België verhoogt accijnzen op pakje shag met tien cent

De Belgische regering gaat de accijnzen op shag verhogen met ongeveer tien cent per pakje. De heffingen op sigaretten blijven voorlopig ongemoeid. Dat schrijven diverse Belgische media. Zij concluderen dit naar aanleiding van berichtgeving in het staatsblad. De verhoging wordt dit jaar van kracht.

De accijns op een pakje shag van 6,80 euro komt na de verhoging uit op ongeveer 4,15 euro. Door de maatregel hoopt het kabinet ongeveer honderd miljoen euro op te halen. De tabaksproducenten mogen de verhoging doorberekenen aan de klanten. Of zij dit ook doen, is nog niet duidelijk.

Tabak

Dat er bij de zuiderburen plannen waren om de accijnzen op tabak te verhogen, werd eerder al bekend. Hoe deze verhoging er precies uit zou komen te zien, was tot voor kort echter niet duidelijk.

Of Nederlandse grenspomphouders veel profijt hebben van de Belgische maatregel is zeer twijfelachtig. Per 1 januari 2015 is namelijk in ons land de accijns op tabak, zowel op sigaretten als op shag, met negen cent per pakje verhoogd. Het gaat hierbij om pakjes met negentien sigaretten of builtjes van veertig gram shag. Bovenop de accijnsverhoging kwam nog eens inflatiecorrectie en 21 procent btw.

Diesel

Naast een verhoging op shag (in België roltabak genoemd) komt er ook een extra heffing op diesel. De accijns wordt in enkele stappen opgetrokken naar het niveau van de benzineheffing. Een eerste stap wordt gezet in 2016. Diesel is bij de zuiderburen voor personenauto’s de meest gebruikte brandstof.

Lees ook: Nieuwe Belgische regering verhoogt diesel- en tabaksaccijns

Auteur: Tom van Gurp

2 reacties op “België verhoogt accijnzen op pakje shag met tien cent”

Gert-jan Lingen|08.01.15|16:25

Hoe komt u aan deze informatie?
Ik heb wel gelezen dat er vanaf 2016 indexatie komt in België.
Maar waar kan ik dan nazien dat er inderdaad vanaf 2016 de diesel word
rechtgetrokken met de benzine?

mvg,

Lingen Gert-Jan

Tom van Gurp|08.01.15|17:08

Beste Gert-Jan,

Volgens de meest actuele berichten wil de regering in België de accijnzen op diesel in enkele stappen verhogen. Met die gelijkschakeling wordt een begin gemaakt in 2016, maar deze is dan nog niet afgerond. De manier waarop het in mijn artikel verwoord was, was daarom wat verwarrend. Ik heb de tekst dan ook aangepast. De bron waar ik mij op baseer is deze:
http://trends.knack.be/economie/finance/regering-doet-dieselaccijns-langzaam-maar-zeker-stijgen/article-normal-510945.html

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

België verhoogt accijnzen op pakje shag met tien cent | TankPro.nl

België verhoogt accijnzen op pakje shag met tien cent

De Belgische regering gaat de accijnzen op shag verhogen met ongeveer tien cent per pakje. De heffingen op sigaretten blijven voorlopig ongemoeid. Dat schrijven diverse Belgische media. Zij concluderen dit naar aanleiding van berichtgeving in het staatsblad. De verhoging wordt dit jaar van kracht.

De accijns op een pakje shag van 6,80 euro komt na de verhoging uit op ongeveer 4,15 euro. Door de maatregel hoopt het kabinet ongeveer honderd miljoen euro op te halen. De tabaksproducenten mogen de verhoging doorberekenen aan de klanten. Of zij dit ook doen, is nog niet duidelijk.

Tabak

Dat er bij de zuiderburen plannen waren om de accijnzen op tabak te verhogen, werd eerder al bekend. Hoe deze verhoging er precies uit zou komen te zien, was tot voor kort echter niet duidelijk.

Of Nederlandse grenspomphouders veel profijt hebben van de Belgische maatregel is zeer twijfelachtig. Per 1 januari 2015 is namelijk in ons land de accijns op tabak, zowel op sigaretten als op shag, met negen cent per pakje verhoogd. Het gaat hierbij om pakjes met negentien sigaretten of builtjes van veertig gram shag. Bovenop de accijnsverhoging kwam nog eens inflatiecorrectie en 21 procent btw.

Diesel

Naast een verhoging op shag (in België roltabak genoemd) komt er ook een extra heffing op diesel. De accijns wordt in enkele stappen opgetrokken naar het niveau van de benzineheffing. Een eerste stap wordt gezet in 2016. Diesel is bij de zuiderburen voor personenauto’s de meest gebruikte brandstof.

Lees ook: Nieuwe Belgische regering verhoogt diesel- en tabaksaccijns

Auteur: Tom van Gurp

2 reacties op “België verhoogt accijnzen op pakje shag met tien cent”

Gert-jan Lingen|08.01.15|16:25

Hoe komt u aan deze informatie?
Ik heb wel gelezen dat er vanaf 2016 indexatie komt in België.
Maar waar kan ik dan nazien dat er inderdaad vanaf 2016 de diesel word
rechtgetrokken met de benzine?

mvg,

Lingen Gert-Jan

Tom van Gurp|08.01.15|17:08

Beste Gert-Jan,

Volgens de meest actuele berichten wil de regering in België de accijnzen op diesel in enkele stappen verhogen. Met die gelijkschakeling wordt een begin gemaakt in 2016, maar deze is dan nog niet afgerond. De manier waarop het in mijn artikel verwoord was, was daarom wat verwarrend. Ik heb de tekst dan ook aangepast. De bron waar ik mij op baseer is deze:
http://trends.knack.be/economie/finance/regering-doet-dieselaccijns-langzaam-maar-zeker-stijgen/article-normal-510945.html

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.