Tankshops kunnen groeien met vers en gezond assortiment

Tankstation-klanten zijn steeds meer op zoek naar gezonde producten die ter plekke worden bereid en bij voorkeur afkomstig zijn uit de eigen regio. Dat merken diverse toeleveranciers, zoals Lekkerland en Sligro. Ook fooddeskundigen zien dat deze trend zich manifesteert in het petrolkanaal. En dat biedt volop kansen voor tankstation-ondernemers om meer uit hun shop te halen, al dient elke ondernemer er wel zijn eigen invulling aan te geven.

Lekkerland ziet in deze productgroep een groeimarkt en besteedde daarom veel aandacht aan verse producten tijdens de vakbeurs Convenience in Actie, die eerder deze week plaatsvond in evenementenlocatie De Fabrique in Utrecht.

”De opkomst van verse en gezonde producten is een beweging die je in de gehele markt ziet”, zegt Bianca Heesakkers, foodservice manager bij de groothandel uit het Brabantse Son. ”De consument wil weten waar de producten vandaan komen en kiest vaak voor assortiment zonder kunstmatige toevoegingen. Je ziet dat in de gehele foodmarkt, dus ook bij tankstationklanten.”

Verse producten

”We hebben dit jaar dan ook meer toeleveranciers van verse producten op onze beurs staan dan voorgaande jaren. Assortiment waar je aan moet denken in dit segment is bijvoorbeeld yoghurt, smoothies en salades. Daarnaast zie je steeds meer locaties met machines waarmee klanten zelf hun sinaasappelen kunnen persen. En producten zoals hamburgers en friet worden bereid met minder vet, bijvoorbeeld door ovens te gebruiken in plaats van frietvet.”

Groothandel Sligro zag in het afgelopen jaar ook een toename. Sterker nog, het bedrijf uit Veghel behaalde een recordomzet in het segment duurzame producten, waarbij een verkoop van ruim 150 miljoen euro werd bereikt. Een stijging van 31 procent in vergelijking met het jaar ervoor. De groothandel levert weliswaar niet uitsluitend aan tankstations, maar ziet wel dat in petrol de afzet toeneemt in dezelfde mate als bij andere sectoren.

Eén van de versleveranciers die aanwezig was op Convenience in Actie, was Heeren Groenten en Fruit uit Eindhoven. ”Als je over vijf jaar alleen nog Mars-repen en cola verkoopt, krijg je het als tankstation-exploitant heel moeilijk”, aldus Sonja de Vries, eigenaar van het versbedrijf. ”Wij helpen pomphouders om hun assortiment uit te breiden, want ik kan me voorstellen dat niet iedere ondernemer goed weet hoe je dat aan moeten pakken.”

Esso

Het Brabantse bedrijf is onder meer leverancier van een Esso-station aan de A28 bij Zwolle. Exploitant Haan bouwde de shop vorig jaar om en startte met een saladebar. Ook diverse andere ondernemers hebben meer bewuste voeding in hun assortiment opgenomen.

Zo opende de Rotterdamse pomphouder Erik Lagendijk eerder dit jaar een tankstation in Spijkenisse, waarbij gezonde producten een voorname rol spelen en waar een samenwerking is gestart met lokale leveranciers. Ook diverse zelfstandige ondernemers kiezen voor een aanpak waarbij bewuste voeding centraal staat, terwijl verse producten een belangrijke pijler zijn in de vorig jaar gelanceerde shopconcepten van Total en Texaco.

Biologisch

Tevens blijkt uit onderzoek van restaurantketen La Place dat 43 procent van de reizende klanten biologische producten mist als ze onderweg zijn. De restaurantketen ondervroeg duizend Nederlanders die regelmatig op pad zijn en daaruit bleek verder dat 71 procent het belangrijk vindt dat een product vers wordt klaargemaakt. ”Het ter plekke klaarmaken van een gerecht, zoals een broodje of salade, is voor de keuze van de consument vaak doorslaggevend”, aldus een woordvoerder van het bedrijf.

