Tabak steeds vaker uit het zicht bij tankstation en supermarkt

Steeds meer tabaksverkopers leggen hun sigaretten en shag uit het zicht van de klant. Total en Texaco deden dit al eerder op enkele vestigingen en ook Shell legt in zijn nieuwe shopconcept de tabak onder de toonbank. Tevens zijn drie grote supermarktketens onlangs op een aantal locaties gestart met een pilot waarbij de sigaretten niet meer zichtbaar worden aangeboden. Hiermee willen de verkopers voorsorteren op besluitvorming vanuit de politiek.

In het najaar van 2015 koos Albert Heijn ervoor om de sigaretten uit het zicht van de klant te leggen. Sinds kort doen de supermarktketens Jumbo en Plus dat ook. Tevens opent Shell de laatste weken diverse tankstations die voorzien zijn van de nieuws shopformule Deli by Shell, waarbij de tabak ook aan het zich is onttrokken.

Leeftijdscontroles

De tabaksverkoop staat in alle sectoren onder overheidsdruk. Vorig jaar bleek dat de leeftijdscontroles door geen enkele branche goed genoeg werden uitgevoerd. Ook tankstations voldeden niet aan de wensen van staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid.

De bewindsman overweegt aanvullende maatregelen in te voeren, mede op verzoek van diverse fracties in de Tweede Kamer. Eén van de opties is een display-verbod, waarbij verkopers worden verplicht om tabaksproducten niet meer zichtbaar uit te stallen in hun winkels.

Europese regels

Wat waarschijnlijk ook meespeelt is de komst van nieuwe maatregelen vanuit Europa, die inmiddels zijn vertaald in Nederlandse wetgeving. Door deze regels, die gaan gelden in mei van dit jaar, krijgen verpakkingen grotere waarschuwingen en bovendien plaatjes van bijvoorbeeld doorgerookte longen.

Om te voorkomen dat elke klant tegen een muur van dergelijke afschrikwekkende afbeeldingen moet kijken, is het onder de toonbank leggen van sigaretten en shag wellicht een goede optie. Texaco meldde vorig jaar dat een dergelijke maatregel nauwelijks invloed heeft op de verkoopcijfers.

Lees ook: Nieuw Shell-concept van start met fors gewijzigd assortiment

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.