Duitse rechter wijst verkoopverbod e-sigaretten van de hand

E-sigaretten mogen in Duitsland gewoon worden verkocht. Dat besloot een rechter in de Duitse stad Leipzig vorige week. Daarmee werd een eerdere juridisch besluit vóór een verkoopverbod teniet gedaan. De rechter boog zich over de vraag of de e-sigaret een medicijn is. Als ze inderdaad als medicijn waren aangemerkt, zou de verkoop flink zijn beperkt.

Een verkoopster uit Wuppertal kreeg twee jaar geleden een verkoopverbod opgelegd door het stadsbestuur, omdat de plaatselijke autoriteiten het elektronische rokertje als medicijn aanmerkten. Zij ging hiertegen in beroep en kreeg dus de rechtbank van Leipzig aan haar zijde.

Europa

In het Europees Parlement en de Tweede Kamer is in het verleden ook discussie geweest over de e-sigaret en of deze onder de medicijnwet moet vallen of niet. Uiteindelijk besloten zowel Brussel als Den Haag dat elektronische ’tabak’ gewoon mag worden verkocht, op voorwaarde dat ze maximaal twintig milligram of milliliter nicotine bevatten. Dat is ongeveer dezelfde hoeveelheid als in een pakje reguliere tabak.

Wel komen er diverse regulerende maatregelen aan. Zo heeft Europa besloten dat reclameregels voor elektrische sigaretten hetzelfde worden als voor normale tabak. Ook komen er waarschuwingen op de verpakkingen te staan. Smaakjes blijven wel toegestaan voor e-sigaretten, navulverpakkingen ook. Individuele lidstaten houden wel het recht om andere wetgeving in te voeren, als ze dit willen. In Nederland zijn daar momenteel, voor zover bekend, geen plannen voor.

Gebruik

De e-sigaretten winnen in ons land snel aan populariteit. Vorig jaar is het gebruik verdrievoudigd in vergelijking met 2012, blijkt uit cijfers van het Trimbos-instituut. Over het gebruik in 2014 zijn nog geen cijfers beschikbaar.

Lees ook: Gebruik van e-sigaretten stijgt explosief in Nederland

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Duitse rechter wijst verkoopverbod e-sigaretten van de hand | TankPro.nl

Duitse rechter wijst verkoopverbod e-sigaretten van de hand

E-sigaretten mogen in Duitsland gewoon worden verkocht. Dat besloot een rechter in de Duitse stad Leipzig vorige week. Daarmee werd een eerdere juridisch besluit vóór een verkoopverbod teniet gedaan. De rechter boog zich over de vraag of de e-sigaret een medicijn is. Als ze inderdaad als medicijn waren aangemerkt, zou de verkoop flink zijn beperkt.

Een verkoopster uit Wuppertal kreeg twee jaar geleden een verkoopverbod opgelegd door het stadsbestuur, omdat de plaatselijke autoriteiten het elektronische rokertje als medicijn aanmerkten. Zij ging hiertegen in beroep en kreeg dus de rechtbank van Leipzig aan haar zijde.

Europa

In het Europees Parlement en de Tweede Kamer is in het verleden ook discussie geweest over de e-sigaret en of deze onder de medicijnwet moet vallen of niet. Uiteindelijk besloten zowel Brussel als Den Haag dat elektronische ’tabak’ gewoon mag worden verkocht, op voorwaarde dat ze maximaal twintig milligram of milliliter nicotine bevatten. Dat is ongeveer dezelfde hoeveelheid als in een pakje reguliere tabak.

Wel komen er diverse regulerende maatregelen aan. Zo heeft Europa besloten dat reclameregels voor elektrische sigaretten hetzelfde worden als voor normale tabak. Ook komen er waarschuwingen op de verpakkingen te staan. Smaakjes blijven wel toegestaan voor e-sigaretten, navulverpakkingen ook. Individuele lidstaten houden wel het recht om andere wetgeving in te voeren, als ze dit willen. In Nederland zijn daar momenteel, voor zover bekend, geen plannen voor.

Gebruik

De e-sigaretten winnen in ons land snel aan populariteit. Vorig jaar is het gebruik verdrievoudigd in vergelijking met 2012, blijkt uit cijfers van het Trimbos-instituut. Over het gebruik in 2014 zijn nog geen cijfers beschikbaar.

Lees ook: Gebruik van e-sigaretten stijgt explosief in Nederland

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.