Ondernemers bouwen pompshop om tot Franse bakkerij

Tankstation-ondernemers Martin en René van Gelderen bouwden in de afgelopen weken een van hun tankshops om tot een Franse bakkerij. Met een ruim aanbod van vers gebakken brood, lokale producten en honderd procent natuurlijke ingrediënten verwachten zij ook de niet-tankende klanten naar hun winkel te kunnen trekken. Het voormalige Q8-station aan de Abram van Rijckevorselweg in Capelle aan den IJssel is namelijk omgekleurd naar Tango en het afrekenen van de brandstof vindt nu plaats aan de pomp en niet meer in de shop. De ondernemers blijven wel de winkel en de carwash runnen, net als bij de nog om te kleuren vestiging aan de overkant van de weg. 

Om toch genoeg klanten te verleiden de pompshops te bezoeken, beseften beiden al snel dat zij echt iets onderscheidends moesten gaan bieden. Dat werd een ’boulangerie traditionelle’, zoals ze het zelf omschrijven.

Brandstof

”Wij vernamen van collega’s dat het aantal shopbezoekers daalde als de brandstof aan de pomp moet worden afgerekend”, aldus de pomphouders. Daarom willen beide ondernemers ook klanten bedienen die niet komen tanken. Een bijzonder onderscheidend shopconcept zou daarvoor de enige oplossing zijn. “Of we de nieuwe Tango-bezoekers daadwerkelijk naar binnen kunnen lokken, is afwachten.” Maar dat de shop onderscheidend is, staat buiten kijf.

Bij binnenkomst valt het bakkerij-gedeelte meteen op. Manden met vers brood, een lange houten toonbank en het gebruik van veel bruintinten geven de shop een warme uitstraling. Dat doen ook de sierlijke, ouderwetse letters van het logo en de lange zwarte luifel die de winkelgevel siert (bekijk de foto’s onderaan dit artikel voor een impressie).

Assortiment

Het assortiment onderging ook een metamorfose. Tijdschriften, cadeau-artikelen en dvd’s zijn niet terug te vinden in de winkel. Daarvoor in de plaats kwamen onder meer vele soorten brood, zowel ’to go’ als voor thuisgebruik, en een persmachine voor verse jus d’orange.

En, ongebruikelijk bij een tankshop, de ondernemers kopen het deeg in en bakken vervolgens zelf het brood. ”Het deeg krijgen we ’s morgens binnen van een lokale bakkerij. Daarmee gaan we meteen aan de slag. De winkel gaat doordeweeks om zes uur open. Dan hebben we nog niet meteen brood, maar vanaf zeven uur of half acht ’s ochtends wel.”

Producten

Ervaring met zelf brood bakken, hadden ze nog niet. ”We moesten in de leer bij de ambachtelijke bakker, net als de personeelsleden. Inmiddels hebben we al veel ervaring opgedaan en krijgen we er ook plezier in. Er is wel een aantal producten dat we rechtstreeks bij de bakker inkopen, zoals bijvoorbeeld muffins, suikerbrood en ontbijtkoek.”

Het ondernemersduo verwerkt uitsluitend deeg van honderd procent natuurlijke grondstoffen.” Wij merken dat onze klanten dat willen. Ze zitten niet te wachten op kunstmatige toevoegingen, zoals conserveringsmiddelen. De houdbaarheid van het brood neemt daardoor wel af. Het moet wel dezelfde dag nog gegeten worden. Dan is het op zijn best.”

Derving

Zijn ze dan niet bang voor derving? ”Dat valt wel mee”, aldus Van Gelderen. Door de dagelijkse toelevering van de bakker verwachten beiden dat zij hun logistiek snel onder controle hebben. ”En als er een keer iets weggegooid moet worden, dan hebben we daar geen moeite mee. De kwaliteit is voor ons het allerbelangrijkste.”

Ook werken ze samen met software-ontwikkelaar Extendas om een nieuw kassasysteem in gebruik te nemen. Het SPIN-systeem, dat staat voor Social Petrol Intelligence, waarbij pomphouders extra mogelijkheden krijgen om de binding met de klant te versterken. ”We willen alle mogelijkheden benutten om de relatie met onze klanten op te bouwen en te verstevigen. Denk hierbij aan koppelingen met social media, klantenkaarten en loyalty-systemen.”

Go Café

Voor het shopconcept bedachten de Capelse ondernemers de naam Go Café. Die naam is half afgeleid van Tango, dat een samentrekking is van ’Tank’ en ’Go’. Daar wilden ze op inspelen, maar dan op zo’n manier dat mensen juist niet meteen weg zouden gaan, maar nog even de tankshop zouden bezoeken.

