Pompshop bij enige onbemande snelweg-Esso gaat weer open

De onbemande snelweg-Esso aan de A7 krijgt weer een shop. Pomphouder Willem Oosterhuis opent maandag 2 februari de pompshop en richt zich met de winkel vooral op eten en koffie. Daarmee wordt de enige onbemande Esso aan de rijksweg weer bemand. Als de shop open is, rekenen de klanten de brandstof af in de winkel. Na sluitingstijd betalen de klanten aan de buitenpaal.

De shop wordt niet uitgebaat volgens de Esso-formule, maar heeft een afwijkende huisstijl gekregen met de naam The Bread & Coffee Stop (zie foto’s onderaan dit artikel voor een impressie). In vergelijking met veel andere tankshops krijgt de locatie aan de A7 een afgeslankt non-food assortiment. ”Alleen de benodigdheden voor onderweg zijn nog aanwezig”, vertelt Oosterhuis. ”Verder hebben we gratis wifi en zijn er plekken om te zitten.”

Onbemand

Afgelopen zomer werd Esso Roode Til aan de A7 bij het Groningse dorp Scheemda onbemand. Doordat het tankstation aan een rijksweg ligt richting Duitsland, had het veel last van de accijnsproblematiek. De omzet liep terug, waarna exploitant Multi Energy besloot om de shop te sluiten en als onbemande locatie met lage prijzen verder te gaan.

Nu is toch besloten om de deuren van de shop weer te openen. Wel blijft het prijsniveau van de brandstoffen overeenkomstig het niveau van andere onbemande snelweglocaties van bijvoorbeeld Tango. Veel rijkswegstations verkopen namelijk brandstoffen op het niveau van de adviesprijs, maar Multi Energy blijft daar waarschijnlijk een aantal centen onder.

Voorterrein

Op een aantal andere locaties in Nederland zijn shop en voorterrein ook van elkaar gescheiden. Onder meer Tango werkt met dergelijke constructies. Het afrekenen van de brandstof vindt bij die stations plaats aan de pomp. Betalen in de shop is niet mogelijk. Voor die optie heeft Oosterhuis niet gekozen.

”Als de klanten de brandstof kunnen afrekenen in de winkel krijg je meer mensen over de vloer. We zijn zes dagen per week open van 06:00 tot 18:00 uur. Alleen op zondag zijn we dicht. Tijdens de uren en dagen dat we gesloten zijn, dient te worden betaald aan de buitenpaal.”

Tankstation

Oosterhuis heeft ook een bemand tankstation aan het onderliggende wegennet van Winschoten, onder Esso-vlag. Net als de snelweglocatie huurt hij de vestiging in Winschoten van Multi Energy. De pompshop aan de A7 wordt gerund Oosterhuis’ vrouw.

Tom van Gurp

Lees ook: Multi Energy opent eerste onbemande snelweg-Esso


U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.