Frisdrank, Tankstation, schap, koeling

‘Drankjes snelwegstation 10% duurder dan bij overige locaties’

Drankjes zijn bij tankstations aan de snelweg gemiddeld zo’n tien procent duurder dan bij stations aan het onderliggende wegennet. Het prijsniveau van tussendoortjes is daarentegen vrijwel gelijk. Dat becijfert de ANWB aan de hand van een steekproef onder zeventien tankstations in Nederland. De prijsverschillen zijn kleiner dan in de meeste andere onderzochte landen.

De belangenclub voor autorijders bekeek het prijsniveau van in totaal honderdvijftig tankstations in negen Europese landen, waaronder België, Frankrijk, Spanje, Italië en Duitsland en dus ook Nederland. De ANWB kocht op elke locatie veertig liter brandstof, twee flesjes water, twee kopjes koffie, een flesje cola, een blikje energiedrank, twee Mars-repen en in veel gevallen chips.

Nederland

In Nederland werden producten gekocht bij negen rijksweglocaties en acht vestigingen aan het onderliggende wegennet, die op maximaal vijf minuten rijden van de snelweg liggen. Daaruit bleek dus dat vooral bij drankjes de prijzen uiteenlopen. In vergelijking met het buitenland is het prijsverschil bij de shopartikelen in Nederland gering. In andere landen gaat het vaak om tientallen procenten verschil.

Zo zijn klanten bij snelweglocaties in Spanje voor drankjes gemiddeld tachtig procent meer kwijt dan aan het onderliggende wegennet, terwijl het prijsverschil voor tussendoortjes in Oostenrijk oploopt tot 58 procent. Bij brandstof werden uiteraard ook prijsverschillen geconstateerd tussen snelweg- en overige stations, zowel in Nederland als in het buitenland.

Goedkoopste

Van de bezochte stations in Nederland bleek de Haan-vestiging aan de Kruisweide in Breda de goedkoopste. Deze locatie ligt op minder dan een kilometer van twee rijkswegen. De duurste was de snelweg-BP aan de A59 bij Oss. Prijsverschil tussen beide locaties is zeventien cent per liter, zowel bij benzine als bij diesel. Ook de shopproducten waren beduidend goedkoper bij het Bredase station.

Omdat de ANWB het totaalpakket van brandstof en shopartikelen wilde vergelijken, zijn alleen bemande stations in de steekproef meegenomen. Onbemande vestigingen zijn buiten beschouwing gelaten.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Drankjes snelwegstation 10% duurder dan bij overige locaties’ | TankPro.nl
Frisdrank, Tankstation, schap, koeling

‘Drankjes snelwegstation 10% duurder dan bij overige locaties’

Drankjes zijn bij tankstations aan de snelweg gemiddeld zo’n tien procent duurder dan bij stations aan het onderliggende wegennet. Het prijsniveau van tussendoortjes is daarentegen vrijwel gelijk. Dat becijfert de ANWB aan de hand van een steekproef onder zeventien tankstations in Nederland. De prijsverschillen zijn kleiner dan in de meeste andere onderzochte landen.

De belangenclub voor autorijders bekeek het prijsniveau van in totaal honderdvijftig tankstations in negen Europese landen, waaronder België, Frankrijk, Spanje, Italië en Duitsland en dus ook Nederland. De ANWB kocht op elke locatie veertig liter brandstof, twee flesjes water, twee kopjes koffie, een flesje cola, een blikje energiedrank, twee Mars-repen en in veel gevallen chips.

Nederland

In Nederland werden producten gekocht bij negen rijksweglocaties en acht vestigingen aan het onderliggende wegennet, die op maximaal vijf minuten rijden van de snelweg liggen. Daaruit bleek dus dat vooral bij drankjes de prijzen uiteenlopen. In vergelijking met het buitenland is het prijsverschil bij de shopartikelen in Nederland gering. In andere landen gaat het vaak om tientallen procenten verschil.

Zo zijn klanten bij snelweglocaties in Spanje voor drankjes gemiddeld tachtig procent meer kwijt dan aan het onderliggende wegennet, terwijl het prijsverschil voor tussendoortjes in Oostenrijk oploopt tot 58 procent. Bij brandstof werden uiteraard ook prijsverschillen geconstateerd tussen snelweg- en overige stations, zowel in Nederland als in het buitenland.

Goedkoopste

Van de bezochte stations in Nederland bleek de Haan-vestiging aan de Kruisweide in Breda de goedkoopste. Deze locatie ligt op minder dan een kilometer van twee rijkswegen. De duurste was de snelweg-BP aan de A59 bij Oss. Prijsverschil tussen beide locaties is zeventien cent per liter, zowel bij benzine als bij diesel. Ook de shopproducten waren beduidend goedkoper bij het Bredase station.

Omdat de ANWB het totaalpakket van brandstof en shopartikelen wilde vergelijken, zijn alleen bemande stations in de steekproef meegenomen. Onbemande vestigingen zijn buiten beschouwing gelaten.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.