Voor de uitstraling van het nieuwe shopconcept vond het tweetal inspiratie in de winkel van een bakker in Rotterdam, die al volledig als een Franse ’boulangerie’ was ingericht. De authentieke signing en lettertype komen op diverse plekken in het tankstation terug. Ook in de carwash, waar Van Gelderen een roll-over van WashTec heeft staan.

Bezorgen

Het duo mikt zeker niet alleen op de tankende klant. Ze willen zich ook richten op het naastgelegen bedrijventerrein en de Capelse woonwijken Fascinatio en ‘s-Gravenland. ”Ik kan me voorstellen dat bedrijven hun zakenrelaties wel een speciaal, kwalitatief goed broodje willen aanbieden. En de medewerkers willen in de lunchpauze ook iets speciaals.”

Daarom gaan de neven in de toekomst bezorgen bij bedrijven. Dat wordt pas mogelijk als begin volgend jaar de tweede vestiging aan de overkant van de weg open gaat. Ook dat station wordt Tango en wordt volgens dezelfde constructie en volgens hetzelfde concept uitgebaat.

Bezorgen

”Op die tweede locatie willen we in een latere fase ook het avond-eetmoment invullen. Het station aan de overkant ligt namelijk aan de weghelft waar de Capellenaren rijden als ze ’s avonds terugkomen van hun werk.”

Beide ondernemers denken onder meer aan verse pizza’s, die prima in de ovens van het tankstation bereid kunnen worden. ”En we werken aan een app waarmee de klant zijn broodje en zijn pizza’s kan bestellen en afrekenen, zodat hij snel weer op weg kan.”

Tom van Gurp

Lees ook: Ondernemers: scheiden brandstof en shop geeft veel rust

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “Ondernemers bouwen pompshop om tot Franse bakkerij”

Fiena Schaap|19.12.14|11:59

Het ziet er super goed uit bij u, ik wil hier ook mee beginnen bij het station waar ik tot verkort werkzaam was als pomp medewerkster, deze station word nu omgebouwd als Fire Zone.
Ik zelf zie het wel zitten om met wat nieuws hier te beginnen, maar krijg wel negatieve reactie naar mij toe.
Mag ik u vragen om mij hierover verder informatie te verstrekken.?

m.v.g F Schaap
fiena_schaap@msn.com

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Ondernemers bouwen pompshop om tot Franse bakkerij | TankPro.nl

Ondernemers bouwen pompshop om tot Franse bakkerij

Tankstation-ondernemers Martin en René van Gelderen bouwden in de afgelopen weken een van hun tankshops om tot een Franse bakkerij. Met een ruim aanbod van vers gebakken brood, lokale producten en honderd procent natuurlijke ingrediënten verwachten zij ook de niet-tankende klanten naar hun winkel te kunnen trekken. Het voormalige Q8-station aan de Abram van Rijckevorselweg in Capelle aan den IJssel is namelijk omgekleurd naar Tango en het afrekenen van de brandstof vindt nu plaats aan de pomp en niet meer in de shop. De ondernemers blijven wel de winkel en de carwash runnen, net als bij de nog om te kleuren vestiging aan de overkant van de weg. 

Om toch genoeg klanten te verleiden de pompshops te bezoeken, beseften beiden al snel dat zij echt iets onderscheidends moesten gaan bieden. Dat werd een ’boulangerie traditionelle’, zoals ze het zelf omschrijven.

Brandstof

”Wij vernamen van collega’s dat het aantal shopbezoekers daalde als de brandstof aan de pomp moet worden afgerekend”, aldus de pomphouders. Daarom willen beide ondernemers ook klanten bedienen die niet komen tanken. Een bijzonder onderscheidend shopconcept zou daarvoor de enige oplossing zijn. “Of we de nieuwe Tango-bezoekers daadwerkelijk naar binnen kunnen lokken, is afwachten.” Maar dat de shop onderscheidend is, staat buiten kijf.

Bij binnenkomst valt het bakkerij-gedeelte meteen op. Manden met vers brood, een lange houten toonbank en het gebruik van veel bruintinten geven de shop een warme uitstraling. Dat doen ook de sierlijke, ouderwetse letters van het logo en de lange zwarte luifel die de winkelgevel siert (bekijk de foto’s onderaan dit artikel voor een impressie).

Assortiment

Het assortiment onderging ook een metamorfose. Tijdschriften, cadeau-artikelen en dvd’s zijn niet terug te vinden in de winkel. Daarvoor in de plaats kwamen onder meer vele soorten brood, zowel ’to go’ als voor thuisgebruik, en een persmachine voor verse jus d’orange.

