Staatsloterij en De Lotto krijgen groen licht voor fusie

Kartelwaakhond ACM keurt de fusie tussen de Staatsloterij en De Lotto goed. De organisatie heeft de afgelopen tijd uitgebreid onderzoek gedaan naar de gevolgen van het samengaan. ”Het blijkt dat beide bedrijven in praktijk nauwelijks met elkaar concurreren, onder andere door de sterke regulering rond kansspelen. Uit ons onderzoek blijkt dat deze fusie slechts een beperkt effect heeft op de kansspelmarkt”, licht ACM toe. Ook voor de tankstationbranche is het besluit van belang, aangezien veel vestigingen loterijproducten verkopen.

De ACM had aanvankelijk twijfels over het samengaan van beide bedrijven. Er was vrees voor een te sterke machtspositie van het fusiebedrijf. Daarom wilde de kartelwaakhond aanvullend onderzoek, voordat een fiat kon worden gegeven. Eind vorige eeuw werd een samensmelting van de twee loterijbedrijven al eens geblokkeerd wegens vrees voor concurrentiegebrek.

Loterijmarkt

In de loterijmarkt blijven er na de fusie twee grote organisaties over. De eerste is de nieuwe combinatie Staatsloterij-De Lotto. Dit nieuwe bedrijf brengt de Staatsloterij, het Miljoenenspel, de Lotto, Eurojackpot, Lucky Day, Toto en Krasloten op de markt. De andere grote loterij-aanbieder is de Goede Doelenloterij, met onder andere de Postcodeloterij en de Vriendenloterij.

Het fusiebedrijf heeft na de samensmelting ongeveer de helft van de huidige kansspelmarkt in handen. Uit het onderzoek van ACM blijkt dat consumenten weinig overstappen tussen de verschillende loterijen, waardoor een samengaan nauwelijks effect heeft op de mate van concurrentie in de markt. Staatsloterij is momenteel in handen van het Rijk, terwijl De Lotto eigendom is van sportkoepel NOC/NSF.

Online

In 2017 wordt waarschijnlijk de online kansspelmarkt legaal in Nederland. Daarom heeft de mededingingsautoriteit ook onderzocht wat de concurrentiesituatie op die markt wordt. ”Er zijn dan in ieder geval krachtige concurrerende buitenlandse partijen”, aldus bestuursvoorzitter van Chris Fonteijn van de kartelwaakhond.

”Behalve de buitenlandse partijen heeft ook de Goede Doelenloterij de mogelijkheid om op de online kansspelmarkt de concurrentie aan te gaan met de combinatie Staatsloterij-De Lotto. Er zijn dus voldoende concurrerende binnen- en buitenlandse partijen.” ACM ziet geen risico op een machtspositie van het fusiebedrijf op de online kansspelmarkt.

Regelgeving

Nederland kent strenge regelgeving voor kansspelen. De Rijksoverheid geeft bijvoorbeeld voor elk soort loterij één vergunning af. Dat voorkomt dat er heel veel loterijen zijn, die allemaal strijden om de gunst van dezelfde spelers. De regels moeten onder andere gokverslaving voorkomen.

Lees ook:

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Staatsloterij en De Lotto krijgen groen licht voor fusie | TankPro.nl

Staatsloterij en De Lotto krijgen groen licht voor fusie

Kartelwaakhond ACM keurt de fusie tussen de Staatsloterij en De Lotto goed. De organisatie heeft de afgelopen tijd uitgebreid onderzoek gedaan naar de gevolgen van het samengaan. ”Het blijkt dat beide bedrijven in praktijk nauwelijks met elkaar concurreren, onder andere door de sterke regulering rond kansspelen. Uit ons onderzoek blijkt dat deze fusie slechts een beperkt effect heeft op de kansspelmarkt”, licht ACM toe. Ook voor de tankstationbranche is het besluit van belang, aangezien veel vestigingen loterijproducten verkopen.

De ACM had aanvankelijk twijfels over het samengaan van beide bedrijven. Er was vrees voor een te sterke machtspositie van het fusiebedrijf. Daarom wilde de kartelwaakhond aanvullend onderzoek, voordat een fiat kon worden gegeven. Eind vorige eeuw werd een samensmelting van de twee loterijbedrijven al eens geblokkeerd wegens vrees voor concurrentiegebrek.

Loterijmarkt

In de loterijmarkt blijven er na de fusie twee grote organisaties over. De eerste is de nieuwe combinatie Staatsloterij-De Lotto. Dit nieuwe bedrijf brengt de Staatsloterij, het Miljoenenspel, de Lotto, Eurojackpot, Lucky Day, Toto en Krasloten op de markt. De andere grote loterij-aanbieder is de Goede Doelenloterij, met onder andere de Postcodeloterij en de Vriendenloterij.

Het fusiebedrijf heeft na de samensmelting ongeveer de helft van de huidige kansspelmarkt in handen. Uit het onderzoek van ACM blijkt dat consumenten weinig overstappen tussen de verschillende loterijen, waardoor een samengaan nauwelijks effect heeft op de mate van concurrentie in de markt. Staatsloterij is momenteel in handen van het Rijk, terwijl De Lotto eigendom is van sportkoepel NOC/NSF.

Online

In 2017 wordt waarschijnlijk de online kansspelmarkt legaal in Nederland. Daarom heeft de mededingingsautoriteit ook onderzocht wat de concurrentiesituatie op die markt wordt. ”Er zijn dan in ieder geval krachtige concurrerende buitenlandse partijen”, aldus bestuursvoorzitter van Chris Fonteijn van de kartelwaakhond.

”Behalve de buitenlandse partijen heeft ook de Goede Doelenloterij de mogelijkheid om op de online kansspelmarkt de concurrentie aan te gaan met de combinatie Staatsloterij-De Lotto. Er zijn dus voldoende concurrerende binnen- en buitenlandse partijen.” ACM ziet geen risico op een machtspositie van het fusiebedrijf op de online kansspelmarkt.

Regelgeving

Nederland kent strenge regelgeving voor kansspelen. De Rijksoverheid geeft bijvoorbeeld voor elk soort loterij één vergunning af. Dat voorkomt dat er heel veel loterijen zijn, die allemaal strijden om de gunst van dezelfde spelers. De regels moeten onder andere gokverslaving voorkomen.

Lees ook:

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.