Frisdrank, Tankstation, schap, koeling

Sappen, bronwater en frisdrank zwaarder belast

Frisdrank, Tankstation, schap, koeling

Diverse dranken worden in de toekomst meer belast. Het gaat hierbij vooral om waters en sappen. De belasting op frisdrank gaat ook omhoog, maar minder stevig dan bij andere dranken. In totaal wil de overheid met de maatregel dertig miljoen euro extra in het laatje krijgen. De belangenvereniging voor Frisdranken, Waters en Sappen (FWS) is boos over de belastingverhoging.

Hoe de maatregel er precies uitziet, is nog niet bekend. Maar het voornemen staat wel in de kabinetsstukken die op Prinsjesdag worden gepresenteerd, meldt RTL Nieuws. In het afgelopen jaar verdiende de schatkist 214 miljoen euro aan de heffingen op dranken, exclusief alcohol. In 2016 moet dat dertig miljoen meer zijn. Dit komt neer op extra inkomsten van ongeveer vijftien procent.

De verhoging is niet voor alle dranken hetzelfde. De heffingen op water en sappen worden meer verhoogd dan op frisdrank. Daardoor moeten de drie categorieën straks even zwaar worden belast, omdat de belasting op softdrinks nu al hoger ligt. Het gaat om voorlopige plannen. De Eerste en Tweede Kamer moeten de belastingmaatregel nog goedkeuren.

Kritiek

De Nederlandse Vereniging Frisdranken, Waters en Sappen is in zijn wiek geschoten. Zij vinden het voornemen een ordinaire belastingverhoging, zonder gedachte erachter en zien het puur als een maatregel om een gat in de begroting te dichten. Naar verwachting komt de exacte invulling van deze verhoging op Prinsjesdag naar buiten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.