Belastinginkomsten uit tabak blijven groeien in België

De Belgische overheid verdient steeds meer geld met tabak. Zowel de accijns- als de btw-inkomsten stegen in de afgelopen vijf jaar met ruim 36 procent. Dat blijkt uit cijfers van de Belgische overheid. Een belangrijke oorzaak van die inkomstenstijging is waarschijnlijk het accijnstoerisme vanuit ons land. Niet toevallig is juist aan de grens met Nederland het aantal tabakszaken fors toegenomen.

Sigaretten en shag zijn bij de zuiderburen flink goedkoper dan in Nederland, vooral veroorzaakt door verschillen in belastingniveau. Tankstations in de grensstreek zien dan ook veel van hun klanten naar België rijden om daar grote hoeveelheden tabak in te slaan, evenals goedkopere brandstof.

Stijging

Daardoor stegen daar tussen 2011 en 2015 de accijnsinkomsten op tabak van 1,65 naar 2,25 miljard euro per jaar. In diezelfde periode namen de btw-ontvangsten toe van 542 naar 741 miljoen euro. Dat blijkt uit antwoorden op Kamervragen van een Belgisch parlementslid, melden diverse media bij de zuiderburen.

Dat Nederlanders een aanzienlijk deel van die stijging voor hun rekening nemen, blijkt wel uit een reportage van Het Laatste Nieuws. De Belgische krant toog naar de grensplaats Baarle-Hertog waar in één jaar tijd het aantal tabakszaken steeg van vijf naar tien. Alleen al de voorbije zomer kwamen er twee bij.

Leeuwarden

De verkopers spreken van veel Nederlandse toeristen die naar het plaatsje komen. Niet alleen uit de grensregio zelf, maar ook uit Schiedam of zelfs Leeuwarden. Door diverse sloffen sigaretten in te slaan en ook goedkoper te tanken, besparen bezoekers dusdanig veel dat zelfs een rit helemaal vanuit het noorden van het land nog geld kan besparen.

Of er snel een einde komt aan de nijpende situatie aan de grens is twijfelachtig. Plannen voor een verlaging van de accijns op tabak zijn er in Nederland niet, ook niet op brandstof. Wel heeft de rechter onlangs besloten dat de overheid met gedupeerde grenspomphouders om de tafel moet, om tot een oplossing te komen. Tegen dit besluit kan de overheid in cassatie gaan bij de Hoge Raad. Of het dit daadwerkelijk gaat doen, is nog niet duidelijk. De bezwaartermijn loopt in oktober af.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.