En, ongebruikelijk bij een tankshop, de ondernemers kopen het deeg in en bakken vervolgens zelf het brood. ”Het deeg krijgen we ’s morgens binnen van een lokale bakkerij. Daarmee gaan we meteen aan de slag. De winkel gaat doordeweeks om zes uur open. Dan hebben we nog niet meteen brood, maar vanaf zeven uur of half acht ’s ochtends wel.”

Producten

Ervaring met zelf brood bakken, hadden ze nog niet. ”We moesten in de leer bij de ambachtelijke bakker, net als de personeelsleden. Inmiddels hebben we al veel ervaring opgedaan en krijgen we er ook plezier in. Er is wel een aantal producten dat we rechtstreeks bij de bakker inkopen, zoals bijvoorbeeld muffins, suikerbrood en ontbijtkoek.”

Het ondernemersduo verwerkt uitsluitend deeg van honderd procent natuurlijke grondstoffen.” Wij merken dat onze klanten dat willen. Ze zitten niet te wachten op kunstmatige toevoegingen, zoals conserveringsmiddelen. De houdbaarheid van het brood neemt daardoor wel af. Het moet wel dezelfde dag nog gegeten worden. Dan is het op zijn best.”

Derving

Zijn ze dan niet bang voor derving? ”Dat valt wel mee”, aldus Van Gelderen. Door de dagelijkse toelevering van de bakker verwachten beiden dat zij hun logistiek snel onder controle hebben. ”En als er een keer iets weggegooid moet worden, dan hebben we daar geen moeite mee. De kwaliteit is voor ons het allerbelangrijkste.”

Ook werken ze samen met software-ontwikkelaar Extendas om een nieuw kassasysteem in gebruik te nemen. Het SPIN-systeem, dat staat voor Social Petrol Intelligence, waarbij pomphouders extra mogelijkheden krijgen om de binding met de klant te versterken. ”We willen alle mogelijkheden benutten om de relatie met onze klanten op te bouwen en te verstevigen. Denk hierbij aan koppelingen met social media, klantenkaarten en loyalty-systemen.”

Go Café

Voor het shopconcept bedachten de Capelse ondernemers de naam Go Café. Die naam is half afgeleid van Tango, dat een samentrekking is van ’Tank’ en ’Go’. Daar wilden ze op inspelen, maar dan op zo’n manier dat mensen juist niet meteen weg zouden gaan, maar nog even de tankshop zouden bezoeken.

Voor de uitstraling van het nieuwe shopconcept vond het tweetal inspiratie in de winkel van een bakker in Rotterdam, die al volledig als een Franse ’boulangerie’ was ingericht. De authentieke signing en lettertype komen op diverse plekken in het tankstation terug. Ook in de carwash, waar Van Gelderen een roll-over van WashTec heeft staan.

Bezorgen

Het duo mikt zeker niet alleen op de tankende klant. Ze willen zich ook richten op het naastgelegen bedrijventerrein en de Capelse woonwijken Fascinatio en ‘s-Gravenland. ”Ik kan me voorstellen dat bedrijven hun zakenrelaties wel een speciaal, kwalitatief goed broodje willen aanbieden. En de medewerkers willen in de lunchpauze ook iets speciaals.”

Daarom gaan de neven in de toekomst bezorgen bij bedrijven. Dat wordt pas mogelijk als begin volgend jaar de tweede vestiging aan de overkant van de weg open gaat. Ook dat station wordt Tango en wordt volgens dezelfde constructie en volgens hetzelfde concept uitgebaat.

Bezorgen

”Op die tweede locatie willen we in een latere fase ook het avond-eetmoment invullen. Het station aan de overkant ligt namelijk aan de weghelft waar de Capellenaren rijden als ze ’s avonds terugkomen van hun werk.”

Beide ondernemers denken onder meer aan verse pizza’s, die prima in de ovens van het tankstation bereid kunnen worden. ”En we werken aan een app waarmee de klant zijn broodje en zijn pizza’s kan bestellen en afrekenen, zodat hij snel weer op weg kan.”

Tom van Gurp

Lees ook: Ondernemers: scheiden brandstof en shop geeft veel rust

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “Ondernemers bouwen pompshop om tot Franse bakkerij”

Fiena Schaap|19.12.14|11:59

Het ziet er super goed uit bij u, ik wil hier ook mee beginnen bij het station waar ik tot verkort werkzaam was als pomp medewerkster, deze station word nu omgebouwd als Fire Zone.
Ik zelf zie het wel zitten om met wat nieuws hier te beginnen, maar krijg wel negatieve reactie naar mij toe.
Mag ik u vragen om mij hierover verder informatie te verstrekken.?

m.v.g F Schaap
fiena_schaap@msn.com

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.