Europa verwerpt kritiek op strengere eisen tabaksverkoop

De strengere regulering van de verkoop van tabak mag doorgaan. Dat adviseert de advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie, wiens advies vaak wordt overgenomen door het Hof zelf. De protesten kwamen vanuit diverse lidstaten, die de nieuwe regels disproportioneel vonden.

Vanaf mei 2016 komen er grotere waarschuwingen in tekst en beeld op een pakje sigaretten en shag. Tevens mogen vanaf 2020 geen mentholsigaretten meer worden verkocht. Daartegen kwam protest uit onder andere Polen en Roemenië.

Nederland

Dat protest kon niet op steun rekenen van de betreffende advocaat-generaal. Deze vindt de nieuwe wetgeving helemaal niet disproportioneel. Het Europese Hof zelf moet hier nog een besluit over nemen, maar volgt vaak het advies van de topambtenaar op.

Ook in Nederland wijzigen de tabaksverpakkingen vanaf mei komend jaar. De waarschuwingsteksten en -beelden gaan 65 procent van het oppervlak van de pakjes beslaan. Daarnaast wordt het verboden om elektrische sigaretten te verkopen aan jongeren onder de achttien jaar. Die maatregel gaat waarschijnlijk ook gelden vanaf mei komend jaar. De verkoop van reguliere sigaretten aan jongeren onder de achttien is nu al verboden.

Lees ook: Sigaretten krijgen ook in Frankrijk neutrale verpakkingen

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Europa verwerpt kritiek op strengere eisen tabaksverkoop | TankPro.nl

Europa verwerpt kritiek op strengere eisen tabaksverkoop

De strengere regulering van de verkoop van tabak mag doorgaan. Dat adviseert de advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie, wiens advies vaak wordt overgenomen door het Hof zelf. De protesten kwamen vanuit diverse lidstaten, die de nieuwe regels disproportioneel vonden.

Vanaf mei 2016 komen er grotere waarschuwingen in tekst en beeld op een pakje sigaretten en shag. Tevens mogen vanaf 2020 geen mentholsigaretten meer worden verkocht. Daartegen kwam protest uit onder andere Polen en Roemenië.

Nederland

Dat protest kon niet op steun rekenen van de betreffende advocaat-generaal. Deze vindt de nieuwe wetgeving helemaal niet disproportioneel. Het Europese Hof zelf moet hier nog een besluit over nemen, maar volgt vaak het advies van de topambtenaar op.

Ook in Nederland wijzigen de tabaksverpakkingen vanaf mei komend jaar. De waarschuwingsteksten en -beelden gaan 65 procent van het oppervlak van de pakjes beslaan. Daarnaast wordt het verboden om elektrische sigaretten te verkopen aan jongeren onder de achttien jaar. Die maatregel gaat waarschijnlijk ook gelden vanaf mei komend jaar. De verkoop van reguliere sigaretten aan jongeren onder de achttien is nu al verboden.

Lees ook: Sigaretten krijgen ook in Frankrijk neutrale verpakkingen

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.