Strengere regels voor verkoop van e-sigaretten

De verkoop van e-sigaretten is vanaf 1 februari volgend jaar gebonden aan strengere regels. Er moeten duidelijke waarschuwingen komen voor de verslavende werking van de producten. Ook mogen de elektronische rokertjes geen gezondheidsclaims bevatten en moet er een kindveilige sluiting komen op navulverpakkingen met nicotine. De nieuwe regels worden per 1 februari 2015 van kracht. In de verdere toekomst moeten er regels komen die verkoop aan jongeren onder achttien jaar verbieden.

Dat maakte staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid bekend. In de Warenwet staan sinds afgelopen vrijdag een aantal specifieke eisen met betrekking tot veiligheid, kwaliteit, etikettering en reclame. De bewindsman vindt deze wetswijziging noodzakelijk, omdat uit onderzoek is gebleken dat extra maatregelen nodig zijn.

Regels

Van Rijn: “Mensen moeten heel duidelijk weten waar ze aan toe zijn als ze een e-sigaret gebruiken. Deze nieuwe regels konden we het snelst invoeren, maar moeten echt worden gezien als een eerste stap. Ondertussen werken we – via een wijziging van de Tabakswet – door aan de invoering van nog strengere regels over e-sigaretten die we in Europa hebben afgesproken.”

De staatssecretaris wil bovendien een leeftijdsgrens van achttien jaar invoeren. ”Zo kunnen we jongeren beter beschermen tegen de schadelijke effecten van nicotine. Bovendien laat ik nader onderzoek doen naar de gezondheidseffecten van e-sigaretten.” De resultaten daarvan verschijnen in de eerste maanden van volgend jaar. ”Eventuele nieuwe inzichten uit dat onderzoek kunnen leiden tot extra stappen.”

Controles

De Europese Unie nam eerder al het besluit tot strengere regulering van elektronische ’tabak’. Met de nieuwe regels vanuit Den Haag loopt de staatssecretaris daarop vooruit. De NVWA gaat vanaf het moment van begin februari de nieuwe regels meteen handhaven.

Lees ook: Duitse rechter wijst verkoopverbod e-sigaretten van de hand

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Strengere regels voor verkoop van e-sigaretten | TankPro.nl

Strengere regels voor verkoop van e-sigaretten

De verkoop van e-sigaretten is vanaf 1 februari volgend jaar gebonden aan strengere regels. Er moeten duidelijke waarschuwingen komen voor de verslavende werking van de producten. Ook mogen de elektronische rokertjes geen gezondheidsclaims bevatten en moet er een kindveilige sluiting komen op navulverpakkingen met nicotine. De nieuwe regels worden per 1 februari 2015 van kracht. In de verdere toekomst moeten er regels komen die verkoop aan jongeren onder achttien jaar verbieden.

Dat maakte staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid bekend. In de Warenwet staan sinds afgelopen vrijdag een aantal specifieke eisen met betrekking tot veiligheid, kwaliteit, etikettering en reclame. De bewindsman vindt deze wetswijziging noodzakelijk, omdat uit onderzoek is gebleken dat extra maatregelen nodig zijn.

Regels

Van Rijn: “Mensen moeten heel duidelijk weten waar ze aan toe zijn als ze een e-sigaret gebruiken. Deze nieuwe regels konden we het snelst invoeren, maar moeten echt worden gezien als een eerste stap. Ondertussen werken we – via een wijziging van de Tabakswet – door aan de invoering van nog strengere regels over e-sigaretten die we in Europa hebben afgesproken.”

De staatssecretaris wil bovendien een leeftijdsgrens van achttien jaar invoeren. ”Zo kunnen we jongeren beter beschermen tegen de schadelijke effecten van nicotine. Bovendien laat ik nader onderzoek doen naar de gezondheidseffecten van e-sigaretten.” De resultaten daarvan verschijnen in de eerste maanden van volgend jaar. ”Eventuele nieuwe inzichten uit dat onderzoek kunnen leiden tot extra stappen.”

Controles

De Europese Unie nam eerder al het besluit tot strengere regulering van elektronische ’tabak’. Met de nieuwe regels vanuit Den Haag loopt de staatssecretaris daarop vooruit. De NVWA gaat vanaf het moment van begin februari de nieuwe regels meteen handhaven.

Lees ook: Duitse rechter wijst verkoopverbod e-sigaretten van de hand

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.