Lagere opbrengst tabaksaccijns ondanks verhoging

De accijnsopbrengsten over de eerste acht maanden van dit jaar zijn lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit de Accijnsmonitor van tabaksbranche-verenigingen NSO en TZN. Deze laat over de periode januari tot en met augustus zien dat 1,617 miljard euro aan accijnzen in de schatkist terecht is gekomen. Iets minder dan in de eerste acht maanden van vorig jaar, terwijl de accijnzen op tabaksproducten begin dit jaar juist zijn verhoogd.

De verkoop van rookwaren in Nederland is in bovengenoemde periode gedaald met 2,9 procent, waarbij vooral kerftabak minder populair werd, met -4,8 procent. De sigarettenverkoop daalde met 1,6 procent. Met name kerftabak lijdt nog steeds onder de zeer grote prijsverschillen met België. Mede daardoor heeft de Nederlandse overheid de gewenste meeropbrengst van tachtig miljoen euro extra tabaksaccijns niet gerealiseerd.

Grens

De structureel tegenvallende opbrengsten worden, naast de grensverkopen, ook veroorzaakt door de overstap van consumenten naar goedkopere producten en ’make your own’-artikelen. Uiteraard zijn er ook consumenten die stoppen met roken.

NSO en TZN blijven pleiten voor het harmoniseren van de accijnzen van Nederland en de buurlanden België en Duitsland. Zij vragen om uiterste terughoudendheid bij het weer verhogen van accijnzen, zolang het evenwicht met de buurlanden niet is hersteld.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Lagere opbrengst tabaksaccijns ondanks verhoging | TankPro.nl

Lagere opbrengst tabaksaccijns ondanks verhoging

De accijnsopbrengsten over de eerste acht maanden van dit jaar zijn lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit de Accijnsmonitor van tabaksbranche-verenigingen NSO en TZN. Deze laat over de periode januari tot en met augustus zien dat 1,617 miljard euro aan accijnzen in de schatkist terecht is gekomen. Iets minder dan in de eerste acht maanden van vorig jaar, terwijl de accijnzen op tabaksproducten begin dit jaar juist zijn verhoogd.

De verkoop van rookwaren in Nederland is in bovengenoemde periode gedaald met 2,9 procent, waarbij vooral kerftabak minder populair werd, met -4,8 procent. De sigarettenverkoop daalde met 1,6 procent. Met name kerftabak lijdt nog steeds onder de zeer grote prijsverschillen met België. Mede daardoor heeft de Nederlandse overheid de gewenste meeropbrengst van tachtig miljoen euro extra tabaksaccijns niet gerealiseerd.

Grens

De structureel tegenvallende opbrengsten worden, naast de grensverkopen, ook veroorzaakt door de overstap van consumenten naar goedkopere producten en ’make your own’-artikelen. Uiteraard zijn er ook consumenten die stoppen met roken.

NSO en TZN blijven pleiten voor het harmoniseren van de accijnzen van Nederland en de buurlanden België en Duitsland. Zij vragen om uiterste terughoudendheid bij het weer verhogen van accijnzen, zolang het evenwicht met de buurlanden niet is hersteld.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.