Tabakssector start rechtszaak tegen Britse staat over nieuwe verpakkingsregels

Diverse tabaksproducenten spannen een rechtszaak aan tegen de Britse staat. De bedrijven zijn het oneens met het besluit om alleen nog ’plain packaging’ toe te staan. Die nieuwe wet schrijft voor dat alle tabaksverpakkingen er hetzelfde uit moeten zien. Daarmee wil de Britse overheid het roken ontmoedigen. De fabrikanten vinden echter dat de maatregel afbreuk doet aan intellectueel eigendom. Hun merkrechten worden immers minder waard.

Volgens de huidige planning mogen vanaf mei 2016 in Engeland alleen nog maar uniforme verpakkingen op de markt worden gebracht. Daarbij zien de pakjes sigaretten er allemaal vrijwel hetzelfde uit. Logo’s zijn verboden en de merknaam mag er alleen nog in standaard letters op staan. Wel staan er grote waarschuwingen op de pakjes.

Philip Morris

De producenten zijn niet blij met de wetswijziging en zouden volgens Britse media momenteel een rechtszaak voorbereiden. Onder meer Philip Morris, dat het merk Marlboro op de markt brengt, zou met een rechtsgang bezig zijn. De bedrijven willen een schadevergoeding, omdat ze waarschijnlijk een forse afschrijving moeten doen op de waarde van hun merk.

Hoeveel schade de betrokken bedrijven precies denken te lijden, is niet duidelijk. De producenten geven aan dat ze de hoogte van het te betalen bedrag willen overlaten aan de rechter. Deskundigen schatten dat, mits de tabaksbranche gelijk krijgt, het een bedrag zou kunnen worden van rond de elf miljard pond (ruim vijftien miljard euro).

Nederland

De fabrikanten beroepen zich waarschijnlijk op het feit dat de nieuwe maatregel een inbreuk is op het merkenrecht. Tevens zou het in strijd zijn met het vrije verkeer van goederen en diensten binnen de Europese Unie. In Nederland zijn momenteel geen plannen om het zogeheten ’plain packaging’ in te voeren.

Lees ook: Tabaksverpakkingen in Engeland krijgen uniforme uitstraling

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Tabakssector start rechtszaak tegen Britse staat over nieuwe verpakkingsregels | TankPro.nl

Tabakssector start rechtszaak tegen Britse staat over nieuwe verpakkingsregels

Diverse tabaksproducenten spannen een rechtszaak aan tegen de Britse staat. De bedrijven zijn het oneens met het besluit om alleen nog ’plain packaging’ toe te staan. Die nieuwe wet schrijft voor dat alle tabaksverpakkingen er hetzelfde uit moeten zien. Daarmee wil de Britse overheid het roken ontmoedigen. De fabrikanten vinden echter dat de maatregel afbreuk doet aan intellectueel eigendom. Hun merkrechten worden immers minder waard.

Volgens de huidige planning mogen vanaf mei 2016 in Engeland alleen nog maar uniforme verpakkingen op de markt worden gebracht. Daarbij zien de pakjes sigaretten er allemaal vrijwel hetzelfde uit. Logo’s zijn verboden en de merknaam mag er alleen nog in standaard letters op staan. Wel staan er grote waarschuwingen op de pakjes.

Philip Morris

De producenten zijn niet blij met de wetswijziging en zouden volgens Britse media momenteel een rechtszaak voorbereiden. Onder meer Philip Morris, dat het merk Marlboro op de markt brengt, zou met een rechtsgang bezig zijn. De bedrijven willen een schadevergoeding, omdat ze waarschijnlijk een forse afschrijving moeten doen op de waarde van hun merk.

Hoeveel schade de betrokken bedrijven precies denken te lijden, is niet duidelijk. De producenten geven aan dat ze de hoogte van het te betalen bedrag willen overlaten aan de rechter. Deskundigen schatten dat, mits de tabaksbranche gelijk krijgt, het een bedrag zou kunnen worden van rond de elf miljard pond (ruim vijftien miljard euro).

Nederland

De fabrikanten beroepen zich waarschijnlijk op het feit dat de nieuwe maatregel een inbreuk is op het merkenrecht. Tevens zou het in strijd zijn met het vrije verkeer van goederen en diensten binnen de Europese Unie. In Nederland zijn momenteel geen plannen om het zogeheten ’plain packaging’ in te voeren.

Lees ook: Tabaksverpakkingen in Engeland krijgen uniforme uitstraling

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.