BP verlengt testperiode van Marks & Spencer-producten

Oliemaatschappij BP heeft besloten de proef met de Marks & Spencer-artikelen te verlengen. De aanvankelijke testperiode was ongeveer een jaar, maar het management heeft die termijn met een halfjaar verlengd. Besluitvorming over eventuele uitbreiding volgt waarschijnlijk in het voorjaar van 2015. ”We willen het concept nog wat meer tijd geven”, aldus een woordvoerder.

In september vorig jaar opende BP haar eerste shop met Marks & Spencer-assortiment. Het betrof hier de snelweg-vestiging Bijleveld bij Harmelen, aan de A12. Binnen twee maanden volgden nog drie rijksweg-locaties, namelijk in Amsterdam, Oegstgeest en Landsmeer. Ook aan het onderliggende wegennet werden in die periode twee vestigingen geopend, in Rijswijk en Utrecht.

Aanpassing

Vóór de opening van het eerste tankstation stonden de vijf andere openingen al gepland. Nadat de zesde vestiging was gestart, bleef het stil. Nu, ruim een jaar verder, staat de teller nog steeds op zes. Uitbreiding staat op dit moment niet op stapel. Sinds de openingen vorig jaar zijn enkele aanpassingen gedaan op het gebied van assortiment en logistiek, onder meer omdat de derving hoger bleek dan verwacht.

Met het M&S-assortiment wil de Britse oliereus zich onderscheiden van andere shopformules. Het bedrijf focust bij de zes vestigingen niet alleen op de ’to go’ klanten, maar ook op de consumptie thuis. Bijvoorbeeld door het aanbieden van voorverpakt vlees, magnetron-maaltijden en ontbijtgranen. Het productaanbod bestaat daarnaast uit typische Britse artikelen, zoals ’clotted cream’ en ’shepherds pie’.

Assortiment

Om uitsluitend Nederlandse supermarkt-producten in de schappen te leggen, vond BP geen goed idee. Onder andere omdat de prijzen bij supermarkten vaak lager zijn dan in pompshops en pilots met assortiment van AH en C1000 bij tankstations in het verleden op niets uitliepen.

In Groot-Brittannië werken BP en Marks & Spencer al langer samen, bij meer dan honderdvijftig locaties. Het concept is bij de Britten inmiddels een gevestigde formule geworden. Of dat ook gaat gelden voor Nederland, moet nog blijken.

Tom van Gurp

Lees ook: BP Harmelen creëert supermarktgevoel met M&S-producten

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.