Vissers Olie mikt met nieuw shopconcept op avondmaaltijd

Vissers Olie heeft onlangs zijn vernieuwde Esso-station aan de A16 bij Zevenbergschen Hoek geopend. Ter plekke is het nieuwe shopconcept Moments & More voor het eerst geïmplementeerd. In de nieuwe formule is veel aandacht voor avondmaaltijden, wordt tabak aan het zicht onttrokken en nemen non-food producten de plek achter de baliemedewerkers in. Opvallend is verder dat betalen aan de pomp wordt toegepast. Tevens zijn diverse producten in het assortiment opgenomen die de vrouwelijke bezoeker moeten aanspreken. De vestiging gaat vrijdag officieel open.

Zo’n twee jaar heeft het bedrijf uit Horst gewerkt aan het ontwikkelen van de nieuwe shopformule en het verbouwen van het station. Het winkeloppervlak werd ongeveer tweemaal zo groot. Die extra ruimte is niet alleen gebruikt om het assortiment uit te breiden, maar om een grote zithoek te creëren met meer dan twintig zitplaatsen (zie foto’s onderaan dit artikel voor een impressie).

Tevens is de bakery dusdanig uitgebreid dat Vissers Olie spreekt van een foodcourt. Niet alleen is hij groter geworden, er zijn ook mogelijkheden voor het ter plekke bereiden van diverse producten. Zo worden er luxe hamburgers in het zicht van de klant gebakken, net als uitsmijters en andere kwaliteitsgerechten.

Menu’s

“We hebben echt een keuze gemaakt om ook te mikken op het avondmoment”, licht Eric van Voorthuizen van Vissers Olie toe. “We zien daar een markt voor en met complete menu’s voor een goede prijs willen we daarop inspelen.” Zo is er een hamburgermenu, inclusief friet en salade voor 7,50 euro. “En hierbij hebben we duidelijk gekozen voor kwaliteitsvlees, dat niet vooraf is ingevroren. We willen wel een slag hoger zitten dan de producten van bijvoorbeeld McDonald’s of Burger King.”

Wordt de derving dan niet te hoog? Nee, zegt directeur Gerbert Vissers. “De omloopsnelheid van deze producten is hoog en Sligro is bereid ons zes dagen per week te beleveren. Daardoor kunnen we lage voorraden aanhouden. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat zo’n avondmaaltijdconcept veel moeilijker te realiseren zou zijn op stations aan het onderliggende wegennet of een minder drukke snelweg.”

Zithoek

De eerdergenoemde zithoek komt mede voort uit de keuze voor de avondmaaltijden. “We vinden dat als je verse maaltijden aanbiedt, je de klant ook de mogelijkheid moet geven om te zitten. Al brengt dat wel extra kosten met zich mee. Als je zitgelegenheden wilt plaatsen in je station moet je daar een andere vergunning voor aanvragen.”

“De overheid ziet je namelijk niet meer alleen als tankstation, maar ook als snelwegrestaurant en zo’n gecombineerde vergunning is duurder. Maar dat hebben we ervoor over.” Op dit moment kunnen klanten alleen zitten in de shop, maar er wordt gewerkt aan de realisatie van een terras.

Délifrance

In het nieuwe concept is de rol van Délifrance kleiner geworden. Verzorgde de van oorsprong Franse foodretailer voorheen de gehele bakery, nu is het bedrijf, naast Lantmännen, uitsluitend één van de leveranciers van broodproducten. Het concept zelf is in handen van Vissers Olie. Een bewuste keuze.

“We willen echt een formule ontwikkelen waarin we de vrijheid hadden om te doen wat wij dachten dat goed was. De meeste broodconcepten mikken vooral op het ontbijt en de lunch, maar minder op de avondmaaltijd, terwijl wij ons daar juist wél op wilden richten.

