Kabinet wil loktieners inzetten bij tabakscontroles

Het kabinet overweegt om loktieners in te zetten bij controles op tabaksverkoop. Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (foto) wil dat de NVWA de mogelijkheden hiervoor onderzoekt. Dat moet de inspanningen voor de controle-instantie verminderen. Die moet nu afwachten tot jonge kopers zich aandienen en dat kost in een aantal gevallen veel tijd.

Sinds drie jaar mogen ondernemers geen rookwaar meer verkopen aan jongeren onder de achttien jaar. De NVWA controleert hier zeer intensief op, onder meer bij tankstations. Dit kost veel tijd omdat op sommige plekken weinig jongeren komen die tabak kopen. Om de controles efficiënter te laten verlopen, wil Van Rijn testkopers van zestien en zeventien jaar inzetten.

Intensievere aanpak

De bewindsman schrijft in een brief aan de Tweede Kamer: “Gelet op de hoge slaagkans voor jongeren die tabak proberen te kopen, acht ik een intensievere aanpak voor toezicht nodig. Ik heb de NVWA daarom gevraagd om de inzet van testkopers bij de handhaving van de leeftijdsgrens voor tabak te onderzoeken. Dit geldt zowel voor fysieke verkooppunten als voor internetverkoop.”

Van Rijn prijst in dezelfde brief de supermarkt- en de petrolsector. “Deze branches hebben het afgelopen jaar veel extra aandacht besteed aan de naleving van de leeftijdsgrens. Ik merk dat dit terug te zien is in het maatregelpercentage. Dit vind ik goed om te zien. De NVWA zal overigens bij deze verkooppunten de controles doorzetten.”

Three strikes out

Als verkopers in twaalf maanden drie keer in de fout gaan, krijgen ze een tijdelijk verkoopverbod opgelegd. Deze zogeheten three strikes out-maatregel is vorig jaar elf keer opgelegd aan negen verschillende bedrijven. Twee verkooppunten kregen dus tweemaal een verbod. Het ging om vier tabaksspeciaalzaken, drie cafetaria’s en twee tankstations.

“Dat de maatregel in totaal elf keer is opgelegd, geeft aan dat het overgrote deel van de ondernemers die de leeftijdsgrens één of twee keer heeft overtreden, voorkomt dat dit een derde keer gebeurt. De NVWA komt bij iedere overtreder namelijk binnen drie maanden terug voor een herinspectie, waardoor alle overtreders intensief opnieuw worden gecontroleerd. Voor de overtreders die moeite blijven houden met het naleven van de leeftijdsgrens, is de three-strikes-out maatregel een geschikte sanctie om nieuwe overtredingen te voorkomen”, aldus de staatssecretaris.

Lees ook: Verbod op tabaksverkoop bij twee tankstations

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Kabinet wil loktieners inzetten bij tabakscontroles | TankPro.nl

Kabinet wil loktieners inzetten bij tabakscontroles

Het kabinet overweegt om loktieners in te zetten bij controles op tabaksverkoop. Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (foto) wil dat de NVWA de mogelijkheden hiervoor onderzoekt. Dat moet de inspanningen voor de controle-instantie verminderen. Die moet nu afwachten tot jonge kopers zich aandienen en dat kost in een aantal gevallen veel tijd.

Sinds drie jaar mogen ondernemers geen rookwaar meer verkopen aan jongeren onder de achttien jaar. De NVWA controleert hier zeer intensief op, onder meer bij tankstations. Dit kost veel tijd omdat op sommige plekken weinig jongeren komen die tabak kopen. Om de controles efficiënter te laten verlopen, wil Van Rijn testkopers van zestien en zeventien jaar inzetten.

Intensievere aanpak

De bewindsman schrijft in een brief aan de Tweede Kamer: “Gelet op de hoge slaagkans voor jongeren die tabak proberen te kopen, acht ik een intensievere aanpak voor toezicht nodig. Ik heb de NVWA daarom gevraagd om de inzet van testkopers bij de handhaving van de leeftijdsgrens voor tabak te onderzoeken. Dit geldt zowel voor fysieke verkooppunten als voor internetverkoop.”

Van Rijn prijst in dezelfde brief de supermarkt- en de petrolsector. “Deze branches hebben het afgelopen jaar veel extra aandacht besteed aan de naleving van de leeftijdsgrens. Ik merk dat dit terug te zien is in het maatregelpercentage. Dit vind ik goed om te zien. De NVWA zal overigens bij deze verkooppunten de controles doorzetten.”

Three strikes out

Als verkopers in twaalf maanden drie keer in de fout gaan, krijgen ze een tijdelijk verkoopverbod opgelegd. Deze zogeheten three strikes out-maatregel is vorig jaar elf keer opgelegd aan negen verschillende bedrijven. Twee verkooppunten kregen dus tweemaal een verbod. Het ging om vier tabaksspeciaalzaken, drie cafetaria’s en twee tankstations.

“Dat de maatregel in totaal elf keer is opgelegd, geeft aan dat het overgrote deel van de ondernemers die de leeftijdsgrens één of twee keer heeft overtreden, voorkomt dat dit een derde keer gebeurt. De NVWA komt bij iedere overtreder namelijk binnen drie maanden terug voor een herinspectie, waardoor alle overtreders intensief opnieuw worden gecontroleerd. Voor de overtreders die moeite blijven houden met het naleven van de leeftijdsgrens, is de three-strikes-out maatregel een geschikte sanctie om nieuwe overtredingen te voorkomen”, aldus de staatssecretaris.

Lees ook: Verbod op tabaksverkoop bij twee tankstations

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.