Prestatieclaims op blikjes energiedrank niet toegestaan

Op blikjes energiedrank mag niet komen te staan dat ze het concentratievermogen of de alertheid verbeteren. Plannen van de Europese Commissie om dit toe te staan, werden donderdag afgeschoten door het Europees Parlement. Die vreest een toename van het gebruik van energiedrankjes onder jongeren, terwijl deze producten de gezondheid niet bevorderen, gezien de grote hoeveelheid suiker die in zo’n drankje zit. Bij tankstations zijn deze producten erg populair. Het vormt één van de best verkopende segmenten in de tankshop.

De Europese Commissie wilde toestaan dat er claims worden geplaatst op blikjes drank met veel suiker en/of cafeïne. Dat stuitte dus op verzet van het parlement. “We zeggen niet dat volwassenen geen koffie of energiedranken zouden moeten drinken”, lichtte Europarlementariër Christel Schaldemose toe. “We willen gewoon bedrijven niet helpen met het verdienen van veel geld met behulp van gezondheidsclaims, die niet geschikt zijn voor jonge kinderen.”

Suiker

In een blikje energiedrank van 250 milliliter kan tot 27 gram suiker zitten en 80 milligram cafeïne. Vooral onder tieners zijn deze blikjes razend populair, maar ook kinderen drinken ze. Uit studies blijkt dat 68 procent van de tieners en 18 procent van de kinderen ze regelmatig gebruikt. Bijverschijnselen van regelmatig gebruik zijn onder andere hoofdpijn, slaapproblemen en gedragsproblemen.

Naast een verbod op dergelijke claims, adviseert het Europees Parlement aan de lidstaten om na te denken over introductie van marketingregels voor dranken of voeding met een hoog gehalte cafeïne, als deze marketing is gericht op kinderen en tieners.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Prestatieclaims op blikjes energiedrank niet toegestaan | TankPro.nl

Prestatieclaims op blikjes energiedrank niet toegestaan

Op blikjes energiedrank mag niet komen te staan dat ze het concentratievermogen of de alertheid verbeteren. Plannen van de Europese Commissie om dit toe te staan, werden donderdag afgeschoten door het Europees Parlement. Die vreest een toename van het gebruik van energiedrankjes onder jongeren, terwijl deze producten de gezondheid niet bevorderen, gezien de grote hoeveelheid suiker die in zo’n drankje zit. Bij tankstations zijn deze producten erg populair. Het vormt één van de best verkopende segmenten in de tankshop.

De Europese Commissie wilde toestaan dat er claims worden geplaatst op blikjes drank met veel suiker en/of cafeïne. Dat stuitte dus op verzet van het parlement. “We zeggen niet dat volwassenen geen koffie of energiedranken zouden moeten drinken”, lichtte Europarlementariër Christel Schaldemose toe. “We willen gewoon bedrijven niet helpen met het verdienen van veel geld met behulp van gezondheidsclaims, die niet geschikt zijn voor jonge kinderen.”

Suiker

In een blikje energiedrank van 250 milliliter kan tot 27 gram suiker zitten en 80 milligram cafeïne. Vooral onder tieners zijn deze blikjes razend populair, maar ook kinderen drinken ze. Uit studies blijkt dat 68 procent van de tieners en 18 procent van de kinderen ze regelmatig gebruikt. Bijverschijnselen van regelmatig gebruik zijn onder andere hoofdpijn, slaapproblemen en gedragsproblemen.

Naast een verbod op dergelijke claims, adviseert het Europees Parlement aan de lidstaten om na te denken over introductie van marketingregels voor dranken of voeding met een hoog gehalte cafeïne, als deze marketing is gericht op kinderen en tieners.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.