoen euro meer dan het jaar ervoor, al was gerekend op een extra opbrengst van honderd miljoen euro.

Gekeken naar de diverse verhogingen van de laatste jaren slaat de teller zelfs negatief uit. Volgens de onderzoekers hadden de belastingmaatregelen moeten zorgen voor 750 miljoen euro extra. In werkelijkheid werd helemaal geen toename, maar juist een afname van accijnsinkomsten op tabak genoteerd. Namelijk een daling van zeventien miljoen euro. Oorzaak is dat Nederlanders veelvuldig tabaksproducten in België en Duitsland kopen.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Verkoop van sigaretten in Nederland gestegen | TankPro.nl

Verkoop van sigaretten in Nederland gestegen

De verkoop van sigaretten is in 2016 met twee procent gestegen in Nederland. In totaal werden vorig jaar zo’n tien miljard rokertjes legaal aangeschaft, terwijl de illegale verkoop ook toenam. Dat blijkt uit een onderzoek van KPMG. Daaruit is tevens duidelijk geworden dat de accijnsverhogingen op tabak in de afgelopen jaren fors minder hebben opgeleverd dan het kabinet had gehoopt.

Het is opvallend dat de sigarettenafzet is gestegen vorig jaar. In eerdere jaren nam de verkoop juist af. In 2015 werden zelfs voor het eerst in lange tijd minder dan tien miljard peuken verkocht, schrijft het AD. Dit zegt echter niets over de populariteit van illegale sigaretten. Dit aantal is waarschijnlijk vorig jaar ook gestegen, blijkt uit het onderzoek dat is gefinancierd door de tabaksindustrie.

Naar schatting waren er ongeveer 720 miljoen illegale rokertjes in ons land vorig jaar. Dat zijn er honderd miljoen meer dan het jaar ervoor. Vooral in Oost-Europa zijn veel illegale fabrieken, al werden onlangs ook in Utrecht en Oirschot illegale fabrieken aangetroffen. Het overige deel van de sigarettenverkoop bestaat uit producten die legaal zijn ingevoerd uit andere landen of die gekocht zijn op belastingvrije zones op vliegvelden.

Jongeren roken meer

De hogere verkopen betekenen niet per definitie dat Nederlanders meer zijn gaan roken. Volgens fabrikant Philip Morris wordt de stijging veroorzaakt doordat Nederlanders vorig jaar minder op vakantie gingen en daardoor minder tabak in het buitenland hebben gekocht. Het CBS geeft echter aan dat meer jongeren zijn gaan roken in de afgelopen jaren. Het aantal jongeren tussen de 18 en 25 jaar dat rookt, steeg van 32 naar 36 procent.

De onderzoekers bekeken ook de gevolgen van de accijnsverhogingen op tabak van de voorbije jaren. Vorig jaar verdiende de Staat 2.478 miljard euro accijns aan de sigarettenverkoop. Dat was 65 miljoen euro meer dan het jaar ervoor, al was gerekend op een extra opbrengst van honderd miljoen euro.

Gekeken naar de diverse verhogingen van de laatste jaren slaat de teller zelfs negatief uit. Volgens de onderzoekers hadden de belastingmaatregelen moeten zorgen voor 750 miljoen euro extra. In werkelijkheid werd helemaal geen toename, maar juist een afname van accijnsinkomsten op tabak genoteerd. Namelijk een daling van zeventien miljoen euro. Oorzaak is dat Nederlanders veelvuldig tabaksproducten in België en Duitsland kopen.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.