Tabaksfabrikant BAT neemt branchegenoot Reynolds definitief over

British American Tobacco gaat sectorgenoot Reynolds definitief overnemen. Als de deal is afgerond, ontstaat de grootste beursgenoteerde tabaksonderneming ter wereld. Alleen het Chinese bedrijf China National Tobacco Corp is nog groter. BAT betaalt ruim 49 miljard dollar (46 miljard euro, tegen huidige wisselkoersen) voor het Amerikaanse bedrijf.

British American Tobacco is nu al voor 42 procent eigenaar van Reynolds. De overige 58 procent van de aandelen worden gekocht voor ongeveer zestig dollar per aandeel, waarbij de transactie deels met aandelen wordt gefinancierd. De Britten hopen door de overname een kostenvoordeel te realiseren van zo’n vierhonderd miljoen euro per jaar, schrijft (betaalde link) het FD

Afgewezen

Vorig jaar werd al bekend dat het in Londen gevestigde BAT interesse had in Reynolds. Een eerder bod van 47 miljard dollar werd destijds nog afgewezen. Het nieuwe hogere bod kon wel op goedkeuring rekenen. Daarmee is de transactie definitief beklonken.

De deal met Reynolds staat niet op zichzelf. De laatste jaren hebben er in de tabaksbranche veel fusies en overnames plaatsgevonden. Onder meer door dalende vraag in westerse landen en illegale handel loopt het rendement terug. Sommige bedrijven kiezen er daarom voor om de handen ineen te slaan. Zo kocht Reynolds zelf enkele jaren geleden tabaksproducent Lorrillard. Nu wordt het dus zelf opgeslokt door een andere branchegenoot.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.