Test met shopproducten bij onbemande BP voldoet aan omzetverwachting

De eerste testresultaten met shopproducten bij een onbemande BP-locatie in Voorburg stemmen de Britten tevreden. Sinds begin deze maand wordt bij de vestiging onder meer tabak, snoep en frisdrank verkocht via een automaat. ”En de omzet in de eerste weken is naar verwachting”, zegt woordvoerder Jacoline Poldervaart. De vestiging in Zuid-Holland is wereldwijd de eerste onbemande locatie van de Britse oliemaatschappij waar shopartikelen worden verkocht.

BP startte eerder deze maand met het verkopen van eten, drinken en tabak via enkele ’vending machines’. Daarmee wil het bedrijf tegemoet komen aan de behoefte van klanten die onbemande brandstofprijzen willen combineren met het kopen van frisdrank, snoep of sigaretten op dezelfde plek. Voor het tankstation in Voorburg is gekozen, omdat dat een vestiging is met veel bezoekers.

Automaten

”De nodige klanten weten de automaten inmiddels al te vinden”, aldus de BP-woordvoerder. Volgens het bedrijf is het nog te vroeg om iets te kunnen zeggen over de resultaten op lange termijn of over uitbreiding, maar de eerste ervaringen zijn bemoedigend.

Het gaat om ongeveer 35 producten, die in de reguliere pompshops het populairst zijn. Het betreft onder andere de productgroepen frisdrank, zoals Coca-Cola en Red Bull, en snoep, bijvoorbeeld Mars- en Twix-repen. Ook zijn koude hartige snacks te krijgen, zoals chips en Bifi-worstjes.

Non-food

Het non-food aanbod blijf beperkt tot condooms. Autobenodigdheden zijn er bijvoorbeeld niet. Ook warme snacks zoals kroketten en frikadellen zijn niet te koop. Wel kunnen klanten er sigaretten en shag halen. De prijsstelling van de artikelen in Voorburg is hetzelfde als in de normale tankshops.

De machines zijn gesitueerd achter het station (zie foto onderaan dit artikel) in een afgesloten glazen hok. Betalen kan alleen met een pinpas, dus niet met contant geld. Bij de machines is er ruimte om de auto te parkeren. Daardoor hoeft een klant die klaar is met tanken, zijn voertuig niet te laten staan bij de pomp en blokkeert hij deze niet voor de volgende klant.

Tabak

Vooral het aanbieden van tabak bij een onbemand station is opvallend. Er is immers een verplichting om de leeftijd te controleren van jongeren die sigaretten of shag willen kopen. Normaal gesproken gebeurt dit door het aanwezige personeel of door een pomphouder.

Bij het station aan de Prins Bernhardlaan in Voorburg wordt door middel van Ageviewers de leeftijd gecheckt van jonge kopers. Voorafgaand aan de transactie wordt toestemming gevraagd aan de klant. Vervolgens wordt een kortstondige beeldverbinding met het controlecentrum van Ageviewers tot stand gebracht en wordt gekeken of de klant ouder is dan achttien jaar.

Als hierover twijfel bestaat, wordt gevraagd naar het identiteitsbewijs van de koper. Deze dient dan zijn of haar ID-bewijs voor de, in de automaat aanwezige camera te houden. Als de klant niet kan aantonen dat hij ouder is dan achttien jaar is, wordt de transactie afgekeurd. Wegens privacyredenen worden de camerabeelden van de tabakskopers niet opgeslagen.

Uitbreiding

De Britse oliemaatschappij geeft aan dat het ruim de tijd wil nemen voor de pilot. De test gaat zeker een jaar draaien. Daarna wordt besloten of op meer stations shopassortiment wordt aangeboden. Daarbij wordt niet uitgesloten dat in de toekomst ook in het buitenland met dergelijke constructies wordt gewerkt.

BP is niet de eerste die shopproducten verkoopt bij een onbemande vestiging. Ook Esso is in het verleden gestart met het verkopen van eten en drinken bij diverse onbemande stations. Voor het verkopen van tabak is destijds niet gekozen. Inmiddels zijn deze locaties overgedragen aan Haan.