Assortiment afgeslankt

Hoewel het foodcourt-assortiment is uitgebreid, is het overige aanbod juist afgeslankt. “Uit het traditionele tankstation-assortiment hebben we per productgroep alleen gekozen voor de hardlopers. Dus bijvoorbeeld niet meer al die kauwgomsoorten, maar een select aantal ervan. Zoetwaren is sowieso een productgroep waarvan de verkopen dalen”, meldt Van Voorthuizen.

“En voor de productgroepen die we hebben toegevoegd, wilden we uitsluitend kwalitatief hoogwaardig assortiment. Zo hebben we bijvoorbeeld bonbons van Chocolaterie Van Ham uit Esbeek, worstenbrood van bakkerij Houben en dagverse sushi van Beij Ching, beide uit Eindhoven. Om de producten te selecteren hebben we uitgebreide proeverijen gehouden, waarbij ook het personeel is betrokken.

Vrouwen

Bij de samenstelling van het assortiment is ook specifiek gekeken naar shopproducten die vrouwen aanspreken. Zo zijn er smoothies, yoghurtproducten, vers geperste jus d’orange, fresh lemonade, sushi en luxe koeken. Bij de foodcourt is er een ‘served coffee’ hoek met Laurentis-koffie en Pickwick Slow Tea, terwijl bij de automaten in de shop gekozen is voor het vertrouwde Douwe Egberts-merk.

De toevoeging van avondmaaltijden zorgt voor meer taken voor het personeel. Zij moeten immers in staat zijn om bijvoorbeeld goede friet en hamburgers te bakken. Het werk in de shop is daardoor arbeidsintensiever geworden, waardoor er 3,5 fte bij is gekomen. “Bij het zoeken naar nieuwe medewerkers hebben we bewust gekeken naar mensen met een horeca-achtergrond, bijvoorbeeld ex-medewerkers van La Place.”

Om het personeel goed te instrueren, is samengewerkt met een coach van Sligro. Hij begeleidde de werknemers bij het leren bereiden van de nieuwe gerechten. “Omdat het werk leuker en uitdagender is geworden verwachten we dat het verloop van personeel minder groot zal zijn dan gebruikelijk is op een tankstation.”

Betalen aan de pomp

Bij een deel van de pompen kunnen klanten betalen zonder de shop in te hoeven lopen. Met de bankpas, tankpas of creditcard kunnen klanten de brandstof afrekenen aan de pomp. Als automobilisten het terrein op komen rijden, is met schilderingen op het wegdek per pompeiland aangegeven hoe betaald dient te worden. “We willen hiermee de klanten bedienen die gewoon snel willen tanken. Ze hoeven niet in de rij te staan bij anderen die shopproducten kopen. Dat de klanten daardoor niet meer in de winkel komen, nemen we voor lief.”

Niet toevallig is betalen aan de pomp toegepast bij de eilanden die niet in het zicht van de baliemedewerkers liggen. “Daarmee willen we het doorrijders moeilijk maken. De pompen waar je niet van tevoren betaalt, zijn de eilanden waar de baliemedewerkers goed zicht op hebben en waar de camera’s van BigBrother op staan gericht.” Voor de beslissingen op het voorterrein heeft Vissers Olie overlegd met Esso. “Maar voor de shop konden we volledig onze eigen gang gaan.”

In tegenstelling tot sommige andere nieuwe shopconcepten (Texaco, Total, Brand Oil) heeft Vissers Olie ervoor gekozen om de traditionele ‘kassabox’ altijd open te houden, ook overdag. “We willen niet dat klanten die haast hebben, maar wel in de shop iets kopen, moeten wachten op anderen die uitgebreide broodjes of een maaltijd willen. Wij hebben ons afgevraagd of we de klant een plezier doen als iedereen bij de foodcourt moet afrekenen. En het antwoord is nee.”

Tabak

Waar het bedrijf uit Horst wel in meegaat, is de trend om tabakswaar uit het zicht te leggen. De sigaretten en shag liggen, grotendeels, onder de toonbank. De klant kan aan de medewerker aangeven welk product hij wil. De medewerker tikt het product aan op een touchscreen, waarna het uit de kast komt rollen.