Rien de Koning van onderzoeksbureau Foodstep neemt de trend ook waar, maar benadrukt dat ieder station zijn eigen invulling er aan moet geven. ”Het traditionele assortiment staat onder druk. Maar vers is geen redmiddel voor elk tankstation. Als je bijvoorbeeld een bakery in ogenschouw neemt. Dat is echt niet voor elk station geschikt.”

Tankstations

De Koning denkt dat dit vooral voor tankstations aan snelwegen of doorgaande wegen rendabel kan zijn. ”Maar als je bijvoorbeeld een dorpspomp hebt, krijg je niet genoeg bezoekers naar je station om genoeg broodjes te verkopen. Dan verdien je als pomphouder je investeringen niet terug.” Voor een rendabele bakery moet een ondernemer een paar honderd broodjes per dag verkopen, meent De Koning. ”En ik denk dat ongeveer een derde van de bemande stations dat aantal kan halen.”

Voor de kleinere locaties ziet hij meer heil in een goede coffeecorner. ”Of ga een samenwerking aan met lokale leveranciers. Verkoop worstenbroodjes van de slager om de hoek, paaseieren van de plaatselijke chocolatier of verkoop asperges in het aspergeseizoen. Er is meer te halen uit de tankshop dan sommige ondernemers nu doen. Door een beter aanbod van producten kun je als tankstation zeker groeien.”

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “Tankshops kunnen groeien met vers en gezond assortiment”

Kees Top|30.03.15|17:44

De ovensnacks zijn duurder dan van frituur, zijn hier net me begonnen en de eerste ervaringen zijn positief, the bread office levert nu de verpakte broodjes en die zijn kwalitatief goed, de lokale slager heeft altijd een goede kwaliteit maar is wel duurder dan de Sligro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Tankshops kunnen groeien met vers en gezond assortiment | TankPro.nl

Tankshops kunnen groeien met vers en gezond assortiment

Tankstation-klanten zijn steeds meer op zoek naar gezonde producten die ter plekke worden bereid en bij voorkeur afkomstig zijn uit de eigen regio. Dat merken diverse toeleveranciers, zoals Lekkerland en Sligro. Ook fooddeskundigen zien dat deze trend zich manifesteert in het petrolkanaal. En dat biedt volop kansen voor tankstation-ondernemers om meer uit hun shop te halen, al dient elke ondernemer er wel zijn eigen invulling aan te geven.

Lekkerland ziet in deze productgroep een groeimarkt en besteedde daarom veel aandacht aan verse producten tijdens de vakbeurs Convenience in Actie, die eerder deze week plaatsvond in evenementenlocatie De Fabrique in Utrecht.

”De opkomst van verse en gezonde producten is een beweging die je in de gehele markt ziet”, zegt Bianca Heesakkers, foodservice manager bij de groothandel uit het Brabantse Son. ”De consument wil weten waar de producten vandaan komen en kiest vaak voor assortiment zonder kunstmatige toevoegingen. Je ziet dat in de gehele foodmarkt, dus ook bij tankstationklanten.”

Verse producten

”We hebben dit jaar dan ook meer toeleveranciers van verse producten op onze beurs staan dan voorgaande jaren. Assortiment waar je aan moet denken in dit segment is bijvoorbeeld yoghurt, smoothies en salades. Daarnaast zie je steeds meer locaties met machines waarmee klanten zelf hun sinaasappelen kunnen persen. En producten zoals hamburgers en friet worden bereid met minder vet, bijvoorbeeld door ovens te gebruiken in plaats van frietvet.”