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “Test met shopproducten bij onbemande BP voldoet aan omzetverwachting”

Joris Thomassen|28.02.16|15:44

Dat ziet er goed uit

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Test met shopproducten bij onbemande BP voldoet aan omzetverwachting | TankPro.nl

Test met shopproducten bij onbemande BP voldoet aan omzetverwachting

De eerste testresultaten met shopproducten bij een onbemande BP-locatie in Voorburg stemmen de Britten tevreden. Sinds begin deze maand wordt bij de vestiging onder meer tabak, snoep en frisdrank verkocht via een automaat. ”En de omzet in de eerste weken is naar verwachting”, zegt woordvoerder Jacoline Poldervaart. De vestiging in Zuid-Holland is wereldwijd de eerste onbemande locatie van de Britse oliemaatschappij waar shopartikelen worden verkocht.

BP startte eerder deze maand met het verkopen van eten, drinken en tabak via enkele ’vending machines’. Daarmee wil het bedrijf tegemoet komen aan de behoefte van klanten die onbemande brandstofprijzen willen combineren met het kopen van frisdrank, snoep of sigaretten op dezelfde plek. Voor het tankstation in Voorburg is gekozen, omdat dat een vestiging is met veel bezoekers.

Automaten

”De nodige klanten weten de automaten inmiddels al te vinden”, aldus de BP-woordvoerder. Volgens het bedrijf is het nog te vroeg om iets te kunnen zeggen over de resultaten op lange termijn of over uitbreiding, maar de eerste ervaringen zijn bemoedigend.

Het gaat om ongeveer 35 producten, die in de reguliere pompshops het populairst zijn. Het betreft onder andere de productgroepen frisdrank, zoals Coca-Cola en Red Bull, en snoep, bijvoorbeeld Mars- en Twix-repen. Ook zijn koude hartige snacks te krijgen, zoals chips en Bifi-worstjes.

Non-food

Het non-food aanbod blijf beperkt tot condooms. Autobenodigdheden zijn er bijvoorbeeld niet. Ook warme snacks zoals kroketten en frikadellen zijn niet te koop. Wel kunnen klanten er sigaretten en shag halen. De prijsstelling van de artikelen in Voorburg is hetzelfde als in de normale tankshops.

De machines zijn gesitueerd achter het station (zie foto onderaan dit artikel) in een afgesloten glazen hok. Betalen kan alleen met een pinpas, dus niet met contant geld. Bij de machines is er ruimte om de auto te parkeren. Daardoor hoeft een klant die klaar is met tanken, zijn voertuig niet te laten staan bij de pomp en blokkeert hij deze niet voor de volgende klant.

Tabak

Vooral het aanbieden van tabak bij een onbemand station is opvallend. Er is immers een verplichting om de leeftijd te controleren van jongeren die sigaretten of shag willen kopen. Normaal gesproken gebeurt dit door het aanwezige personeel of door een pomphouder.

Bij het station aan de Prins Bernhardlaan in Voorburg wordt door middel van Ageviewers de leeftijd gecheckt van jonge kopers. Voorafgaand aan de transactie wordt toestemming gevraagd aan de klant. Vervolgens wordt een kortstondige beeldverbinding met het controlecentrum van Ageviewers tot stand gebracht en wordt gekeken of de klant ouder is dan achttien jaar.

Als hierover twijfel bestaat, wordt gevraagd naar het identiteitsbewijs van de koper. Deze dient dan zijn of haar ID-bewijs voor de, in de automaat aanwezige camera te houden. Als de klant niet kan aantonen dat hij ouder is dan achttien jaar is, wordt de transactie afgekeurd. Wegens privacyredenen worden de camerabeelden van de tabakskopers niet opgeslagen.

Uitbreiding

De Britse oliemaatschappij geeft aan dat het ruim de tijd wil nemen voor de pilot. De test gaat zeker een jaar draaien. Daarna wordt besloten of op meer stations shopassortiment wordt aangeboden. Daarbij wordt niet uitgesloten dat in de toekomst ook in het buitenland met dergelijke constructies wordt gewerkt.

BP is niet de eerste die shopproducten verkoopt bij een onbemande vestiging. Ook Esso is in het verleden gestart met het verkopen van eten en drinken bij diverse onbemande stations. Voor het verkopen van tabak is destijds niet gekozen. Inmiddels zijn deze locaties overgedragen aan Haan.

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “Test met shopproducten bij onbemande BP voldoet aan omzetverwachting”

Joris Thomassen|28.02.16|15:44

Dat ziet er goed uit

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.