’Weinig steun voor verbod tabaksverkoop bij tankstations’

In Nederland is weinig publieke steun voor een verbod op het verkopen van sigaretten bij tankstations. Slechts één op de vier Nederlanders zou daar heil in zien. Dat concludeert Trimbos, een kennisinstituut op het gebied van gezondheid. Tevens schrijft de organisatie dat er weinig bewijs is dat beperking van het aantal verkooppunten leidt tot minder rokers. Goed nieuws voor de tankstationbranche, die een belangrijk deel van de omzet haalt uit de verkoop van sigaretten en shag.

Trimbos bekeek tientallen onderzoeken die wereldwijd zijn gedaan op het gebied van roken. In de studies uit onder meer Noord-Amerika, Australië en Europa is bekeken welke samenhang er bestaat tussen het beperken van het aantal verkooppunten en een vermindering van het aantal rokers.

Steun

De conclusie van het instituut luidt dat er momenteel relatief beperkt bewijs is dat een beperking zorgt voor minder rokers. ”En het bewijs dat er is, is eerder indicatief dan sluitend”, aldus de onderzoekers. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beveelt het terugbrengen van het aantal tabaksverkopers dan ook niet aan als maatregel voor het ontmoedigen van tabaksgebruik.

Tevens is het een reële mogelijkheid dat gebruikers niet zozeer stoppen met roken bij een beperking van het aantal verkooppunten, maar dat de maatregel eerder een verandering van koopgedrag met zich meebrengt. Bijvoorbeeld doordat rokers grotere hoeveelheden in één keer kopen. Volgens Trimbos is het goed als er aanvullend onderzoek wordt gedaan naar de gevolgen van het verminderen van het aantal verkooppunten.

Tabaksverkoop

Daarnaast komt het kennisinstituut tot de conclusie dat er in Nederland weinig steun is voor het verbieden van tabaksverkoop in het petrolkanaal. Slechts 24 procent van de Nederlanders van achttien jaar en ouder zou daar voorstander van zijn. Meer publieke steun is er voor een beperking bij sportlocaties, drogisterijen en supermarkten, met respectievelijk 71, 63 en 31 procent.

In het recente verleden zijn in de Tweede Kamer stemmen opgegaan om de verkoop van sigaretten en shag uitsluitend nog toe te staan bij tabaksspeciaalzaken. De SP deed hiertoe een voorstel. Dit kon echter niet op een meerderheid rekenen in het parlement.

Tankstations

Daar zullen velen in de branche blij mee zijn geweest. Voor menig tankstation kan een verkoopverbod de nekslag zijn. Vorig jaar is onderzocht wat de economische gevolgen zouden zijn van een dergelijke maatregel. Conclusie was dat er, afhankelijk van het moment van invoering, tussen de 1.655 en 3.875 voltijdbanen zouden verdwijnen.

Tom van Gurp

Lees ook: Invoering verkoopverbod tabak kost enkele duizenden banen

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

’Weinig steun voor verbod tabaksverkoop bij tankstations’ | TankPro.nl

’Weinig steun voor verbod tabaksverkoop bij tankstations’

In Nederland is weinig publieke steun voor een verbod op het verkopen van sigaretten bij tankstations. Slechts één op de vier Nederlanders zou daar heil in zien. Dat concludeert Trimbos, een kennisinstituut op het gebied van gezondheid. Tevens schrijft de organisatie dat er weinig bewijs is dat beperking van het aantal verkooppunten leidt tot minder rokers. Goed nieuws voor de tankstationbranche, die een belangrijk deel van de omzet haalt uit de verkoop van sigaretten en shag.

Trimbos bekeek tientallen onderzoeken die wereldwijd zijn gedaan op het gebied van roken. In de studies uit onder meer Noord-Amerika, Australië en Europa is bekeken welke samenhang er bestaat tussen het beperken van het aantal verkooppunten en een vermindering van het aantal rokers.

Steun

De conclusie van het instituut luidt dat er momenteel relatief beperkt bewijs is dat een beperking zorgt voor minder rokers. ”En het bewijs dat er is, is eerder indicatief dan sluitend”, aldus de onderzoekers. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beveelt het terugbrengen van het aantal tabaksverkopers dan ook niet aan als maatregel voor het ontmoedigen van tabaksgebruik.

Tevens is het een reële mogelijkheid dat gebruikers niet zozeer stoppen met roken bij een beperking van het aantal verkooppunten, maar dat de maatregel eerder een verandering van koopgedrag met zich meebrengt. Bijvoorbeeld doordat rokers grotere hoeveelheden in één keer kopen. Volgens Trimbos is het goed als er aanvullend onderzoek wordt gedaan naar de gevolgen van het verminderen van het aantal verkooppunten.

Tabaksverkoop

Daarnaast komt het kennisinstituut tot de conclusie dat er in Nederland weinig steun is voor het verbieden van tabaksverkoop in het petrolkanaal. Slechts 24 procent van de Nederlanders van achttien jaar en ouder zou daar voorstander van zijn. Meer publieke steun is er voor een beperking bij sportlocaties, drogisterijen en supermarkten, met respectievelijk 71, 63 en 31 procent.

In het recente verleden zijn in de Tweede Kamer stemmen opgegaan om de verkoop van sigaretten en shag uitsluitend nog toe te staan bij tabaksspeciaalzaken. De SP deed hiertoe een voorstel. Dit kon echter niet op een meerderheid rekenen in het parlement.

Tankstations

Daar zullen velen in de branche blij mee zijn geweest. Voor menig tankstation kan een verkoopverbod de nekslag zijn. Vorig jaar is onderzocht wat de economische gevolgen zouden zijn van een dergelijke maatregel. Conclusie was dat er, afhankelijk van het moment van invoering, tussen de 1.655 en 3.875 voltijdbanen zouden verdwijnen.

Tom van Gurp

Lees ook: Invoering verkoopverbod tabak kost enkele duizenden banen

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.