Nieuwe accijnsverhoging op tabak van de baan

De accijnzen op tabak worden niet automatisch aangepast aan de inflatie. Een plan hiertoe van de SP werd donderdag naar de prullenmand verwezen door een meerderheid van de Tweede Kamer. De maatregel had de schatkist tientallen miljoenen euro’s moeten opleveren.

De SP kwam woensdag met het idee om jaarlijkse inflatiecorrectie toe te passen op de tabaksaccijnzen. De maatregel moet voorkomen dat andere producten wel duurder worden door inflatie, maar tabak niet. Zo moet de populariteit van sigaretten verder worden ingedamd.

Wiebes

Verantwoordelijk staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën zei geen bezwaar te hebben tegen een dergelijk plan en liet het aan de Tweede Kamer om er een besluit over te nemen. Een meerderheid zag geen heil in een dergelijke maatregel.

Diverse andere accijnzen worden jaarlijks wél geïndexeerd. Zo verhoogt het kabinet elk jaar de heffingen op brandstof. Doordat dit in de buurlanden niet gebeurd, lopen de literprijzen uit de pas met die in België en Duitsland. Daardoor gaan veel Nederlandse autorijders en truckers over de grens tanken.

Lees ook: Accijns op tabak viermaal verhoogd, maar inkomsten daalden

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Nieuwe accijnsverhoging op tabak van de baan | TankPro.nl

Nieuwe accijnsverhoging op tabak van de baan

De accijnzen op tabak worden niet automatisch aangepast aan de inflatie. Een plan hiertoe van de SP werd donderdag naar de prullenmand verwezen door een meerderheid van de Tweede Kamer. De maatregel had de schatkist tientallen miljoenen euro’s moeten opleveren.

De SP kwam woensdag met het idee om jaarlijkse inflatiecorrectie toe te passen op de tabaksaccijnzen. De maatregel moet voorkomen dat andere producten wel duurder worden door inflatie, maar tabak niet. Zo moet de populariteit van sigaretten verder worden ingedamd.

Wiebes

Verantwoordelijk staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën zei geen bezwaar te hebben tegen een dergelijk plan en liet het aan de Tweede Kamer om er een besluit over te nemen. Een meerderheid zag geen heil in een dergelijke maatregel.

Diverse andere accijnzen worden jaarlijks wél geïndexeerd. Zo verhoogt het kabinet elk jaar de heffingen op brandstof. Doordat dit in de buurlanden niet gebeurd, lopen de literprijzen uit de pas met die in België en Duitsland. Daardoor gaan veel Nederlandse autorijders en truckers over de grens tanken.

Lees ook: Accijns op tabak viermaal verhoogd, maar inkomsten daalden

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.