Alcoholverkoop terug in snelwegshops Zwitserland

Tankstations langs Zwitserse snelwegen mogen wellicht binnenkort weer alcohol verkopen. Het parlement heeft een voorstel hiertoe goedgekeurd. Daarmee kan een oude wet uit 1964 ongedaan worden gemaakt. Ook in Nederlandse tankstationsector gingen de afgelopen jaren geluiden op om alcoholverkoop weer mogelijk te maken.

In Zwitserland is alcoholverkoop al wel toegestaan bij tankstations aan het onderliggende wegennet. Bij snelwegshops en andere gelegenheden aan de rijkswegen is het echter verboden. Veel politici vinden dat oneerlijke concurrentie. Een meerderheid wil daarom aanpassing van de regels.

Onderzoek

Eerdere pogingen om het verbod van tafel te krijgen, mislukten. Maar volgens de Zwitserse president Doris Leuthard zou het deze keer wel kunnen lukken. Uit onderzoek zou blijken dat ongelukken op Zwitserse snelwegen vooral veroorzaakt worden door te hard rijden, niet door alcoholgebruik.

De situatie in Nederland is iets anders. In ons land mag geen enkel tankstation bier of wijn verkopen. Dat geldt zowel voor de snelweg als de overige wegen. Enkele jaren geleden zijn diverse rechtszaken gevoerd om ook in Nederland het verbod ongedaan te maken, maar dit bleef uiteindelijk zonder resultaat.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Alcoholverkoop terug in snelwegshops Zwitserland | TankPro.nl

Alcoholverkoop terug in snelwegshops Zwitserland

Tankstations langs Zwitserse snelwegen mogen wellicht binnenkort weer alcohol verkopen. Het parlement heeft een voorstel hiertoe goedgekeurd. Daarmee kan een oude wet uit 1964 ongedaan worden gemaakt. Ook in Nederlandse tankstationsector gingen de afgelopen jaren geluiden op om alcoholverkoop weer mogelijk te maken.

In Zwitserland is alcoholverkoop al wel toegestaan bij tankstations aan het onderliggende wegennet. Bij snelwegshops en andere gelegenheden aan de rijkswegen is het echter verboden. Veel politici vinden dat oneerlijke concurrentie. Een meerderheid wil daarom aanpassing van de regels.

Onderzoek

Eerdere pogingen om het verbod van tafel te krijgen, mislukten. Maar volgens de Zwitserse president Doris Leuthard zou het deze keer wel kunnen lukken. Uit onderzoek zou blijken dat ongelukken op Zwitserse snelwegen vooral veroorzaakt worden door te hard rijden, niet door alcoholgebruik.

De situatie in Nederland is iets anders. In ons land mag geen enkel tankstation bier of wijn verkopen. Dat geldt zowel voor de snelweg als de overige wegen. Enkele jaren geleden zijn diverse rechtszaken gevoerd om ook in Nederland het verbod ongedaan te maken, maar dit bleef uiteindelijk zonder resultaat.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.