Opbrengst tabaksaccijns daalt met 26 miljoen euro

De hoge tabaksaccijnzen zorgen niet voor méér, maar juist voor minder inkomsten voor de schatkist. Hoewel de belasting op sigaretten en shag begin dit jaar omhoog ging, als gevolg van de inflatiecorrectie, is er toch 26 miljoen euro minder opgehaald door het Rijk. Dat concluderen de NSO en de TZN, belangenorganisaties voor respectievelijk tabaksretailers en -groothandels, aan de hand van verkoopcijfers.

De cijfers over de eerste elf maanden van dit jaar laten zien dat de overheid maar liefst 26,4 miljoen euro minder aan accijnzen op rookwaren heeft binnengehaald ten opzichte van vorig jaar. Ook is het verkoopvolume in Nederland met 3,2 procent gedaald.

Rookwaren

In de afgelopen novembermaand werd zelfs 8,7 miljoen euro minder tabaksaccijns opgehaald, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Daarnaast is vergeleken met november 2013 het aantal in Nederland verkochte sigaretten en shag gedaald met 4,8 procent. Recentelijk onderzoek van kennisinstituut Trimbos toont overigens aan dat het percentage (dagelijkse) rokers vorig jaar ten opzichte van het jaar ervoor stabiel is gebleven.

Belangrijkste reden voor de tegenvallende inkomsten is het accijnstoerisme. Veel Nederlanders kopen onder andere hun tabakswaar over de grens, omdat de prijzen daar lager zijn. Ook brandstoffen worden massaal in het buitenland gekocht.

Verhoging

Aanvankelijk waren er plannen om begin dit jaar een extra accijnsverhoging op tabak in te voeren. De overheid besloot echter om de maatregel een jaar uit te stellen, vooral vanwege het grenseffect. Vanaf 1 januari 2015 komt de verhoging er alsnog.

De heffingen op sigaretten en shag gaan met negen cent per pakje omhoog, exclusief de inflatiecorrectie. Bovenop beide verhogingen komt nog eens 21 procent btw. Ook de brandstofbelastingen worden verhoogd met inflatiecorrectie en btw, na een eerdere fikse verhoging op diesel en lpg begin dit jaar.

Buurlanden

De brancheverenigingen NSO en TZN voorspellen dat de nieuwe verhogingen wederom zullen leiden tot tegenvallende inkomsten voor de Nederlandse schatkist en zullen zorgen voor negatieve gevolgen voor Nederlandse winkeliers door het weglek-effect naar de buurlanden.

Lees ook: Accijnstarieven voor 2015 bekend opnieuw een verhoging

Overzicht van de maandelijkse accijnsopbrengsten volgens de NSO en de TZN:

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “Opbrengst tabaksaccijns daalt met 26 miljoen euro”

Annemarie van Wijk|17.12.14|10:45

Niemand blij ! Missie geslaagd ?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Opbrengst tabaksaccijns daalt met 26 miljoen euro | TankPro.nl

Opbrengst tabaksaccijns daalt met 26 miljoen euro

De hoge tabaksaccijnzen zorgen niet voor méér, maar juist voor minder inkomsten voor de schatkist. Hoewel de belasting op sigaretten en shag begin dit jaar omhoog ging, als gevolg van de inflatiecorrectie, is er toch 26 miljoen euro minder opgehaald door het Rijk. Dat concluderen de NSO en de TZN, belangenorganisaties voor respectievelijk tabaksretailers en -groothandels, aan de hand van verkoopcijfers.

De cijfers over de eerste elf maanden van dit jaar laten zien dat de overheid maar liefst 26,4 miljoen euro minder aan accijnzen op rookwaren heeft binnengehaald ten opzichte van vorig jaar. Ook is het verkoopvolume in Nederland met 3,2 procent gedaald.

Rookwaren

In de afgelopen novembermaand werd zelfs 8,7 miljoen euro minder tabaksaccijns opgehaald, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Daarnaast is vergeleken met november 2013 het aantal in Nederland verkochte sigaretten en shag gedaald met 4,8 procent. Recentelijk onderzoek van kennisinstituut Trimbos toont overigens aan dat het percentage (dagelijkse) rokers vorig jaar ten opzichte van het jaar ervoor stabiel is gebleven.

Belangrijkste reden voor de tegenvallende inkomsten is het accijnstoerisme. Veel Nederlanders kopen onder andere hun tabakswaar over de grens, omdat de prijzen daar lager zijn. Ook brandstoffen worden massaal in het buitenland gekocht.

Verhoging

Aanvankelijk waren er plannen om begin dit jaar een extra accijnsverhoging op tabak in te voeren. De overheid besloot echter om de maatregel een jaar uit te stellen, vooral vanwege het grenseffect. Vanaf 1 januari 2015 komt de verhoging er alsnog.

De heffingen op sigaretten en shag gaan met negen cent per pakje omhoog, exclusief de inflatiecorrectie. Bovenop beide verhogingen komt nog eens 21 procent btw. Ook de brandstofbelastingen worden verhoogd met inflatiecorrectie en btw, na een eerdere fikse verhoging op diesel en lpg begin dit jaar.

Buurlanden

De brancheverenigingen NSO en TZN voorspellen dat de nieuwe verhogingen wederom zullen leiden tot tegenvallende inkomsten voor de Nederlandse schatkist en zullen zorgen voor negatieve gevolgen voor Nederlandse winkeliers door het weglek-effect naar de buurlanden.

Lees ook: Accijnstarieven voor 2015 bekend opnieuw een verhoging

Overzicht van de maandelijkse accijnsopbrengsten volgens de NSO en de TZN:

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “Opbrengst tabaksaccijns daalt met 26 miljoen euro”

Annemarie van Wijk|17.12.14|10:45

Niemand blij ! Missie geslaagd ?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.