Reden voor deze keuze is onder andere de nieuwe wetgeving voor tabaksverpakkingen, waarop grote afbeeldingen komen van onder andere rotte gebitten en doorrookte longen. Voor blikken shag en voor sigaren is een uitzondering gemaakt. Deze staan namelijk wél in het zicht, achter de medewerker bij de kassabalie. De overige schapruimte achter de kassabalie wordt opgevuld door non-food assortiment van onder meer Newco Europe, bijvoorbeeld mobiele accessoires van Allride Connect, lampjes voor in de auto en smeermiddelen.

Omzet

“We zijn nu zo’n twee weken open en merken dat de omzet van non-food nauwelijks wordt beïnvloed. Ook achter de kassa weten de klanten de producten goed te vinden. Bij tabak was dat in de eerste week minder, maar inmiddels zit daar een stijgende lijn in en gaat het naar het niveau van vóór de verbouwing. Klanten die tabak willen kopen, verwachten dat ze het bij ons kunnen krijgen. Dus als het niet in het zicht ligt, vragen ze er wel om.”

Of dit concept ook bij andere vestigingen van Vissers Olie wordt toegepast, is nog niet bepaald. De vestiging in Zevenbergschen Hoek dient als pilot. Over een eventuele uitrol wordt op een later tijdstip beslist. Bovendien is het concept niet één-op-één te kopiëren naar andere locaties met minder bezoekers en lagere doorloopsnelheden.

Tom van Gurp

Moments & More tankstation Esso A16 Vissers Olie Moments & More Vissers Olie tankstation A16 4 Moments & More Vissers Olie tankstation A16 5 Moments & More Vissers Olie tankstation A16 6 Moments & More Vissers Olie tankstation A16 7 Moments & More Vissers Olie tankstation A16 8 Moments & More Vissers Olie tankstation A16 2

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Vissers Olie mikt met nieuw shopconcept op avondmaaltijd | TankPro.nl

Vissers Olie mikt met nieuw shopconcept op avondmaaltijd

Vissers Olie heeft onlangs zijn vernieuwde Esso-station aan de A16 bij Zevenbergschen Hoek geopend. Ter plekke is het nieuwe shopconcept Moments & More voor het eerst geïmplementeerd. In de nieuwe formule is veel aandacht voor avondmaaltijden, wordt tabak aan het zicht onttrokken en nemen non-food producten de plek achter de baliemedewerkers in. Opvallend is verder dat betalen aan de pomp wordt toegepast. Tevens zijn diverse producten in het assortiment opgenomen die de vrouwelijke bezoeker moeten aanspreken. De vestiging gaat vrijdag officieel open.

Zo’n twee jaar heeft het bedrijf uit Horst gewerkt aan het ontwikkelen van de nieuwe shopformule en het verbouwen van het station. Het winkeloppervlak werd ongeveer tweemaal zo groot. Die extra ruimte is niet alleen gebruikt om het assortiment uit te breiden, maar om een grote zithoek te creëren met meer dan twintig zitplaatsen (zie foto’s onderaan dit artikel voor een impressie).

Tevens is de bakery dusdanig uitgebreid dat Vissers Olie spreekt van een foodcourt. Niet alleen is hij groter geworden, er zijn ook mogelijkheden voor het ter plekke bereiden van diverse producten. Zo worden er luxe hamburgers in het zicht van de klant gebakken, net als uitsmijters en andere kwaliteitsgerechten.

Menu’s

“We hebben echt een keuze gemaakt om ook te mikken op het avondmoment”, licht Eric van Voorthuizen van Vissers Olie toe. “We zien daar een markt voor en met complete menu’s voor een goede prijs willen we daarop inspelen.” Zo is er een hamburgermenu, inclusief friet en salade voor 7,50 euro. “En hierbij hebben we duidelijk gekozen voor kwaliteitsvlees, dat niet vooraf is ingevroren. We willen wel een slag hoger zitten dan de producten van bijvoorbeeld McDonald’s of Burger King.”

