Total rolt meekijksysteem Live View uit bij alle stations

Oliemaatschappij Total rolt vanaf dinsdag het overvalpreventie-systeem Live View uit bij al haar eigen stations. Eind volgend jaar moeten ongeveer 150 locaties zijn uitgerust met de cameratoepassing, waarbij politie live kan meekijken bij een incident. Door het gebruik van het systeem moet de kans toenemen dat overvallers gepakt worden en het veiligheidsgevoel van de medewerkers worden vergroot.

Live View is een systeem waarbij de politie live kan meekijken als er een incident plaatsvindt, bijvoorbeeld een overval of andere agressieve situatie. Door één druk op de overvalknop kan een medewerker de camerabeelden meteen doorzetten naar de meldkamer van het particuliere beveiligingsbedrijf. Die kan vervolgens besluiten om de beelden weer door te zetten naar de meldkamer van de politie.

Agenten

Zij kunnen dan meteen zien wat er aan de hand is of de beelden tot enkele minuten terugspoelen. Dus ook als medewerkers tijdens een overval niet op de overvalknop drukken, maar pas nadat de overvaller is vertrokken, kan de politie zien wat er is gebeurd. Zo kan de hulpdienst sneller optreden, bijvoorbeeld door agenten die in de buurt zijn in te schakelen en meteen het signalement en eventueel kenteken door te geven.

De officiële aftrap van de uitrol werd dinsdag gegeven bij Total Aurora aan de A4, het grootste snelweg-station van het Franse merk in Nederland. Minister Ivo Opstelten (foto) van Veiligheid en Justitie was ook aanwezig. Hij ziet Live View als een belangrijke stap om het aantal overvallen op tankstations verder terug te dringen.

Overval

”We kunnen op met dit systeem sneller en gerichter de agenten inzetten, waardoor we meer overvallers op heterdaad kunnen betrappen”, aldus de bewindsman. Hij geeft aan dat, wat hem betreft, andere tankstation-formules snel mogen volgen. ”Alle investeringen die worden gedaan, helpen om het aantal overvallen terug te dringen. Dat zien we aan de cijfers.”

Zo vonden er in de eerste tien maanden van dit jaar 46 overvallen plaats. Dat zijn er negen minder dan in dezelfde periode vorig jaar en is ongeveer een halvering ten opzichte van vier jaar geleden. Volgens de minister komt dit mede doordat de petrolbranche veel veiligheidsmaatregelen neemt.

Live View

Total heeft Live View al getest bij 22 stations in Nederland, waarbij de camera’s  en ondersteunende technologie zijn geleverd door beveiligingsbedrijf BigBrother. Dankzij de ‘remote’ functionaliteiten in hun toepassing PumpWatch worden de camerabeelden live doorgestuurd naar de meldkamer, die de beelden kan delen met de politiemeldkamer. De ervaringen met het systeem zijn dusdanig goed dat het Franse bedrijf besloot om het systeem toe te gaan passen op alle locaties van het eigen netwerk in ons land.

Incidenten waarbij beelden zijn doorgezet naar de politie, zijn er nog niet geweest op de stations die al voorzien zijn van Live View. Desondanks is Total overtuigd dat het een toegevoegde waarde heeft voor haar vestigingen. Onder meer vanwege de preventieve werking die ervan uitgaat en het extra gevoel van veiligheid bij het personeel. Ook Total-ondernemers kunnen het systeem aan laten leggen op hun stations.

Camera’s

”Je hebt goede camera’s nodig en een goede internetverbinding om de beelden door te sturen. Dat zijn de investeringen die je moet doen”, zegt Henk Hopman, namens Total nauw betrokken bij Live View. ”Per station moet je denken aan een bedrag van 1.500 of 2.000 euro aan kosten. Al is dat mede afhankelijk van de kwaliteit van bijvoorbeeld de camera’s die je al hebt geïnstalleerd.”

Total financiert voor haar eigen stations een groot deel van de investeringen zelf. De kosten om de beelden van het tankstation te kunnen doorgeven naar het particuliere beveiligingsbedrijf komen voor rekening van Total. De kosten die gemaakt worden om de beelden te kunnen doorzetten van de particuliere beveiliger naar de politie, betaalt de overheid.

Veiligheid

Branchevereniging Beta ondersteunt het initiatief. ”We vinden uiteraard elke investering in veiligheid een goed idee”, aldus Tim Schoenmakers van de belangenorganisatie. ”Maar het zorgt tevens voor een kostenbesparing. Door Live View kun je het tankstation afsluiten met één personeelslid.”

Dat laatste is momenteel beperkt toegestaan. Medewerkers sluiten meestal af onder toeziend oog van een beveiliger. “Maar met Live View kunnen beveiligers live meekijken en hoeven ze dus niet naar het station toe te komen. Als eenmansafsluiting in de toekomst op grote schaal mag worden toegepast, kan dat behoorlijk schelen in de kosten, terwijl de veiligheid niet vermindert. We horen namelijk van politie en overheid dat openings- en sluitingstijd niet de momenten zijn waarop overvallen plaatsvinden.”

Tom van Gurp

Lees ook: Total wil Live View toepassen bij alle tankstations

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.