Groothandel Sligro zag in het afgelopen jaar ook een toename. Sterker nog, het bedrijf uit Veghel behaalde een recordomzet in het segment duurzame producten, waarbij een verkoop van ruim 150 miljoen euro werd bereikt. Een stijging van 31 procent in vergelijking met het jaar ervoor. De groothandel levert weliswaar niet uitsluitend aan tankstations, maar ziet wel dat in petrol de afzet toeneemt in dezelfde mate als bij andere sectoren.

Eén van de versleveranciers die aanwezig was op Convenience in Actie, was Heeren Groenten en Fruit uit Eindhoven. ”Als je over vijf jaar alleen nog Mars-repen en cola verkoopt, krijg je het als tankstation-exploitant heel moeilijk”, aldus Sonja de Vries, eigenaar van het versbedrijf. ”Wij helpen pomphouders om hun assortiment uit te breiden, want ik kan me voorstellen dat niet iedere ondernemer goed weet hoe je dat aan moeten pakken.”

Esso

Het Brabantse bedrijf is onder meer leverancier van een Esso-station aan de A28 bij Zwolle. Exploitant Haan bouwde de shop vorig jaar om en startte met een saladebar. Ook diverse andere ondernemers hebben meer bewuste voeding in hun assortiment opgenomen.

Zo opende de Rotterdamse pomphouder Erik Lagendijk eerder dit jaar een tankstation in Spijkenisse, waarbij gezonde producten een voorname rol spelen en waar een samenwerking is gestart met lokale leveranciers. Ook diverse zelfstandige ondernemers kiezen voor een aanpak waarbij bewuste voeding centraal staat, terwijl verse producten een belangrijke pijler zijn in de vorig jaar gelanceerde shopconcepten van Total en Texaco.

Biologisch

Tevens blijkt uit onderzoek van restaurantketen La Place dat 43 procent van de reizende klanten biologische producten mist als ze onderweg zijn. De restaurantketen ondervroeg duizend Nederlanders die regelmatig op pad zijn en daaruit bleek verder dat 71 procent het belangrijk vindt dat een product vers wordt klaargemaakt. ”Het ter plekke klaarmaken van een gerecht, zoals een broodje of salade, is voor de keuze van de consument vaak doorslaggevend”, aldus een woordvoerder van het bedrijf.

Rien de Koning van onderzoeksbureau Foodstep neemt de trend ook waar, maar benadrukt dat ieder station zijn eigen invulling er aan moet geven. ”Het traditionele assortiment staat onder druk. Maar vers is geen redmiddel voor elk tankstation. Als je bijvoorbeeld een bakery in ogenschouw neemt. Dat is echt niet voor elk station geschikt.”

Tankstations

De Koning denkt dat dit vooral voor tankstations aan snelwegen of doorgaande wegen rendabel kan zijn. ”Maar als je bijvoorbeeld een dorpspomp hebt, krijg je niet genoeg bezoekers naar je station om genoeg broodjes te verkopen. Dan verdien je als pomphouder je investeringen niet terug.” Voor een rendabele bakery moet een ondernemer een paar honderd broodjes per dag verkopen, meent De Koning. ”En ik denk dat ongeveer een derde van de bemande stations dat aantal kan halen.”

Voor de kleinere locaties ziet hij meer heil in een goede coffeecorner. ”Of ga een samenwerking aan met lokale leveranciers. Verkoop worstenbroodjes van de slager om de hoek, paaseieren van de plaatselijke chocolatier of verkoop asperges in het aspergeseizoen. Er is meer te halen uit de tankshop dan sommige ondernemers nu doen. Door een beter aanbod van producten kun je als tankstation zeker groeien.”

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “Tankshops kunnen groeien met vers en gezond assortiment”

Kees Top|30.03.15|17:44

De ovensnacks zijn duurder dan van frituur, zijn hier net me begonnen en de eerste ervaringen zijn positief, the bread office levert nu de verpakte broodjes en die zijn kwalitatief goed, de lokale slager heeft altijd een goede kwaliteit maar is wel duurder dan de Sligro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.