Wordt de derving dan niet te hoog? Nee, zegt directeur Gerbert Vissers. “De omloopsnelheid van deze producten is hoog en Sligro is bereid ons zes dagen per week te beleveren. Daardoor kunnen we lage voorraden aanhouden. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat zo’n avondmaaltijdconcept veel moeilijker te realiseren zou zijn op stations aan het onderliggende wegennet of een minder drukke snelweg.”

Zithoek

De eerdergenoemde zithoek komt mede voort uit de keuze voor de avondmaaltijden. “We vinden dat als je verse maaltijden aanbiedt, je de klant ook de mogelijkheid moet geven om te zitten. Al brengt dat wel extra kosten met zich mee. Als je zitgelegenheden wilt plaatsen in je station moet je daar een andere vergunning voor aanvragen.”

“De overheid ziet je namelijk niet meer alleen als tankstation, maar ook als snelwegrestaurant en zo’n gecombineerde vergunning is duurder. Maar dat hebben we ervoor over.” Op dit moment kunnen klanten alleen zitten in de shop, maar er wordt gewerkt aan de realisatie van een terras.

Délifrance

In het nieuwe concept is de rol van Délifrance kleiner geworden. Verzorgde de van oorsprong Franse foodretailer voorheen de gehele bakery, nu is het bedrijf, naast Lantmännen, uitsluitend één van de leveranciers van broodproducten. Het concept zelf is in handen van Vissers Olie. Een bewuste keuze.

“We willen echt een formule ontwikkelen waarin we de vrijheid hadden om te doen wat wij dachten dat goed was. De meeste broodconcepten mikken vooral op het ontbijt en de lunch, maar minder op de avondmaaltijd, terwijl wij ons daar juist wél op wilden richten.

Assortiment afgeslankt

Hoewel het foodcourt-assortiment is uitgebreid, is het overige aanbod juist afgeslankt. “Uit het traditionele tankstation-assortiment hebben we per productgroep alleen gekozen voor de hardlopers. Dus bijvoorbeeld niet meer al die kauwgomsoorten, maar een select aantal ervan. Zoetwaren is sowieso een productgroep waarvan de verkopen dalen”, meldt Van Voorthuizen.

“En voor de productgroepen die we hebben toegevoegd, wilden we uitsluitend kwalitatief hoogwaardig assortiment. Zo hebben we bijvoorbeeld bonbons van Chocolaterie Van Ham uit Esbeek, worstenbrood van bakkerij Houben en dagverse sushi van Beij Ching, beide uit Eindhoven. Om de producten te selecteren hebben we uitgebreide proeverijen gehouden, waarbij ook het personeel is betrokken.

Vrouwen

Bij de samenstelling van het assortiment is ook specifiek gekeken naar shopproducten die vrouwen aanspreken. Zo zijn er smoothies, yoghurtproducten, vers geperste jus d’orange, fresh lemonade, sushi en luxe koeken. Bij de foodcourt is er een ‘served coffee’ hoek met Laurentis-koffie en Pickwick Slow Tea, terwijl bij de automaten in de shop gekozen is voor het vertrouwde Douwe Egberts-merk.

De toevoeging van avondmaaltijden zorgt voor meer taken voor het personeel. Zij moeten immers in staat zijn om bijvoorbeeld goede friet en hamburgers te bakken. Het werk in de shop is daardoor arbeidsintensiever geworden, waardoor er 3,5 fte bij is gekomen. “Bij het zoeken naar nieuwe medewerkers hebben we bewust gekeken naar mensen met een horeca-achtergrond, bijvoorbeeld ex-medewerkers van La Place.”

Om het personeel goed te instrueren, is samengewerkt met een coach van Sligro. Hij begeleidde de werknemers bij het leren bereiden van de nieuwe gerechten. “Omdat het werk leuker en uitdagender is geworden verwachten we dat het verloop van personeel minder groot zal zijn dan gebruikelijk is op een tankstation.”

