Tabaksfabrikant BAT wil sectorgenoot Reynolds inlijven

British American Tobacco (BAT) wil branchegenoot Reynolds volledig overnemen. Het heeft al een minderheidsbelang van 42 procent en wil nu de resterende 58 procent ook verwerven. BAT is bereid om ruim vijftig miljard euro neer te leggen voor de sigarettenproducent.

BAT is in Nederland één van de grotere producenten met onder meer de merken Pall Mall en Lucky Strike. Met haar totale portfolio heeft het in ons land een marktaandeel van tien tot twintig procent. Volgens de kopende partij zou een volledige overname van Reynolds leiden tot de grootste beursgenoteerde tabaksproducent, qua netto-omzet.

Fusies en overnames

Onder meer door steeds strengere wetgeving staat er druk op het rendement van de tabaksbranche. De laatste jaren vonden er dan ook diverse fusies en overnames plaats (betaalde link). Zo kocht Reynolds zelf vorig jaar nog sectorgenoot Lorillard, waarbij diverse merken weer werden doorverkocht aan Imperial Tobacco. Tevens kocht Japan Tobacco het Britse Gallaher, terwijl Imperial Tobacco het bedrijf Altadis overnam.

In Nederland wordt de tabaksverkoop ook steeds strenger gereguleerd. Eerder dit jaar gingen nieuwe regels van kracht, waarbij tabaksverpakkingen voor twee derde uit waarschuwingen moesten bestaan. Onderdeel van die waarschuwingen waren horrorplaatjes, met kapotte longen, misvormde voeten en mensen aan beademingsapparatuur.

Hoewel de nieuwe verpakkingen nog niet eens overal in het schap zijn gestroomd, is nu al duidelijk dat volgend jaar nóg strengere regels van kracht worden. Daarbij worden decoratieve elementen, zoals reliëf en glimmende letters, verboden. Ook associaties met belangrijke evenementen zijn niet meer toegestaan.

Lees ook: Regels voor tabaksverpakkingen worden nog strenger

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.