Postretailers verliezen zaak tegen PostNL over tariefverlaging

Bedrijven die een servicepunt van PostNL op hun locatie hebben, hoeven voorlopig niet te rekenen op aanpassing van de vergoedingen. Eerder dit jaar kondigde het postbedrijf aan om retailers met een servicepunt fors lager te belonen. Deze besloten vervolgens om naar de rechter te stappen, maar kregen daar woensdag nul op het rekest.

Het kort geding was aangespannen door de vereniging van postretailers VVP. Deze belangenorganisatie is boos over het besluit van het postbedrijf om de tarieven voor winkeliers met een servicepunt van PostNL te verlagen. Hier zitten ook veel tankstations bij. De kort gedingrechter is echter niet van mening dat de verlaging moet worden teruggedraaid. Volgens het juridisch orgaan zijn de financiële gevolgen van het besluit nog niet duidelijk.

Faillissement

De VVP vreest dat door de verlaging, die per 1 juli is ingegaan, diverse bedrijven in de problemen komen en sommige van hen zelfs op de fles gaan. Uit de gegevens die de advocaat van de belangenvereniging tijdens de zitting naar voren bracht, blijkt volgens de rechtbank in Den Haag niet dat de maatregel dusdanige gevolgen heeft dat er faillissementen dreigen. Ook het feit dat 99 procent van de postretailers akkoord is gegaan met de verlaagde tarieven liet de rechter meewegen in zijn oordeel.

Naast een kort geding voert de VVP ook een bodemprocedure. De belangenorganisatie ziet genoeg aanknopingspunten om daarmee door te gaan, omdat een dergelijke rechtszaak meer ruimte biedt op de inhoudelijke bezwaren van postretailers in te gaan, aldus voorzitter Gerard van Wezenbeek. De VVP-voorman overweegt om eventueel andere acties te voeren. PostNL geeft in een reactie aan het jammer te vinden dat het tot een rechtszaak is gekomen. Maar benadrukt dat de verlaging ‘weloverwogen’ is doorgevoerd.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.