Betalen aan de pomp

Bij een deel van de pompen kunnen klanten betalen zonder de shop in te hoeven lopen. Met de bankpas, tankpas of creditcard kunnen klanten de brandstof afrekenen aan de pomp. Als automobilisten het terrein op komen rijden, is met schilderingen op het wegdek per pompeiland aangegeven hoe betaald dient te worden. “We willen hiermee de klanten bedienen die gewoon snel willen tanken. Ze hoeven niet in de rij te staan bij anderen die shopproducten kopen. Dat de klanten daardoor niet meer in de winkel komen, nemen we voor lief.”

Niet toevallig is betalen aan de pomp toegepast bij de eilanden die niet in het zicht van de baliemedewerkers liggen. “Daarmee willen we het doorrijders moeilijk maken. De pompen waar je niet van tevoren betaalt, zijn de eilanden waar de baliemedewerkers goed zicht op hebben en waar de camera’s van BigBrother op staan gericht.” Voor de beslissingen op het voorterrein heeft Vissers Olie overlegd met Esso. “Maar voor de shop konden we volledig onze eigen gang gaan.”

In tegenstelling tot sommige andere nieuwe shopconcepten (Texaco, Total, Brand Oil) heeft Vissers Olie ervoor gekozen om de traditionele ‘kassabox’ altijd open te houden, ook overdag. “We willen niet dat klanten die haast hebben, maar wel in de shop iets kopen, moeten wachten op anderen die uitgebreide broodjes of een maaltijd willen. Wij hebben ons afgevraagd of we de klant een plezier doen als iedereen bij de foodcourt moet afrekenen. En het antwoord is nee.”

Tabak

Waar het bedrijf uit Horst wel in meegaat, is de trend om tabakswaar uit het zicht te leggen. De sigaretten en shag liggen, grotendeels, onder de toonbank. De klant kan aan de medewerker aangeven welk product hij wil. De medewerker tikt het product aan op een touchscreen, waarna het uit de kast komt rollen.

Reden voor deze keuze is onder andere de nieuwe wetgeving voor tabaksverpakkingen, waarop grote afbeeldingen komen van onder andere rotte gebitten en doorrookte longen. Voor blikken shag en voor sigaren is een uitzondering gemaakt. Deze staan namelijk wél in het zicht, achter de medewerker bij de kassabalie. De overige schapruimte achter de kassabalie wordt opgevuld door non-food assortiment van onder meer Newco Europe, bijvoorbeeld mobiele accessoires van Allride Connect, lampjes voor in de auto en smeermiddelen.

Omzet

“We zijn nu zo’n twee weken open en merken dat de omzet van non-food nauwelijks wordt beïnvloed. Ook achter de kassa weten de klanten de producten goed te vinden. Bij tabak was dat in de eerste week minder, maar inmiddels zit daar een stijgende lijn in en gaat het naar het niveau van vóór de verbouwing. Klanten die tabak willen kopen, verwachten dat ze het bij ons kunnen krijgen. Dus als het niet in het zicht ligt, vragen ze er wel om.”

Of dit concept ook bij andere vestigingen van Vissers Olie wordt toegepast, is nog niet bepaald. De vestiging in Zevenbergschen Hoek dient als pilot. Over een eventuele uitrol wordt op een later tijdstip beslist. Bovendien is het concept niet één-op-één te kopiëren naar andere locaties met minder bezoekers en lagere doorloopsnelheden.

Tom van Gurp

Moments & More tankstation Esso A16 Vissers Olie Moments & More Vissers Olie tankstation A16 4 Moments & More Vissers Olie tankstation A16 5 Moments & More Vissers Olie tankstation A16 6 Moments & More Vissers Olie tankstation A16 7 Moments & More Vissers Olie tankstation A16 8 Moments & More Vissers Olie tankstation A16 2

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.