Nieuwe accijnsverhoging op tabak krijgt geen steun

Een nieuwe accijnsverhoging op tabak is voorlopig van de baan. Een voorstel hiertoe van D66-Kamerlid Pia Dijkstra kreeg geen meerderheid in de Tweede Kamer. De partij wilde een onderzoek naar de gevolgen van een substantiële jaarlijkse verhoging van de tabaksaccijns. Een periodieke belastingaanpassing moet het roken voor jongeren minder aantrekkelijk maken, aldus Dijkstra. Onder andere coalitiepartijen VVD en PvdA zagen het voorstel niet zitten.

Overigens blijft de jaarlijkse inflatiecorrectie van de accijnzen wel in de wet staan. Maar een extra verhoging, zoals D66 wilde, kon niet op steun rekenen van de kabinetspartijen, CDA, PVV en van diverse kleine fracties. Ook staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid had zich eerder al tegen de motie gekeerd.

Leeftijdscontroles

De plannen van D66 waren een reactie op het nieuws dat de leeftijdscontroles bij tabaksverkoop vaak niet goed worden uitgevoerd. Dit blijft zeker niet beperkt tot de tankstationbranche. Sommige andere verkoopkanalen presteerden op dit gebied stukken slechter.

Hoewel de hogere accijnzen voorlopig van de baan zijn, dreigen in de toekomst wel degelijk extra beperkende maatregelen. Zo gaan in de Tweede Kamer stemmen op voor beperking van het aantal verkooppunten en voor het standaard uit het zicht leggen van de tabaksproducten, een zogeheten display-verbod. De staatssecretaris gaf vorige maand aan te wachten met aanvullende maatregelen en wilde de betreffende sectoren nog één kans geven.

Lees ook: Oppositie wil nieuwe accijnsverhoging op tabak

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Nieuwe accijnsverhoging op tabak krijgt geen steun | TankPro.nl

Nieuwe accijnsverhoging op tabak krijgt geen steun

Een nieuwe accijnsverhoging op tabak is voorlopig van de baan. Een voorstel hiertoe van D66-Kamerlid Pia Dijkstra kreeg geen meerderheid in de Tweede Kamer. De partij wilde een onderzoek naar de gevolgen van een substantiële jaarlijkse verhoging van de tabaksaccijns. Een periodieke belastingaanpassing moet het roken voor jongeren minder aantrekkelijk maken, aldus Dijkstra. Onder andere coalitiepartijen VVD en PvdA zagen het voorstel niet zitten.

Overigens blijft de jaarlijkse inflatiecorrectie van de accijnzen wel in de wet staan. Maar een extra verhoging, zoals D66 wilde, kon niet op steun rekenen van de kabinetspartijen, CDA, PVV en van diverse kleine fracties. Ook staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid had zich eerder al tegen de motie gekeerd.

Leeftijdscontroles

De plannen van D66 waren een reactie op het nieuws dat de leeftijdscontroles bij tabaksverkoop vaak niet goed worden uitgevoerd. Dit blijft zeker niet beperkt tot de tankstationbranche. Sommige andere verkoopkanalen presteerden op dit gebied stukken slechter.

Hoewel de hogere accijnzen voorlopig van de baan zijn, dreigen in de toekomst wel degelijk extra beperkende maatregelen. Zo gaan in de Tweede Kamer stemmen op voor beperking van het aantal verkooppunten en voor het standaard uit het zicht leggen van de tabaksproducten, een zogeheten display-verbod. De staatssecretaris gaf vorige maand aan te wachten met aanvullende maatregelen en wilde de betreffende sectoren nog één kans geven.

Lees ook: Oppositie wil nieuwe accijnsverhoging op tabak

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.