E-sigarettenbranche start rechtszaak tegen de Staat

De Esigbond heeft de Nederlandse Staat voor de rechter gedaagd. De belangenorganisatie voor e-sigarettenfabrikanten en -handelaren is het niet eens met enkele wetten die zijn ingevoerd per 1 februari dit jaar. Ook was er te weinig tijd voor fabrikanten en verkopers om zich aan te passen aan de nieuwe wetgeving.

De Esigbond is van mening dat delen van de nieuwe wet ”onjuiste en disproportionele maatregelen bevatten, die de branche in de volle breedte onrecht aandoen en schade berokkenen aan individuele bedrijven en winkeliers”, zo valt te lezen op de Facebook-pagina van de belangenvereniging. ”We vinden dan ook dat de rechter een nader oordeel moet geven of de Staat hiermee niet te ver is gegaan.”

Rechtbank

Het kort geding dient vrijdag 13 maart bij de rechtbank in Den Haag. Daarin eist de branchevereniging dat diverse wetten worden aangepast. Welke dit precies zijn, deelt Esigbond-voorzitter Roel Fresow niet mee. ”We willen de vertegenwoordigers van de Staat niet wijzer maken dan ze al zijn.”

Wel zegt hij dat het wetgeving betreft die de concurrentiepositie van Nederlandse e-sigaretverkopers ten opzichte van hun buitenlandse concurrenten verslechtert. ”Wij zien nu al in de verkoopcijfers dat veel klanten in het buitenland hun producten kopen.” Daarnaast vindt Fresow dat de nieuwe wetgeving veel te snel is ingevoerd. Fabrikanten, handelaren en retailers hebben slechts enkele weken gehad om hun bedrijfsprocessen aan te passen.

Pomphouders

”Voor pomphouders betekent de snelle wijziging dat ze wellicht voor honderden euro’s producten in hun shop hebben staan, die ze in de prullenbak kunnen gooien. Want als de e-sigaretten niet aan de nieuwe voorwaarden voldoen, mag je ze niet verkopen”, aldus Fresow. Voor fabrikanten kan de schade zelfs in de tonnen lopen.

Op 1 februari veranderden diverse zaken omtrent de verkoop van e-sigaretten. Zo moeten verpakkingen waarschuwingen dragen en mogen er alleen navulreservoirs worden verkocht met een inhoud van maximaal twee milliliter. Daarnaast moeten er kindveilige sluitingen zijn bevestigd op navulverpakkingen. Ook diverse andere voorschriften wijzigden. Tegen welke veranderingen de bond precies bezwaar maakt, deelt de voorzitter dus niet mee.

Tom van Gurp

Lees ook: E-sigarettenbranche overweegt rechtszaak tegen Staat

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

E-sigarettenbranche start rechtszaak tegen de Staat | TankPro.nl

E-sigarettenbranche start rechtszaak tegen de Staat

De Esigbond heeft de Nederlandse Staat voor de rechter gedaagd. De belangenorganisatie voor e-sigarettenfabrikanten en -handelaren is het niet eens met enkele wetten die zijn ingevoerd per 1 februari dit jaar. Ook was er te weinig tijd voor fabrikanten en verkopers om zich aan te passen aan de nieuwe wetgeving.

De Esigbond is van mening dat delen van de nieuwe wet ”onjuiste en disproportionele maatregelen bevatten, die de branche in de volle breedte onrecht aandoen en schade berokkenen aan individuele bedrijven en winkeliers”, zo valt te lezen op de Facebook-pagina van de belangenvereniging. ”We vinden dan ook dat de rechter een nader oordeel moet geven of de Staat hiermee niet te ver is gegaan.”

Rechtbank

Het kort geding dient vrijdag 13 maart bij de rechtbank in Den Haag. Daarin eist de branchevereniging dat diverse wetten worden aangepast. Welke dit precies zijn, deelt Esigbond-voorzitter Roel Fresow niet mee. ”We willen de vertegenwoordigers van de Staat niet wijzer maken dan ze al zijn.”

Wel zegt hij dat het wetgeving betreft die de concurrentiepositie van Nederlandse e-sigaretverkopers ten opzichte van hun buitenlandse concurrenten verslechtert. ”Wij zien nu al in de verkoopcijfers dat veel klanten in het buitenland hun producten kopen.” Daarnaast vindt Fresow dat de nieuwe wetgeving veel te snel is ingevoerd. Fabrikanten, handelaren en retailers hebben slechts enkele weken gehad om hun bedrijfsprocessen aan te passen.

Pomphouders

”Voor pomphouders betekent de snelle wijziging dat ze wellicht voor honderden euro’s producten in hun shop hebben staan, die ze in de prullenbak kunnen gooien. Want als de e-sigaretten niet aan de nieuwe voorwaarden voldoen, mag je ze niet verkopen”, aldus Fresow. Voor fabrikanten kan de schade zelfs in de tonnen lopen.

Op 1 februari veranderden diverse zaken omtrent de verkoop van e-sigaretten. Zo moeten verpakkingen waarschuwingen dragen en mogen er alleen navulreservoirs worden verkocht met een inhoud van maximaal twee milliliter. Daarnaast moeten er kindveilige sluitingen zijn bevestigd op navulverpakkingen. Ook diverse andere voorschriften wijzigden. Tegen welke veranderingen de bond precies bezwaar maakt, deelt de voorzitter dus niet mee.

Tom van Gurp

Lees ook: E-sigarettenbranche overweegt rechtszaak tegen Staat

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.