Steeds minder rokers, steeds meer e-rokers in Nederland

Het aantal mensen boven de vijftien jaar dat rookt, daalde vorig jaar van 25 naar 23 procent. Sigaretten zijn nog steeds het meest gebruikte tabaksproduct. Het aantal gebruikers van elektronische sigaretten steeg wél, van 2,5 procent twee jaar geleden naar 4,1 procent vorig jaar. Er is niet onderzocht of er een relatie is tussen de daling van het aantal rokers en de stijging van het gebruik van de elektronische variant. De cijfers komen uit het Continue Onderzoek Rookgewoonten 2014, uitgevoerd door TNS Nipo in opdracht van Trimbos, een kennisinstituut op het gebied van gezondheid.

Onder hoog-opgeleiden bevinden zich nog steeds de minste rokers, 18 procent. Terwijl bij middel-opgeleiden 26 procent een sigaret opsteekt. Bij lager opgeleiden is dat 27 procent.

E-sigaretten

Zo’n 44 procent van de gebruikers van e-sigaretten neemt deze dagelijks en nog eens 22 procent gebruikt deze wekelijks. Het aantal mensen dat dagelijks elektronische tabak consumeert, is in het afgelopen jaar gestegen met 29 procent in vergelijking met het jaar ervoor.

Opvallend is verder dat de e-sigaret vaker gebruikt wordt door vrouwen, 4,7 procent, dan door mannen, 3,4 procent. Ongeveer de helft neemt producten met een lage of middelhoge dosis nicotine, één op de acht neemt een elektrische sigaret zonder nicotine.

Onderzoek

Aan het Continue Onderzoek Rookgewoonten 2014 namen 18.264 respondenten deel. Vanwege de integratie van landelijke leefstijlmonitoren is het onderzoek deze keer voor het laatst uitgevoerd. De jaarlijkse Gezondheidsenquête van het CBS in de bevolking vanaf twaalf jaar, is vanaf dit jaar de primaire bron voor rookcijfers.

De gestegen populariteit van de elektronische rokertjes sluit aan bij de trend van een jaar eerder. Want ook in 2013 steeg het aantal liefhebbers van e-tabak. Al was toen sprake van een verdrievoudiging. Die stijging was in het afgelopen jaar een stuk minder groot. Al was er nog altijd sprake van bijna een verdubbeling.

Lees ook: Gebruik van e-sigaretten stijgt explosief in Nederland

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “Steeds minder rokers, steeds meer e-rokers in Nederland”

StoppenMetRoken|29.04.15|09:55

De procentuele stijging van e-sigarettengebruik was inderdaad minder groot dan in 2013, maar in absolute aantallen is het aantal e-sigaretgebruikers in 2014 minstens zo hard gestegen als het jaar daarvoor. Mijns inziens is er wel degelijk een verband tussen het gedaalde aantal rokers en de toename van gebruik van e-sigaretten. Steeds meer rokers slagen erin om met behulp van de e-sigaret te stoppen met roken.

Mvg,
Marcel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Steeds minder rokers, steeds meer e-rokers in Nederland | TankPro.nl

Steeds minder rokers, steeds meer e-rokers in Nederland

Het aantal mensen boven de vijftien jaar dat rookt, daalde vorig jaar van 25 naar 23 procent. Sigaretten zijn nog steeds het meest gebruikte tabaksproduct. Het aantal gebruikers van elektronische sigaretten steeg wél, van 2,5 procent twee jaar geleden naar 4,1 procent vorig jaar. Er is niet onderzocht of er een relatie is tussen de daling van het aantal rokers en de stijging van het gebruik van de elektronische variant. De cijfers komen uit het Continue Onderzoek Rookgewoonten 2014, uitgevoerd door TNS Nipo in opdracht van Trimbos, een kennisinstituut op het gebied van gezondheid.

Onder hoog-opgeleiden bevinden zich nog steeds de minste rokers, 18 procent. Terwijl bij middel-opgeleiden 26 procent een sigaret opsteekt. Bij lager opgeleiden is dat 27 procent.

E-sigaretten

Zo’n 44 procent van de gebruikers van e-sigaretten neemt deze dagelijks en nog eens 22 procent gebruikt deze wekelijks. Het aantal mensen dat dagelijks elektronische tabak consumeert, is in het afgelopen jaar gestegen met 29 procent in vergelijking met het jaar ervoor.

Opvallend is verder dat de e-sigaret vaker gebruikt wordt door vrouwen, 4,7 procent, dan door mannen, 3,4 procent. Ongeveer de helft neemt producten met een lage of middelhoge dosis nicotine, één op de acht neemt een elektrische sigaret zonder nicotine.

Onderzoek

Aan het Continue Onderzoek Rookgewoonten 2014 namen 18.264 respondenten deel. Vanwege de integratie van landelijke leefstijlmonitoren is het onderzoek deze keer voor het laatst uitgevoerd. De jaarlijkse Gezondheidsenquête van het CBS in de bevolking vanaf twaalf jaar, is vanaf dit jaar de primaire bron voor rookcijfers.

De gestegen populariteit van de elektronische rokertjes sluit aan bij de trend van een jaar eerder. Want ook in 2013 steeg het aantal liefhebbers van e-tabak. Al was toen sprake van een verdrievoudiging. Die stijging was in het afgelopen jaar een stuk minder groot. Al was er nog altijd sprake van bijna een verdubbeling.

Lees ook: Gebruik van e-sigaretten stijgt explosief in Nederland

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “Steeds minder rokers, steeds meer e-rokers in Nederland”

StoppenMetRoken|29.04.15|09:55

De procentuele stijging van e-sigarettengebruik was inderdaad minder groot dan in 2013, maar in absolute aantallen is het aantal e-sigaretgebruikers in 2014 minstens zo hard gestegen als het jaar daarvoor. Mijns inziens is er wel degelijk een verband tussen het gedaalde aantal rokers en de toename van gebruik van e-sigaretten. Steeds meer rokers slagen erin om met behulp van de e-sigaret te stoppen met roken.

Mvg,
Marcel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.