shisha-pen, elektrische sigaret zonder nicotine, e-sigaret

E-sigarettenbranche overweegt rechtszaak tegen Staat

shisha-pen, elektrische sigaret zonder nicotine, e-sigaret

De Esigbond beraadt zich op juridische stappen tegen het Rijk. De belangenorganisatie voor e-sigaretfabrikanten en -verkopers is het oneens met nieuwe wetgeving voor e-tabak en is vooral ontevreden over de termijn die fabrikanten krijgen om hun productieproces aan te passen. ”De schade loopt daardoor in de miljoenen euro’s”, aldus Roel Fresow, voorzitter van de Esigbond.

Eind vorige maand maakte het ministerie van Volksgezondheid bekend dat er strengere regels komen voor de verkoop van e-sigaretten. Zo moeten er duidelijke waarschuwingen komen op de verpakkingen, mogen er geen gezondheidsclaims op de producten staan en moet er een kindveilige sluiting op navulverpakkingen met nicotine zitten. De nieuwe regels worden per 1 februari 2015 van kracht.

Onverkoopbaar

”Dat is veel te snel”, vindt Fresow. ”Eind november werd de wetswijziging bekend. Dan hebben producenten twee maanden de tijd om hun gehele productieketen aan te passen. Sommige fabricageprocessen duren zes weken voordat de producten aan retailers kunnen worden geleverd. Die hebben dan twee of drie weken om de e-sigaretten, die ze vóór eind november al hadden besteld, nog te verkopen. Dat is te kort. Veel artikelen die al in productie zijn, worden dus onverkoopbaar.”

De schade die de branche daardoor lijdt, loopt volgens Fresow in de miljoenen. ”En die willen we verhalen op de wetgever. Als de overheid van mening is dat deze maatregelen zó snel moeten worden ingevoerd, dan dient er wel compensatie plaats te vinden.”

Rechtszaak

Daarom is de belangenclub in overleg met juristen om te kijken of een rechtsgang kans van slagen heeft. Omdat de nieuwe regelgeving al snel wordt ingevoerd, is een kort geding een serieuze optie. ”En als pas na 1 februari een rechtszaak volgt, willen we de geleden schade verhalen.”

Fresow is sowieso verbaasd over de nieuwe regels. Vooral het ontbreken van een leeftijdsgrens voor de verkoop van shisha-pennen stuit hem tegen de borst. Die producten bevatten geen nicotine, maar hebben wel smaakjes, bijvoorbeeld drop of aardbei. De pennen zijn met name populair bij kinderen.

Leeftijdsgrens

Velen vrezen dat de shisha-pennen voor jongeren een opstap zijn naar het echte roken. ”En dat willen we nu juist niet”, aldus Fresow. ”Wij pleiten al jaren voor een leeftijdsgrens, maar juist dát is in de nieuwe wet niet geregeld. De nieuwste en meest geavanceerde producten worden geweerd, maar het door de Esigbond en de Tweede Kamer zo gewenste verbod op verkoop aan kinderen is niet opgenomen.” De Esigbond heeft momenteel ruim dertig leden, met name fabrikanten van e-sigaretten.

Tom van Gurp

Lees ook: Strengere regels voor verkoop van e-sigaretten

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

E-sigarettenbranche overweegt rechtszaak tegen Staat | TankPro.nl
shisha-pen, elektrische sigaret zonder nicotine, e-sigaret

E-sigarettenbranche overweegt rechtszaak tegen Staat

De Esigbond beraadt zich op juridische stappen tegen het Rijk. De belangenorganisatie voor e-sigaretfabrikanten en -verkopers is het oneens met nieuwe wetgeving voor e-tabak en is vooral ontevreden over de termijn die fabrikanten krijgen om hun productieproces aan te passen. ”De schade loopt daardoor in de miljoenen euro’s”, aldus Roel Fresow, voorzitter van de Esigbond.

Eind vorige maand maakte het ministerie van Volksgezondheid bekend dat er strengere regels komen voor de verkoop van e-sigaretten. Zo moeten er duidelijke waarschuwingen komen op de verpakkingen, mogen er geen gezondheidsclaims op de producten staan en moet er een kindveilige sluiting op navulverpakkingen met nicotine zitten. De nieuwe regels worden per 1 februari 2015 van kracht.

Onverkoopbaar

”Dat is veel te snel”, vindt Fresow. ”Eind november werd de wetswijziging bekend. Dan hebben producenten twee maanden de tijd om hun gehele productieketen aan te passen. Sommige fabricageprocessen duren zes weken voordat de producten aan retailers kunnen worden geleverd. Die hebben dan twee of drie weken om de e-sigaretten, die ze vóór eind november al hadden besteld, nog te verkopen. Dat is te kort. Veel artikelen die al in productie zijn, worden dus onverkoopbaar.”

De schade die de branche daardoor lijdt, loopt volgens Fresow in de miljoenen. ”En die willen we verhalen op de wetgever. Als de overheid van mening is dat deze maatregelen zó snel moeten worden ingevoerd, dan dient er wel compensatie plaats te vinden.”

Rechtszaak

Daarom is de belangenclub in overleg met juristen om te kijken of een rechtsgang kans van slagen heeft. Omdat de nieuwe regelgeving al snel wordt ingevoerd, is een kort geding een serieuze optie. ”En als pas na 1 februari een rechtszaak volgt, willen we de geleden schade verhalen.”

Fresow is sowieso verbaasd over de nieuwe regels. Vooral het ontbreken van een leeftijdsgrens voor de verkoop van shisha-pennen stuit hem tegen de borst. Die producten bevatten geen nicotine, maar hebben wel smaakjes, bijvoorbeeld drop of aardbei. De pennen zijn met name populair bij kinderen.

Leeftijdsgrens

Velen vrezen dat de shisha-pennen voor jongeren een opstap zijn naar het echte roken. ”En dat willen we nu juist niet”, aldus Fresow. ”Wij pleiten al jaren voor een leeftijdsgrens, maar juist dát is in de nieuwe wet niet geregeld. De nieuwste en meest geavanceerde producten worden geweerd, maar het door de Esigbond en de Tweede Kamer zo gewenste verbod op verkoop aan kinderen is niet opgenomen.” De Esigbond heeft momenteel ruim dertig leden, met name fabrikanten van e-sigaretten.

Tom van Gurp

Lees ook: Strengere regels voor verkoop van e-sigaretten

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.