Duitsland overweegt btw-verhoging op zoetwaren

De Duitse politieke partij SPD wil een belastingverhoging op snoep en zoete frisdranken invoeren. Momenteel vallen dergelijke producten nog onder het lage btw-tarief van zeven procent. Als het aan de sociaaldemocraten ligt, verandert dit naar het hoge tarief van negentien procent. Voor Nederlandse tankstations aan de oostgrens zou dit goed nieuws zijn, want door de maatregel zouden veel producten in de Duitse pompshops een stuk duurder worden.

Door de invoering van dergelijke wetgeving wil de SPD het probleem van overgewicht bij de oosterburen terugdringen. Volgens onderzoek is één op de twee Duitsers te zwaar, met alle gevolgen van dien voor de gezondheid. Vetmakers, zoals snoep en zoete dranken, zouden daarom zwaarder belast moeten worden.

Grenspomphouders

Momenteel lijden Nederlandse grenspomphouders nog steeds forse verliezen. Door diverse belastingverhogingen moeten tankstation-ondernemers in veel gevallen hogere brandstofprijzen rekenen dan hun Duitse collega’s, waardoor veel Nederlandse automobilisten de grens overgaan om daar de tank vol te gooien en meteen ook shopartikelen te kopen. Ondernemers noteren tientallen procent omzetverlies in vergelijking met eerdere jaren.

Dat de btw-verhoging er komt, is nog niet zeker. Een andere partij, de CDU, is tegenstander van het voorstel. Zij vinden dat consumenten zelf verantwoordelijk zijn voor ’de inhoud van hun koelkast’. Beide politieke partijen zitten in de landelijke regering. Tegenstander CDU is groter dan de SPD en heeft ruim veertig procent van de zetels. De SPD bezit ongeveer een kwart.

Lees ook: Grenspomphouders willen mediation via rechter om accijns

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Duitsland overweegt btw-verhoging op zoetwaren | TankPro.nl

Duitsland overweegt btw-verhoging op zoetwaren

De Duitse politieke partij SPD wil een belastingverhoging op snoep en zoete frisdranken invoeren. Momenteel vallen dergelijke producten nog onder het lage btw-tarief van zeven procent. Als het aan de sociaaldemocraten ligt, verandert dit naar het hoge tarief van negentien procent. Voor Nederlandse tankstations aan de oostgrens zou dit goed nieuws zijn, want door de maatregel zouden veel producten in de Duitse pompshops een stuk duurder worden.

Door de invoering van dergelijke wetgeving wil de SPD het probleem van overgewicht bij de oosterburen terugdringen. Volgens onderzoek is één op de twee Duitsers te zwaar, met alle gevolgen van dien voor de gezondheid. Vetmakers, zoals snoep en zoete dranken, zouden daarom zwaarder belast moeten worden.

Grenspomphouders

Momenteel lijden Nederlandse grenspomphouders nog steeds forse verliezen. Door diverse belastingverhogingen moeten tankstation-ondernemers in veel gevallen hogere brandstofprijzen rekenen dan hun Duitse collega’s, waardoor veel Nederlandse automobilisten de grens overgaan om daar de tank vol te gooien en meteen ook shopartikelen te kopen. Ondernemers noteren tientallen procent omzetverlies in vergelijking met eerdere jaren.

Dat de btw-verhoging er komt, is nog niet zeker. Een andere partij, de CDU, is tegenstander van het voorstel. Zij vinden dat consumenten zelf verantwoordelijk zijn voor ’de inhoud van hun koelkast’. Beide politieke partijen zitten in de landelijke regering. Tegenstander CDU is groter dan de SPD en heeft ruim veertig procent van de zetels. De SPD bezit ongeveer een kwart.

Lees ook: Grenspomphouders willen mediation via rechter om accijns

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.