NVWA coulant met regels voor sigarenverpakkingen

De NVWA treedt tot 20 mei 2018 niet op tegen grote sigarenverpakkingen die aan de binnenkant nog niet van nieuwe waarschuwingsteksten zijn voorzien. Daarmee reageert de controle-instantie positief op het verzoek van de NSO, de belangenorganisatie voor de tabaksdetailhandel, om ondernemers met ‘oude’ voorraad tegemoet te komen. Dit betekent dat de oude verpakkingen van sigaren zwaarder dan drie gram per stuk, een jaar langer verkocht mogen worden. Ze moeten aan de buitenkant wél zijn voorzien van nieuwe waarschuwingsteksten.

In mei 2016 zijn nieuwe regels voor tabaksverpakkingen van kracht geworden. De verpakkingen moeten grotere waarschuwingen bevatten en hebben bovendien afschrikwekkende afbeeldingen gekregen. Momenteel geldt een overgangsperiode, die in mei van dit jaar afloopt. De NVWA heeft echter onlangs gemeld dat het coulant is bij grote sigarenverpakkingen. Als deze verpakkingen aan de binnenkant nog geen waarschuwingsteksten hebben, treedt de controle-instantie daar voorlopig niet tegen op.

Voorwaarden

Aan bovenstaande coulance-regeling is een aantal voorwaarden verbonden, namelijk:

  • het moet gaan om producten die zijn geproduceerd vóór 20 mei 2016 en die vóór 9 maart 2017 in het bezit waren van het tankstation.
  • de verpakkingseenheden worden zodanig overstickerd dat deze aan de Tabaks- en rookwarenwet voldoen, met uitzondering van de waarschuwende tekst aan de binnenzijde van het deksel.
  • het overstickeren wordt uitgevoerd na aantoonbaar overleg met de producent/importeur. De sigaren worden overstickerd met door de producent/importeur aangeleverde stickers, die aan de eisen van de Tabaks- en rookwarenwet voldoen. Het tankstation is zelf verantwoordelijk voor het correct overstickeren van de verpakkingseenheden.
  • het tankstation legt zelf vast hoeveel verpakkingseenheden van de betreffende merkvarianten nog in voorraad zijn en moet kunnen aantonen dat deze verpakkingseenheden vóór 9 maart 2017 zijn ontvangen.
  • het tankstation hanteert een systeem waarmee de betreffende verpakkingseenheden zijn te identificeren en waarmee tevens voor de toezichthouder duidelijk is welke verpakkingen onder deze regeling vallen.

De NSO heeft nader overleg met de NVWA over hoe hier in de praktijk mee wordt omgegaan.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

NVWA coulant met regels voor sigarenverpakkingen | TankPro.nl

NVWA coulant met regels voor sigarenverpakkingen

De NVWA treedt tot 20 mei 2018 niet op tegen grote sigarenverpakkingen die aan de binnenkant nog niet van nieuwe waarschuwingsteksten zijn voorzien. Daarmee reageert de controle-instantie positief op het verzoek van de NSO, de belangenorganisatie voor de tabaksdetailhandel, om ondernemers met ‘oude’ voorraad tegemoet te komen. Dit betekent dat de oude verpakkingen van sigaren zwaarder dan drie gram per stuk, een jaar langer verkocht mogen worden. Ze moeten aan de buitenkant wél zijn voorzien van nieuwe waarschuwingsteksten.

In mei 2016 zijn nieuwe regels voor tabaksverpakkingen van kracht geworden. De verpakkingen moeten grotere waarschuwingen bevatten en hebben bovendien afschrikwekkende afbeeldingen gekregen. Momenteel geldt een overgangsperiode, die in mei van dit jaar afloopt. De NVWA heeft echter onlangs gemeld dat het coulant is bij grote sigarenverpakkingen. Als deze verpakkingen aan de binnenkant nog geen waarschuwingsteksten hebben, treedt de controle-instantie daar voorlopig niet tegen op.

Voorwaarden

Aan bovenstaande coulance-regeling is een aantal voorwaarden verbonden, namelijk:

  • het moet gaan om producten die zijn geproduceerd vóór 20 mei 2016 en die vóór 9 maart 2017 in het bezit waren van het tankstation.
  • de verpakkingseenheden worden zodanig overstickerd dat deze aan de Tabaks- en rookwarenwet voldoen, met uitzondering van de waarschuwende tekst aan de binnenzijde van het deksel.
  • het overstickeren wordt uitgevoerd na aantoonbaar overleg met de producent/importeur. De sigaren worden overstickerd met door de producent/importeur aangeleverde stickers, die aan de eisen van de Tabaks- en rookwarenwet voldoen. Het tankstation is zelf verantwoordelijk voor het correct overstickeren van de verpakkingseenheden.
  • het tankstation legt zelf vast hoeveel verpakkingseenheden van de betreffende merkvarianten nog in voorraad zijn en moet kunnen aantonen dat deze verpakkingseenheden vóór 9 maart 2017 zijn ontvangen.
  • het tankstation hanteert een systeem waarmee de betreffende verpakkingseenheden zijn te identificeren en waarmee tevens voor de toezichthouder duidelijk is welke verpakkingen onder deze regeling vallen.

De NSO heeft nader overleg met de NVWA over hoe hier in de praktijk mee wordt omgegaan.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.