Fastned wil via rechter vergunning voor tankshops afdwingen

Fastned staat donderdag voor de rechtbank in Amsterdam. Het gaat in beroep tegen een beslissing van Rijkswaterstaat om geen vergunning te verlenen voor de bouw van tankshops. De exploitant van e-tankstations wil graag winkels openen bij zijn laadfaciliteiten, maar krijgt daar geen toestemming voor. Via juridische wegen wil het in Amsterdam gevestigde bedrijf alsnog een vergunning afdwingen.

Fastned bouwt sinds enkele jaren geelgrijze ‘tankstations’ voor elektrische auto’s. Het bedrijf heeft concessies voor in totaal 201 locaties langs Nederlandse rijkswegen. Daarvan zijn er inmiddels zo’n zestig operationeel. De vestigingen worden op dit moment allemaal geëxploiteerd zonder shop. Maar dat gaat snel veranderen, als het aan Fastned ligt.

Bij een eerdere hoorzitting over de weigering van Rijkswaterstaat trok het bedrijf aan het kortste eind. De laadpaal-exploitant besloot daarom verder te procederen en stapte naar de rechtbank in Amsterdam. Daar worden twee specifieke vergunning-aanvragen behandeld. Het gaat om de Noord-Hollandse verzorgingsplaats De Horn aan de A7 bij Abbekerk en voor de Brabantse verzorgingsplaats Velder aan de A2 bij Liempde. Daar zitten respectievelijk een TinQ en een Texaco.

Geen tabak

De shops moeten elektrische rijders de mogelijkheid bieden comfortabel te wachten, terwijl hun auto aan de laadpaal staat. Deze sessies kunnen vijftien tot twintig minuten duren en in de tussentijd is het handig als de automobilist even kan vertoeven in een overdekte loungeruimte, met wifi, koffie, een broodje en oplaadpunten voor laptops, smartphones en tablets. Fastned wil geen tabak gaan verkopen op deze plekken. “Dat past niet bij ons imago als duurzaam bedrijf”, aldus een woordvoerder.

Niet bij elke Fastned-vestiging moet een shop komen. Per station wordt bekeken of het zinvol is om een winkel neer te zetten. Daarbij wordt vooral gekeken naar plekken waar het laadstation relatief ver verwijderd ligt van het reguliere tankstation op diezelfde plek. Zo moet voorkomen worden dat e-rijders ver moeten lopen voor een overdekte verblijfsplek buiten de eigen auto. Fastned bouwt ook vestigingen aan het onderliggend wegennet. Daar komen wellicht ook shops bij, al wordt dat ook per locatie bepaald.

Lees ook: Fastned stapt naar rechter voor vergunning tankshop

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Fastned wil via rechter vergunning voor tankshops afdwingen | TankPro.nl

Fastned wil via rechter vergunning voor tankshops afdwingen

Fastned staat donderdag voor de rechtbank in Amsterdam. Het gaat in beroep tegen een beslissing van Rijkswaterstaat om geen vergunning te verlenen voor de bouw van tankshops. De exploitant van e-tankstations wil graag winkels openen bij zijn laadfaciliteiten, maar krijgt daar geen toestemming voor. Via juridische wegen wil het in Amsterdam gevestigde bedrijf alsnog een vergunning afdwingen.

Fastned bouwt sinds enkele jaren geelgrijze ‘tankstations’ voor elektrische auto’s. Het bedrijf heeft concessies voor in totaal 201 locaties langs Nederlandse rijkswegen. Daarvan zijn er inmiddels zo’n zestig operationeel. De vestigingen worden op dit moment allemaal geëxploiteerd zonder shop. Maar dat gaat snel veranderen, als het aan Fastned ligt.

Bij een eerdere hoorzitting over de weigering van Rijkswaterstaat trok het bedrijf aan het kortste eind. De laadpaal-exploitant besloot daarom verder te procederen en stapte naar de rechtbank in Amsterdam. Daar worden twee specifieke vergunning-aanvragen behandeld. Het gaat om de Noord-Hollandse verzorgingsplaats De Horn aan de A7 bij Abbekerk en voor de Brabantse verzorgingsplaats Velder aan de A2 bij Liempde. Daar zitten respectievelijk een TinQ en een Texaco.

Geen tabak

De shops moeten elektrische rijders de mogelijkheid bieden comfortabel te wachten, terwijl hun auto aan de laadpaal staat. Deze sessies kunnen vijftien tot twintig minuten duren en in de tussentijd is het handig als de automobilist even kan vertoeven in een overdekte loungeruimte, met wifi, koffie, een broodje en oplaadpunten voor laptops, smartphones en tablets. Fastned wil geen tabak gaan verkopen op deze plekken. “Dat past niet bij ons imago als duurzaam bedrijf”, aldus een woordvoerder.

Niet bij elke Fastned-vestiging moet een shop komen. Per station wordt bekeken of het zinvol is om een winkel neer te zetten. Daarbij wordt vooral gekeken naar plekken waar het laadstation relatief ver verwijderd ligt van het reguliere tankstation op diezelfde plek. Zo moet voorkomen worden dat e-rijders ver moeten lopen voor een overdekte verblijfsplek buiten de eigen auto. Fastned bouwt ook vestigingen aan het onderliggend wegennet. Daar komen wellicht ook shops bij, al wordt dat ook per locatie bepaald.

Lees ook: Fastned stapt naar rechter voor vergunning tankshop

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.