Tankstations mogelijk uitgezonderd bij displayban tabak

Bij het aanstaande uitstalverbod voor tabaksproducten wordt wellicht een uitzondering gemaakt voor de petrolbranche. Doordat tankstations voornamelijk 18-plussers als klant hebben en een groot deel van de omzet van tabak afkomstig is, is hun situatie duidelijk anders dan die van supermarkten. In de Tweede Kamer gaan stemmen op om daarmee rekening te houden bij invoering van de nieuwe regels.

Vorige week is gesproken over de tabakswet. Daarbij is ook het plan voor een displayban aan bod gekomen. Als deze wordt ingevoerd, betekent dit dat sigaretten, sigaren, shag en elektronische sigaretten niet meer in het zicht mogen liggen van kopers. Het kabinet wil dit verbod invoeren voor alle tabak verkopende kanalen, mede op aandringen van de supermarktbranche.

Vraagtekens

Brancheorganisatie Beta geeft aan de afgelopen tijd regelmatig het standpunt van de tankstationsector onder de aandacht te hebben gebracht van Kamerleden. Mede hierdoor is de situatie van de petrolbranche en ook van tabaksspeciaalzaken besproken. Zo zette VVD-Kamerlid Erik Ziengs vraagtekens bij het voornemen om het uitstalverbod ook te laten gelden voor tankstations.

PvdA-Kamerlid Marith Volp zei tijdens de bespreking: “Ik wil er met name voor zorgen dat in supermarkten, die niet primair afhankelijk zijn van de verkoop van tabaksproducten in de brede zin, die producten uit het zicht worden gehaald. Vooral omdat daar kinderen komen. Ik kan mij voorstellen dat we rekening moeten houden met tankstations en tabaksspeciaalzaken, die voor hun totale omzet meer afhankelijk zijn van de verkoop van dit product.” De PvdA en de VVD hebben momenteel samen een meerderheid in de Tweede Kamer.

Met het uitstalverbod moet vooral worden voorkomen dat jongeren beginnen met roken. Doordat tabaksproducten uit het zicht liggen, komen jonge potentiële rokers minder snel in de verleiding, is de gedachte. In dit kader komt er ook een andere wetswijziging aan. Verpakkingen mogen geen decoratieve elementen bevatten, zoals glitters of reliëf. Ook mogen geen associaties worden gelegd met grote evenementen.

E-sigaretten

Recentelijk is ook gesproken over specifieke maatregelen voor e-sigaretten. Een meerderheid in de Kamer is voorstander van strengere regels voor de verkoop van elektronische ‘rokertjes’. Dit houdt in dat de wetgeving voor e-sigaretten hetzelfde wordt als die voor reguliere tabak. Verkoop aan jongeren onder de achttien jaar wordt verboden, verpakkingen krijgen grote gezondheidswaarschuwingen en reclameregels worden beperkt.

Update:

Dinsdag 24 januari is gestemd over de displayban. Een meerderheid in de Tweede Kamer was hier voorstander van. De mogelijkheid om voor sommige verkoopkanalen een uitzondering te maken, is overeind gebleven. Of deze uitzondering er daadwerkelijk komt en zo ja, voor welke kanalen, is nog niet duidelijk. Daarnaast is een motie ingediend voor de nieuwe regels omtrent decoratieve elementen. VVD’er Ziengs wil dat voor deze nieuwe maatregelen een overgangstermijn komt van tien maanden. Over dit voorstel is nog niet gestemd. Het wordt waarschijnlijk op een later moment besproken.

Lees ook: Uitstalverbod voor tabaksproducten op komst

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Tankstations mogelijk uitgezonderd bij displayban tabak | TankPro.nl

Tankstations mogelijk uitgezonderd bij displayban tabak

Bij het aanstaande uitstalverbod voor tabaksproducten wordt wellicht een uitzondering gemaakt voor de petrolbranche. Doordat tankstations voornamelijk 18-plussers als klant hebben en een groot deel van de omzet van tabak afkomstig is, is hun situatie duidelijk anders dan die van supermarkten. In de Tweede Kamer gaan stemmen op om daarmee rekening te houden bij invoering van de nieuwe regels.

Vorige week is gesproken over de tabakswet. Daarbij is ook het plan voor een displayban aan bod gekomen. Als deze wordt ingevoerd, betekent dit dat sigaretten, sigaren, shag en elektronische sigaretten niet meer in het zicht mogen liggen van kopers. Het kabinet wil dit verbod invoeren voor alle tabak verkopende kanalen, mede op aandringen van de supermarktbranche.

Vraagtekens

Brancheorganisatie Beta geeft aan de afgelopen tijd regelmatig het standpunt van de tankstationsector onder de aandacht te hebben gebracht van Kamerleden. Mede hierdoor is de situatie van de petrolbranche en ook van tabaksspeciaalzaken besproken. Zo zette VVD-Kamerlid Erik Ziengs vraagtekens bij het voornemen om het uitstalverbod ook te laten gelden voor tankstations.

PvdA-Kamerlid Marith Volp zei tijdens de bespreking: “Ik wil er met name voor zorgen dat in supermarkten, die niet primair afhankelijk zijn van de verkoop van tabaksproducten in de brede zin, die producten uit het zicht worden gehaald. Vooral omdat daar kinderen komen. Ik kan mij voorstellen dat we rekening moeten houden met tankstations en tabaksspeciaalzaken, die voor hun totale omzet meer afhankelijk zijn van de verkoop van dit product.” De PvdA en de VVD hebben momenteel samen een meerderheid in de Tweede Kamer.

Met het uitstalverbod moet vooral worden voorkomen dat jongeren beginnen met roken. Doordat tabaksproducten uit het zicht liggen, komen jonge potentiële rokers minder snel in de verleiding, is de gedachte. In dit kader komt er ook een andere wetswijziging aan. Verpakkingen mogen geen decoratieve elementen bevatten, zoals glitters of reliëf. Ook mogen geen associaties worden gelegd met grote evenementen.

E-sigaretten

Recentelijk is ook gesproken over specifieke maatregelen voor e-sigaretten. Een meerderheid in de Kamer is voorstander van strengere regels voor de verkoop van elektronische ‘rokertjes’. Dit houdt in dat de wetgeving voor e-sigaretten hetzelfde wordt als die voor reguliere tabak. Verkoop aan jongeren onder de achttien jaar wordt verboden, verpakkingen krijgen grote gezondheidswaarschuwingen en reclameregels worden beperkt.

Update:

Dinsdag 24 januari is gestemd over de displayban. Een meerderheid in de Tweede Kamer was hier voorstander van. De mogelijkheid om voor sommige verkoopkanalen een uitzondering te maken, is overeind gebleven. Of deze uitzondering er daadwerkelijk komt en zo ja, voor welke kanalen, is nog niet duidelijk. Daarnaast is een motie ingediend voor de nieuwe regels omtrent decoratieve elementen. VVD’er Ziengs wil dat voor deze nieuwe maatregelen een overgangstermijn komt van tien maanden. Over dit voorstel is nog niet gestemd. Het wordt waarschijnlijk op een later moment besproken.

Lees ook: Uitstalverbod voor tabaksproducten op komst

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.