belasting, belastingdienst, btw

Kabinet wil minder producten in lage btw-tarief

belasting, belastingdienst, btw

Het kabinet heeft plannen om de btw voor een aantal producten en diensten te verhogen. Het gaat hierbij om diverse artikelen die nu nog onder het zes procentstarief vallen en waarover in de toekomst 21 procent btw moet worden betaald. Primaire levensmiddelen zouden hiervan worden uitgezonderd. Dat schrijven diverse landelijke media. Wanneer de maatregel van kracht wordt, is nog niet duidelijk.

Momenteel wordt over water, andere niet-alcoholische dranken en eetwaren, waaronder snoepgoed en kauwgom, zes procent geheven. Ook andere producten die bij veel tankstations worden verkocht, zoals boeken, kranten en tijdschriften, vallen in de lage btw-categorie. Voor voedingsmiddelen en dranken zou het lage tarief blijven gelden, maar voor andere artikelen is het afwachten hoe lang ze onder het lage belastingtarief blijven vallen.

Verhoging

Met de belastingverhoging wil het kabinet enkele miljarden euro’s extra inkomsten krijgen, die kunnen worden gebruikt om de kosten op arbeid te verlagen. Dat moet leiden tot meer banen. De plannen maken onderdeel uit van een herziening van het belastingstelsel. Kabinetspartijen VVD en PvdA zouden hierover al een akkoord hebben bereikt en zijn nu op zoek naar steun van oppositiepartijen. Die is vooral nodig in de Eerste Kamer, waar het kabinet geen meerderheid heeft.

In oktober 2012 werd ook al een btw-verhoging ingevoerd. Destijds ging het om een aanpassing van het hoge tarief, van 19 naar 21 procent. Daarna volgden diverse accijnsverhogingen, waardoor tankstations veel omzet verliezen aan concurrenten in België en Duitsland.

Lees ook: Duitsland overweegt btw-verhoging op zoetwaren

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Kabinet wil minder producten in lage btw-tarief | TankPro.nl
belasting, belastingdienst, btw

Kabinet wil minder producten in lage btw-tarief

Het kabinet heeft plannen om de btw voor een aantal producten en diensten te verhogen. Het gaat hierbij om diverse artikelen die nu nog onder het zes procentstarief vallen en waarover in de toekomst 21 procent btw moet worden betaald. Primaire levensmiddelen zouden hiervan worden uitgezonderd. Dat schrijven diverse landelijke media. Wanneer de maatregel van kracht wordt, is nog niet duidelijk.

Momenteel wordt over water, andere niet-alcoholische dranken en eetwaren, waaronder snoepgoed en kauwgom, zes procent geheven. Ook andere producten die bij veel tankstations worden verkocht, zoals boeken, kranten en tijdschriften, vallen in de lage btw-categorie. Voor voedingsmiddelen en dranken zou het lage tarief blijven gelden, maar voor andere artikelen is het afwachten hoe lang ze onder het lage belastingtarief blijven vallen.

Verhoging

Met de belastingverhoging wil het kabinet enkele miljarden euro’s extra inkomsten krijgen, die kunnen worden gebruikt om de kosten op arbeid te verlagen. Dat moet leiden tot meer banen. De plannen maken onderdeel uit van een herziening van het belastingstelsel. Kabinetspartijen VVD en PvdA zouden hierover al een akkoord hebben bereikt en zijn nu op zoek naar steun van oppositiepartijen. Die is vooral nodig in de Eerste Kamer, waar het kabinet geen meerderheid heeft.

In oktober 2012 werd ook al een btw-verhoging ingevoerd. Destijds ging het om een aanpassing van het hoge tarief, van 19 naar 21 procent. Daarna volgden diverse accijnsverhogingen, waardoor tankstations veel omzet verliezen aan concurrenten in België en Duitsland.

Lees ook: Duitsland overweegt btw-verhoging op zoetwaren

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.