Shell en gemeente Apeldoorn ruziën over komst Starbucks

Shell wil in Apeldoorn een Starbucks-vestiging realiseren, maar stuit hierbij op weerstand van het gemeentebestuur. Die vreest dat het station en de aangrenzende McDonald’s samen te veel concurrentie vormen voor andere winkelcentra in de stad. Beide partijen troffen elkaar eerder deze week bij de bezwarencommissie.

Shell heeft een locatie aan de Lange Amerikaweg in de Gelderse Stad. Ter plekke is al een koffiemodule van Starbucks aanwezig, maar de oliemaatschappij wil graag uitbreiden met een shop-in-shop van Starbucks. Het gedeelte dat nu nog wordt gebruikt als kantoortje, moet worden omgebouwd tot een volwaardige vestiging van de Amerikaanse koffieketen.

Concurrentie

De gemeente ziet dat echter niet zitten. Vlakbij is ook al een restaurant van fastfoodketen McDonald’s gevestigd. Door nog meer foodretail toe te staan op die locatie komt de fijnmazige detailhandelsstructuur in de verdrukking. “De bestaande winkelcentra kunnen dit soort concurrentie niet gebruiken”, citeert De Stentor de gemeentejurist. De lokale overheid heeft geen bezwaren tegen de komst van een Starbucks, maar wel op die specifieke plek.

De bezwaarcommissie was kritisch op deze uitleg van de gemeente. “Koffie drinken is toch nu ook al mogelijk op die plek” en “waarom is daar dan wel een McDonald’s toegestaan”, waren enkele vragen van de commissieleden. Uitspraak in deze zaak is nog niet gedaan. Shell stapt naar de rechter als de uitspraak negatief is voor het energieconcern, schrijft het dagblad.

Lees ook: Shell: convenience wordt steeds belangrijker voor onze tankstations

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.