NVWA beloont tabaksverkopers voor correcte ID-controles

Deze week start de NVWA met een proef bij tankstations. Naast de terugkoppeling van overtredingen geeft de inspectiedienst ook feedback als de leeftijdscontrole bij tabaksverkoop wél goed wordt uitgevoerd. De medewerker van het tankstation ontvangt van de inspecteur meteen na de correcte controle een NIX-kaartje (zie afbeelding onderaan dit artikel).

Daarop staat dat er een tabakscontrole is uitgevoerd, waarbij de medewerker juist handelde. Dat wil zeggen dat de medewerker bij een tabakskoper die niet onmiskenbaar achttien jaar of ouder is, heeft gevraagd naar een identiteitsbewijs. En op basis daarvan tabak weigerde bij de personen die niet oud genoeg bleken te zijn. De naam van de medewerker wordt ter plekke op het kaartje geschreven. De leidinggevende wordt eveneens geïnformeerd over het resultaat van de controle.

Positief signaal

Het kaartje is bedoeld als positief signaal voor degenen die de regels naleven. “Op deze wijze willen we medewerkers stimuleren op de juiste manier te blijven handelen”, meldt branchevereniging Beta. Naast deze proef vinden ook reguliere NVWA-controles plaats op het gebied van tabaksverkoop.

Bij het uitvoeren van de ID-controles is het belangrijk voor tankstations dat ook jongeren boven de achttien jaar worden gecontroleerd. Volgens de huidige wetgeving kunnen werkgevers ook een boete krijgen als ze tabak verkopen aan jongeren die bijvoorbeeld negentien of twintig jaar oud zijn, als van hen de leeftijd niet is gecheckt. De wet schrijft voor dat een tabakskoper onmiskenbaar ouder moet zijn dan achttien jaar. Zo niet, dan moet altijd een ID worden gevraagd. Het achterwege laten van de controle is op zichzelf al strafbaar.

NVWA sticker

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

NVWA beloont tabaksverkopers voor correcte ID-controles | TankPro.nl

NVWA beloont tabaksverkopers voor correcte ID-controles

Deze week start de NVWA met een proef bij tankstations. Naast de terugkoppeling van overtredingen geeft de inspectiedienst ook feedback als de leeftijdscontrole bij tabaksverkoop wél goed wordt uitgevoerd. De medewerker van het tankstation ontvangt van de inspecteur meteen na de correcte controle een NIX-kaartje (zie afbeelding onderaan dit artikel).

Daarop staat dat er een tabakscontrole is uitgevoerd, waarbij de medewerker juist handelde. Dat wil zeggen dat de medewerker bij een tabakskoper die niet onmiskenbaar achttien jaar of ouder is, heeft gevraagd naar een identiteitsbewijs. En op basis daarvan tabak weigerde bij de personen die niet oud genoeg bleken te zijn. De naam van de medewerker wordt ter plekke op het kaartje geschreven. De leidinggevende wordt eveneens geïnformeerd over het resultaat van de controle.

Positief signaal

Het kaartje is bedoeld als positief signaal voor degenen die de regels naleven. “Op deze wijze willen we medewerkers stimuleren op de juiste manier te blijven handelen”, meldt branchevereniging Beta. Naast deze proef vinden ook reguliere NVWA-controles plaats op het gebied van tabaksverkoop.

Bij het uitvoeren van de ID-controles is het belangrijk voor tankstations dat ook jongeren boven de achttien jaar worden gecontroleerd. Volgens de huidige wetgeving kunnen werkgevers ook een boete krijgen als ze tabak verkopen aan jongeren die bijvoorbeeld negentien of twintig jaar oud zijn, als van hen de leeftijd niet is gecheckt. De wet schrijft voor dat een tabakskoper onmiskenbaar ouder moet zijn dan achttien jaar. Zo niet, dan moet altijd een ID worden gevraagd. Het achterwege laten van de controle is op zichzelf al strafbaar.

NVWA sticker

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.